27. juli 2021
En boligforening kan ikke forhindre en afdeling i at vælge en afdelingsbestyrelse - selvom meget tyder på, at den ny afdelingsbestyrelse ikke vil kunne samarbejde til alles bedste. Det er essensen af en dom fra retten i Helsingør. Foto: Lars Skov
En boligforening kan ikke forhindre en afdeling i at vælge en afdelingsbestyrelse - selvom meget tyder på, at den ny afdelingsbestyrelse ikke vil kunne samarbejde til alles bedste. Det er essensen af en dom fra retten i Helsingør. Foto: Lars Skov
Foto: Lars Skov
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 3B taber stor retssag om beboerdemokrati

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

3B taber stor retssag om beboerdemokrati
Fredensborg - 24. marts 2017 kl. 15:25
Af Steffen Slot

Det er ulovligt, at boligforeningen 3B igennem halvandet år har nægtet Egedalsvænge i Kokkedal at få en afdelingsbestyrelse.

Dermed er vejen banet for, at Egedalsvænges over 1000 beboere kan vælge en ny afdelingsbestyrelse - også selvom de genvælger den udskældte afdelingsbestyrelse, der blev afsat for snart tre år siden.

arrow Læs også: Et sjældent blik i kunstnerens univers

Det har retten i Helsingør afgjort.

I 2014 afsatte Boligforeningen 3B en afdelingsbestyrelse, der havde svært ved at overholde formelle aftaler.

Medlemmerne af den daværende afdelingsbestyrelse blev kritiseret for at tilgodese det muslimske flertal i bebyggelsen, og flertallet i afdelingsbestyrelsen var den samme kerne, der i første omgang nægtede at opsætte et juletræ i bebyggelsen tilbage i 2012.

Boligforeningen 3B har indtil nu afvist at lade Egedalsvænge vælge en afdelingsbestyrelse, fordi vurderingen er, at den gamle afdelingsbestyrelse bliver genvalgt.

Og netop centrale medlemmer af den gamle afdelingsbestyrelse har i de seneste år ikke ønsket at deltage i mæglingsmøder og planlægningsmøder med Boligforeningen 3B.

Først når et samarbejde var grundlagt, ville Boligforeningen 3B tillade valg til en afdelingsbestyrelse.

Imidlertid er det rent juridisk ikke nok til at nægte Egedalsvænge en afdelingsbestyrelse, da det står ganske klart i Almenboliglovens §34, at en boligafdeling har ret til en afdelingsbestyrelse - den skal vælges på årlige afdelingsmøder.

Det er den centrale del i dommen fra retten i Helsingør.

Dermed fik Birte Vestergaard, beboer i Egedalsvænge, medhold i den retssag, som hun havde anlagt mod Boligforeningen 3B.

- Jeg er glad og lettet over, at der er retfærdighed. Nu er jeg sikker på, at vi kan gøre Egedalsvænge til et forbillede for beboerdemokrati i Danmark, siger hun.

Boligforeningen 3B havde argumenteret for, at almenlovens §6 i kombination med driftsbekendtgørelsen §12 giver organisationsbestyrelsen en pligt til at sikre et velfungerende beboerdemokrati.

Men den paragraf bliver slået af banen af Almenlovens §34, afgør retten i Helsingør.

- Dommerne har helt undladt at forholde sig til andet end lovens bogstav. Vi tager umiddelbart dommen til efterretning, fordi den er så klar, siger Steffen Morild, der er formand for organisationsbestyrelsen i 3B.

Han fortryder ikke, at organisationsbestyrelsen afsatte den tidligere afdelingsbestyrelse. Det skete for at værne om mindretallet og beboerdemokratiet og fordi organisationsbestyrelsen ikke ønskede en ny juletræssag, understreger han.

- Det har hele tiden været vores mål at få valgt en afdelingsbestyrelse i Egedalsvænge. På den måde ændrer dommen ikke noget. Nu skal beboerne vælge en afdelingsbestyrelse, der kan skabe god ro og trivsel for alle beboere i Egedalsvænge, siger Steffen Morild, der vil anbefale organisationsbestyrelsen, at dommen ikke bliver anket.

- Lovgiver må se på, om lovgivningen er tidssvarende, når den ikke tager højde for et lokalt beboerdemokrati, der løber af sporet, tilføjer han.

Læs mere i Frederiksborg Amts Avis lørdag den 25. marts.

arrow Fire år efter juletræssag: Stor retssag om beboerdemokrati
25. januar 2017 kl. 04:18 Opdateret: kl. 13:14
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?