3. august 2021
Vinduerne har været knuste i mange år, og hvis de skiftende ejere har sat plader for, er de faldet af igen. Center for Bygningsbevaring Raadvaad vurderer, at ejendommen er uansvarlig og farlig, og at det bliver svært at bevare huset uden at forringe originalitetsværdien.
gallery icon

Se billedserie

Vinduerne har været knuste i mange år, og hvis de skiftende ejere har sat plader for, er de faldet af igen. Center for Bygningsbevaring Raadvaad vurderer, at ejendommen er uansvarlig og farlig, og at det bliver svært at bevare huset uden at forringe originalitetsværdien.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Baggrund: Derfor kan bevaringsværdig bolig styrte i grus efter 14 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Baggrund: Derfor kan bevaringsværdig bolig styrte i grus efter 14 år

Den gamle forvalterbolig ved Sølyst Strandpark står ikke til at redde. Hvis den skal bevares, skal størstedelen fjernes - og så ryger det originale. Politikerne ærgrer sig, men støtter nu nedrivning.

Fredensborg - 08. december 2020 kl. 18:46
Af Steffen Slot

I mange år har den været omgivet af høje byggehegn. At dømme efter billeder taget i 2018, er det længe siden, at den blev brugt til fester eller ophold af byens unge mennesker.

arrow Læs også: Naboer: Skal forfald belønnes med skæmmende byggeret?

Gulvene er styrtet sammen, taget er tæt på at styrte sammen, og murværket hælder flere steder udad. Center for Bygningsbevaring Raadvad har for to år siden vurderet, at »ejendommen er uansvarlig og farlig i sin nuværende stand«.

Fagpersonerne har også vurderet, at hvis bygningen skal sættes i stand, vil det betyde fjernelse og genopførsel af store dele af husets ydre og det meste af husets indre. Selvom mursten kan genbruges, vil det ikke være den originale forvalterbolig, der genopstår.

Fakta
  • Forvalterboligen var en del af Sølyst Teglværk, der i sin storhedstid var et kæmpe industriområde i et Nivå, der også var domineret af Nivaagaards Teglværk.
  • I 1893 blev forvalterboligen bygget og indskrevet som bevaringsværdig i en ny lokalplan for området, skabt i årene omkring 2006 og 2007.
  • På det tidspunkt havde området været et tiltagende vildnis siden 1981, hvor Faxe Kalk indstillede produktionen af tegl.
  • Efter nytår kommer et tillæg til lokalplanen i høring. Det beskriver seks nye boliger i stedet for forvalterboligen.
  • Ejeren må først nedrive, når tillægget er godkendt efter en høringsperiode på otte uger.

I 2006 og 2007 var der stor politisk opmærksomhed på at bevare bygningen, der ligger markant ud til Gl. Strandvej og vidner om Sølyst Teglværk, der lå i området. Teglværkets ene skorsten er bevaret, og forvalterboligen har aldrig været så markant som den imposante hovedbygning, der blev revet ned i 1980'erne.

En undtagelse

Med andre ord: Politikerne har svært ved at blive ved med at fastholde, at bygningen skal bevares, selvom det står i lokalplanen. Derfor kommer der nu et tillæg til lokalplanen med et forslag om seks boliger, der skal afslutte den cirkulære bebyggelse.

- Vi er blevet enige om, at vi giver nedrivningstilladelse, men det er med blødende hjerte, og vi signalerer meget kraftigt, at en bygherre ikke bare kan lade døre og vinduer stå åbne i to år og forvente en nedrivningstilladelse. Og jeg synes faktisk heller ikke, at det er sådan, at vi giver mange nedrivningstilladelser.

- Tværtimod er vi ofte i en god dialog om at bevare de gamle bygninger, fordi de også er med til at hæve ejendomsværdien i et område, og det kan investorerne også se, siger Lars Simonsen (R), formand for Plan-, Miljø- og Klimaudvalget.

Han tilføjer:
- Men jeg synes, at det er ærgerligt, at de skiftende ejere af Sølyst Strandpark ikke har sørget for at vedligeholde bygningen. Vi har som kommune ingen muligheder for at tvinge en vedligeholdelse igennem.

Kan der tænkes nyt?

Efter finanskrisen gik projektet med boliger helt i stå, og det har taget mange år, inden der igen kom interesse for projektet. Den nye ejer af Sølyst Strandpark har indsendt et forslag til seks boliger, der passer ind i den oprindelige cirkulære bebyggelsesplan.

Rent formelt skal kravene til byggefeltet omkring forvalterboligen ændres med et tillæg til lokalplanen, og den kommer i høring i otte uger. Forvalterboligen har haft stemplet »bevaringsværdig« i 14 år, og det er især siden 2014, at forfaldet har taget til i tempo.

- Kan I fremadrettet gøre mere for at sikre, at bevaringsværdige bygninger ikke rives ned? Kan I - for eksempel - indgå aftaler med en bygherre om vedligeholdelsesplaner i den periode, hvor et projekt udvikles - eventuelt med støtte fra en af jeres puljer til bygningsbevarelse?

Områdets nye ejer ønsker at fuldende cirklen af boliger med seks boliger på det sted, hvor forvalterboligen står i dag.

- Det vil jeg ikke udelukke, at vi kan arbejde med, siger Lars Simonsen, der tilføjer, at det ikke er noget, som har været til politisk drøftelse.

I Fredensborg ligger den gamle Villa Shaw langs Hillerødvejen, og det er et andet eksempel på en bygning, der nu har stået tom i mange år. Lennart Lajboschitz har købt ejendommen og ejer stadig størstedelen af arealet, men det er udfordrende at byudvikle, fordi en stor del af arealet ligger i landzone.

Derfor er det et projekt, som vil være under udvikling i en lang årrække - med risiko for at skiftende investorer taber interessen for at bevare den palæagtige bygning med de mange fantastiske historier.

- Kan I fremadrettet gøre mere for at sikre, at bevaringsværdige bygninger ikke rives ned? Kan I - for eksempel - indgå aftaler med en bygherre om vedligeholdelsesplaner i den periode, hvor et projekt udvikles - eventuelt med støtte fra en af jeres puljer til bygningsbevarelse?

De seks ekstra boliger kræver et tillæg til lokalplanen, da lokalplanen skitserer, hvordan forvalterboligen skal bevares på byggefeltet.

arrow Politikere bliver snøret, når de glemmer de faste krav
11. december 2020 kl. 19:27 Opdateret: kl. 17:09
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?