25. oktober 2020
Du kan spare penge på dit elforbrug, hvis du undlader at starte elkrævende apparater som vaskemaskine, tørretumbler eller støvsuger mellem klokken 17 og 20.
Du kan spare penge på dit elforbrug, hvis du undlader at starte elkrævende apparater som vaskemaskine, tørretumbler eller støvsuger mellem klokken 17 og 20.
Foto: Colourbox
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Strømmen bliver dyrere mellem 17 og 20

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Strømmen bliver dyrere mellem 17 og 20
Opdateret 29. september 2020 kl. 10:07
Forbrug - 29. september 2020 kl. 09:46
Af Søren Arildsen

Du skal kigge en ekstra gang på klokken efter 1. januar, hvis du vil spare på dine el-udgifter. For når du hopper ind i det nye år, hopper du samtidig med på en ny ordning, hvor du betaler flere eller færre penge pr. time, afhængig af, hvornår på døgnet, du bruger strøm.

Bruger du strøm mellem klokken 17 og klokken 20, kommer du til at betale en væsentlig højere nettarif (pris for transport af el), end hvis du bruger strøm i løbet af resten af dagen. Den lave takst vil ligge på omkring 20 øre pr. kilowatt. Den høje vil være cirka det dobbelte. Det kan variere lidt fra elselskab til elselskab.

Lige nu tager SK Forsyning henholdsvis 19,17 og 45,09 øre pr. kilowatt, mens Cerius skriver på dets hjemmeside, at prisen er henholdsvis 19,79 og 59,99 øre for lav og høj takst.

De differentierede priser gælder kun i vinterhalvåret fra 1. oktober til 31. marts, hvor vores strømforbrug er højest. I resten af året betales den lave nettarif i alle døgnets 24 timer.

Så hvis du vil spare lidt på strømudgifterne, er det en god idé at udsætte de elkrævende projekter, som kan udsættes - det kunne være at undlade at starte opvaskemaskinen, støvsugeren, vaskemaskinen eller tørretumbleren - mellem klokken 17 og 20.

arrow Læs også: Dyrere strøm på vinter-aftener

Tænk dig om, inden du sætter elstikket i kontakten. For i vinterhalvåret er det dobbelt så dyrt at forbruge el mellem klokken 17 og 20 end i resten af døgnet. Foto: Colourbox

Nettarif
Landets 3,4 mio. elmålere vil hver time sende forbrugsdata videre, således at det er muligt for alle private husstande at købe og betale deres strøm på timebasis. Det er Energinet, som står for indsamlingen af hver enkelt forbrugers data.


Tidsdifferentierede tariffer gør prisen for at transportere el afhængigt af tidspunktet og er en måde at fordele belastningen i elnettet bedre end i dag, hvor elforbruget stiger kraftigt mellem kl. 17 og 20.

Det er Folketinget, som har vedtaget, at alle forbrugere - det vil sige 3,4 millioner husstande - 1. januar skal have foretaget elaflæsning hver time. Derfor har de forskellige el-forsyningsselskaber også haft travlt med at udskifte gamle elmålere hos forbrugerne med nye fjernaflæste elmålere.

I de kommende år skal Danmark gennem en grøn omstilling. Væk skal olie- og gasfyr og benzin- og dieseldrevne biler. I stedet skal vi opvarme vore huse med varmepumper, fjernvarme og strøm fra solfangere og vindmøller. Vore forurenende biler skal erstattes af biler drevet på el.

Den omstilling vil kræve en kæmpe belastning af vores elnet.

Ved at indføre forskellige priser i løbet af døgnet, håber myndighederne derfor på, at vi som forbrugere er med til at tage toppen af belastningen ved at sprede vores el-forbrug ud over hele døgnet i stedet for som det er nu at overbelaste elnettet nogle få timer omkring spisetid.

Alle el-selskaber skal være klar 1. januar

En lang række el-selskaber har i løbet af 2020 indført ændrede nettariffer. Senest har SK Forsyning, som dækker Slagelse Kommune, skrevet ud til deres kunder om de ændrede nettariffer, som træder i kraft 1. januar 2021. Selskaber som Cerius og Radius, som dækker hovedparten af Sjælland, indførte allerede tilbage i foråret de nye nettariffer.

Tarifferne dækker netselskabernes udgifter til det lokale elnet, og den samlede betaling vil ifølge elselskaberne ikke stige som følge af de nye differentierede priser.

Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?