31. juli 2021
Bjarne Henneman blev menighedsformand i Asminderød Sogn på et fundament af urigtige oplysninger i Det Centrale Personregister, afgør biskop Peter Birch. Ude af proportionalitet, mener Bjarne Henneman, der nu skal udtræde af menighedsrådet.
Bjarne Henneman blev menighedsformand i Asminderød Sogn på et fundament af urigtige oplysninger i Det Centrale Personregister, afgør biskop Peter Birch. Ude af proportionalitet, mener Bjarne Henneman, der nu skal udtræde af menighedsrådet.
Foto: Lars Skov/Fotograf Lars Skov
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Adresse på kroen gik alligevel ikke: Formand for menighedsråd skal gå af

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Adresse på kroen gik alligevel ikke: Formand for menighedsråd skal gå af
Opdateret 26. juni 2021 kl. 22:18
Fredensborg - 25. juni 2021 kl. 05:35
Af Steffen Slot

Rent juridisk er der en klar logik i den afgørelse, der mandag blev truffet i sagen om Bjarne Hennemans adresse på Asminderød Kro. I 16 år har han været menighedsrådsformand, og efter valget i efteråret blev han igen formand for menighedsrådet i Asminderød Sogn

Problemet er blot, at han ikke var valgbar i sognet, da der var valg til menighedsrådet. Det har biskop Peter Birch netop afgjort i en klagesag rejst af Erik Frøkjær.

arrow Læs også: Sag om menighedsrådsformands adresse er anket til Kirkeministeriet

Sagt på en anden måde: Adressen på kroen var en dækadresse. En proforma-adresse med et navn på en postkasse, hvor der også stod tre-fire andre navne. I stedet boede Bjarne Henneman og hustruen i et sommerhus i Rørvig i perioden fra den 1. juli 2019 til og med den 30. november 2020, og da Bjarne Henneman ikke havde løst sognebånd, var han ikke valgbar til menighedsrådet i Asminderød Sogn til valget i september 2020.

»Bjarne Hennemans valg til Asminderød Sogns Menighedsråd er opnået på afgivelse af urigtige opgivelser til Det Centrale Personregister og Bjarne Henneman skal udtræde øjeblikkeligt af menighedsrådet«, skriver biskoppen over Helsingør Stift i sin afgørelse.

Strømforbrug i Rørvig

Sagen er efterhånden ganske veldokumenteret, eftersom Odsherred Kommune har haft en lang korrespondance med Bjarne Henneman om folkeregisteradressen.

Bjarne Henneman og hustru bor i dag i en af de nye lejligheder på Bladhusene ud til Fredensborg Kongevej, men sådan var det ikke i perioden fra juli 2019 og langt ind i efteråret i 2020, hvor der var et pænt og stabilt højt strømforbrug i sommerhuset i Rørvig. Det samme gælder vandforbruget, og Bjarne Henneman har ikke kunnet dokumentere lejekontrakter eller faste udgifter forbundet med at have folkeregisteradresse i en værelsesfløj på Asminderød Kro.

I partshøringen over for Odsherred Kommune har Bjarne Henneman oplyst, at ægteparret altid opholder sig meget i Rørvig i sommerhalvåret, og at det blot blev forstærket af ventetid på en senioregnet bolig i det nye bofællesskab Kongeparken. Undervejs argumenterede han også for, at skæringsdatoen for kommunens afgørelse skulle rykkes til den 1. september og ikke 30. november - deraf ville følge, at han var valgbar til menighedsrådet.

Det fik Odsherred Kommune til at udbede sig dokumentation for leje af en fast bolig, men den kom aldrig, og i en afgørelse fra februar i år fastslog Odsherred Kommune, at Bjarne Henneman rettelig burde have haft folkeregisteradresse i Rørvig helt frem til den 30. november 2020.

Principfast efter afvisning

Hele sagen er kun kommet frem, fordi en borger i Fredensborg, Erik Frøkjær, undrede sig op til menighedsrådsvalget. På sognets hjemmeside stod en gammel adresse på Bjarne Henneman, der et år tidligere havde solgt sit hus i Fredensborg.

Da den gamle adresse pludselig blev til en kroadresse, hvor man ikke kunne træffe Bjarne Henneman og med en mærkelig postkasse, rejste Erik Frøkjær emnet over for menighedsrådet og valgbestyrelsen i ugerne op til valget. Han følte sig ikke hørt. Tværtimod følte han sig trynet af Bjarne Hennemans mangeårige kolleger i menighedsrådet. Det skete på et møde på valgdagen den 15. september, hvor han ville rejse spørgsmålet for de cirka 50 fremmødte, der kunne stemme til valget.

Han blev frataget ordet, og den tidligere biskop Lise Lotte Rebel konkluderede i stiftets første afgørelse, at det var helt i orden, eftersom rammerne for mødet var en debat med kandidater - og ikke en debat om deres valgbarhed, som valgbestyrelsen havde afgjort på det tidspunkt. Desuden fastslog hun i afgørelsen fra oktober sidste år, at det er folkeregisteradressen, der afgør en persons valgbarhed, og Bjarne Hennemans folkeregisteradresse var på kroen i Fredensborg.

Strid om motiv bag klage

På det tidspunkt var sagen blevet principiel for Erik Frøkjær, og han havde henledt Odsherred Kommune på, at der kunne være en sag på brud på reglerne om folkeregisteradresse. Og da Odsherred Kommune konkluderede, at der var sket et sådant brud på reglerne, er vi tilbage ved den klare logik i biskoppens afgørelse.

Lise Lotte Rebel holdt sig til folkeregisteradressen, og det gør den ny biskop også - nu med afsæt i en adresse uden for sognet i den afgørende periode.

Erik Frøkjær ved godt, at snakken går i Fredensborg om, at der skulle ligge særlige motiver bag engagementet i sagen, men det afviser han.

- Jeg er ikke paragrafrytter, men det helt centralt i lovgivningen omkring menighedsrådsvalg, at man enten skal have folkeregisteradresse i sognet eller løse sognebånd. Det skal en menighedsrådsformand, endda igennem 16 år, vide, siger Erik Frøkjær, der ser sagen som en grov overtrædelse af cpr-loven, og med en uhørt manglende evne i såvel stift og menighedsråd til tidligt at få ryddet op i miseren.

Bjarne Henneman ser derimod sagen som ude af proportioner, og han mener, at Helsingør Stift skulle have hørt hans forklaring i en partshøring inden den nye afgørelse.

- Jeg har boet i Fredensborg i 40 år, og jeg har passet mit hverv som menighedsrådsformand i 16 år. Så kom en kort periode, hvor vi opholdt os mindre i Fredensborg - og det skal så koste mig pladsen i menighedsrådet. Sagen her har intet at gøre med min bopæl, men at nogle vil af med mig som formand, siger han.

arrow Klagesag afgjort: Biskop giver grønt lys for adresse på kroen
30. oktober 2020 kl. 05:28 Opdateret: kl. 15:10
arrow Menighedsrådsformands faste adresse på kroen giver ballade
01. oktober 2020 kl. 05:34 Opdateret: kl. 06:17
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?