25. oktober 2020
At købe og drikke god kaffe er blevet hit. Derfor har baristaerne travlt med at servere lækker kaffe. Men også hjemme i køkkenerne snurrer kaffemaskinerne som aldrig før.
At købe og drikke god kaffe er blevet hit. Derfor har baristaerne travlt med at servere lækker kaffe. Men også hjemme i køkkenerne snurrer kaffemaskinerne som aldrig før.
Foto: Colourbox
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vi elsker kaffe, men er du espresso-typen?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi elsker kaffe, men er du espresso-typen?
Opdateret 01. oktober 2020 kl. 13:47
Forbrug - 01. oktober 2020 kl. 13:02
Af Søren Arildsen

Bønner kværnes og kaffemaskinerne snurrer i de danske køkkener som aldrig før. Vores forbrug af kaffebønner og italiensk inspireret kaffe som espresso er eksploderet i løbet af de seneste ti år. Og 2020 har nærmest været hel forrykt. Alene i år har vi øget indkøbet af kaffebønner med 20 procent. Det fortæller den italienske kaffegigant Lavazza.

Men hvem er det så, der hælder den sorte drik i sig på italiensk manér?

Ifølge Lavazza er den danske espressodrikker typisk en mand mellem 25 og 44 år, som bor i hovedstadsområdet. Faktisk bor hele 48 procent af dem, der nyder espresso, i og omkring København.

Og det tal understøttes af informationer fra Dansk Kaffeinformation, der har offentliggjort tal fra Analyse Danmark. De viser, at det specielt er folk, som er bosat i København og omegn, som sætter baristaerne på overarbejde.

På Sjælland svinger de kaffetørstige forbi benzintanken, mens midtjyderne trækker deres kaffe i en automat.

E for espresso:
På italiensk er ordet `espresso´ en teknisk term for at lave et skud kaffe på bestilling på en espressomaskine. Det er en hurtig ekstraktion af kaffen på 25 til 30 sekunder under et tryk på 9 bar. Vandets temperatur er omkring 75 til 80 °C og kaffen måler 25 til 30 ml i koppen.

Espressoen karakteriseres af sin fyldig og intens aroma med fint skum på toppen. Skumtoppen kalder italienerne `crema´, og den udgør 10 procent af hele kaffen. Den ideelle crema defineres ud fra sin gyldne hasselnødsfarve samt hvor tæt, blød og holdbar den er. For italienerne er fire faktorer afgørende for den perfekte espresso. De kalder dem de fire M’er: Mano dell’operatore, Macchina espresso, Macinadosatore og Miscela. Frit oversat betyder det baristaens færdigheder, maskinens kvalitet, kaffekværnens kvalitet og kaffebønnerne.

Italienerne bruger ikke den tekniske term `espresso´, når de bestiller kaffe. Når de ønsker en lille intens kop kaffe, bestiller de `un caffè´.

Den første dampdrevet espressomaskine blev udviklet i 1901 af ingeniøren Luigi Bazzera fra Milano. I 1948 præsenterede italienske Achille Gaggia den første espressomaskine med højtryksekstraktion, der kunne producere den aromatiske espresso med det rette skum, som vi kender i dag.
Kaffe ved køkkenbordet eller to-go

En undersøgelse fra analysefirmaet Norstat Danmark viser, at hvis man kun måtte drikke én kop kaffe om dagen, ville halvdelen af danskerne drikke den om morgenen. Og næsten lige så mange mener, at morgenkaffen har stor eller meget stor betydning for, om deres dag bliver god. Samtidig viser undersøgelsen, at der er forskel på, hvor danskerne drikker dagens første kop kaffe.

Sjællænderne drikker helst morgenkaffen derhjemme, mens nordjyder og københavnere oftere drikker deres første kop kaffe på arbejdet eller studiet.

Danmark er det fjerde mest kaffedrikkende land i verden – kun overgået af Finland, Østrig og Sverige. Hver dansker brygger i gennemsnit kaffe af 8,6 kg bønner om året. Det svarer til 1,24 kop om dagen. Hvis du modregner børn og kaffefornægtere, bliver det dog til en del mere – ca. 4 kopper kaffe pr. dag.

Stadig mest formalet kaffe

Formalet kaffe lander hyppigst i de danske indkøbskurve. De malede bønner udgør 52 procent af det samlede kaffesalg. Til gengæld viser nye tal, at flere vælger at male bønnerne selv. Ifølge Kaffeinformation er det
12 procent af de danske kaffedrikkere, som maler kaffen direkte i espressomaskinen. 15 procent får deres kaffe fra en stempelkande mens 11 procent af danskerne foretrækker kaffekapsler. Endelig er otte procent vilde med at brygge kaffe på instantpulver.

Tallene skal dog tages med et gran salt, da de stammer fra 2017 og siden har kaffetendensen rykket sig mod selv at kværne sine kaffebønner.

I øvrigt er 1. oktober udnævnt til international kaffedag.

Kilde: Dansk Kaffeinformation og lavazza.com

Danskerne elsker kaffe. Vi er på top 4 hvad angår at drikke kaffe. Foto: Colourbox

Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?