22. januar 2019
I en række artikler rejser Frederiksborg Amts Avis tilbage til 1980'erne i Fredensborg Kommune - avisen møder mennesker, der kan fortælle om den tid. På dag nummer gik turen til It-kursusstedet Karlebogaard, hvor Brian Eberhardt sørger for, at fortid, nutid og fremtid smelter sammen.
gallery icon

Se billedserie

I en række artikler rejser Frederiksborg Amts Avis tilbage til 1980'erne i Fredensborg Kommune - avisen møder mennesker, der kan fortælle om den tid. På dag nummer gik turen til It-kursusstedet Karlebogaard, hvor Brian Eberhardt sørger for, at fortid, nutid og fremtid smelter sammen.
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 80’ernes kapitel 2: Internettet ulmede under overfladen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

80’ernes kapitel 2: Internettet ulmede under overfladen
Opdateret 16. maj 2018 kl. 22:32
Fredensborg - 16. maj 2018 kl. 18:02
Af Camilla Sørensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Jeg tror, at det her er min yndlingsbil. Der er ingen computer i, og det meste er lavet af jern, så den fejler sjældent noget, siger Brian Eberhardt, da han modtager os i gårdspladsen foran Karlebogaard, hvor hans hvide Porsche fra slut-firserne holder parkeret.

arrow Læs også: Video: 80'ernes dag 4: Stjernekokken fandt råvarer ude bag villahaverne

I dag bruger Brian Eberhardt gerne så meget af sin fritid som muligt offline. Væk fra internettet og IT-verdenen, og måske derfor er Porschen hans yndlingsbil.

#1121382

Siden 80’erne har Brian Eberhardt dedikeret sit professionelle liv til IT-teknologien. På Karlebogaard holder hans firma SuperUsers til, der tilbyder over 300 slags kurser i IT. I slutningen af 70’erne troppede han op på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), med det han selv betegner som »verdens laveste gennemsnit«, der gav ham en adgangsbillet til maskinlinjen. Det var ikke ligefrem drømmestudiet.

I løbet af de to første semestre på maskinlinjen fik han 12,7 i karaktergennemsnit. Hans faglige kundskaber kunne han nu bevise over for rektoren, der gav ham frit studievalg på alle hylder.

#1121383

Og Brian Eberhardt fandt sin hylde: Elektro/Computer-linjen på DTU.

I 80’erne lå internettet og modnede under overfladen. Der skulle gå nogle år, før de larmende modems og google-søgningerne fandt deres vej ind i de private hjem.

Selv var Brian Eberhardt en af de første, der fik et modem. Det kostede ham 3.000-5.000 kroner og blev sendt til Danmark fra Berkeley Universitet i Californien af en professor.

Brian Eberhardts far tvivlede i sin tid på, at sønnens fumlen med ledninger og teknologi var en god tidsinvestering.

Hør ham i videoen sige som det modem, han modtog i starten af 80’erne, og hør ham fortælle om den tvivl, der var forbundet med IT i 80’erne.

I slutningen af 80’erne fik mange deres første computer og i 1995 slog internettet igennem, og ja.. Den galoperende udvikling er ikke stoppet siden. Faderens tvivl kom til kort, og man kan sige meget om internettet - der er fordele og ulemper.

Om internettet er et Frankenstein skabt af mennesker, afviser Brian Eberhardt dog.

- Internettet er en menneskeskabt biologisk organisme, som vi ikke mere kan slukke for. Jeg kan godt slukke, men det er stadig derude, og jeg mener, at det har gjort verden til et bedre sted. Næstefter mad er viden det vigtigste for os, og Internettet har været med til at formidle viden og skabe kontakt mellem mennesker, siger Brian Eberhardt.

Andre i Fredensborg Kommune nød også godt af den IT-teknologiske udvikling, og det er en af dem, Zastavaen som det næste er på vej hen for at samle op. Den ældre herre kommer i sit grå jakkesæt gående mod bilen, og snart er vi på vej mod hans tidligere arbejdsplads på Fredensborg Bibliotek. Ernst Tursø arbejdede her som bibliotekar, og allerede i 1970 forudså han, at EDB-alderen var på vej.

Bibliotekets kartotekssystem blev her afviklet, men det var måske lige tidlig nok. Ernst Tursø tog initiativet til at få computere som arbejdsredskab på biblioteket, men først i 1984 stod den første computer på et af kontorbordene på Fredensborg Bibliotek.

- Der var mange forberedelser, der skulle ordnes på landsplan, inden EDB-systemet blev en realitet, siger Ernst Tursø. I mellemtiden måtte biblioteket bruge et knapt så brugervenligt system med hyldelister og en filmspole, som kunne vise alle bøger.

Hør ham herunder fortælle om den forskel, EDB-systemet gjorde for bibliotekerne.

Fredensborg Bibliotek var blandt de 10 første biblioteker i landet, der fik computere.

- Dengang følte vi, at vi var med på noderne. Jeg rejste rundt og holdt foredrag for andre biblioteker om EDB-systemet, fortæller Ernst Tursø.

12FRE Ernst Tursø

Torsdag den 17. maj kører den gamle Zastava igen ud i det danske sommerland. Følg med, når vi sætter fokus på 80’ernes farverige fester.

arrow 80’ernes kapitel 3: Da pigerne bed og musikerne sov på loftet
30. maj 2018 kl. 08:50 Opdateret: kl. 08:50

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk