11. december 2019
Et stort flertal af danskere mener, at pensionsalder skal være forskellig. En person med fysisk hårdt arbejde skal ikke blive så længe på arbejdsmarkedet, som en med en akademisk uddannelse. 
Modelfoto
Et stort flertal af danskere mener, at pensionsalder skal være forskellig. En person med fysisk hårdt arbejde skal ikke blive så længe på arbejdsmarkedet, som en med en akademisk uddannelse. Modelfoto
Foto: Philippe Dureuil
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stort flertal: Ja til forskel på pensionsalder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stort flertal: Ja til forskel på pensionsalder
Opdateret 06. december 2018 kl. 11:25
Forbrug - 06. december 2018 kl. 11:06
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En ufaglært arbejder stempler ind på arbejdsmarkedet mange år før en akademiker. Derfor skal deres pensionsalder også være forskellig. Det mener et stort flertal af danskerne.

I en ny Wilke-måling erklærer 72,6 procent sig enige i, at pensionsalderen bør afhænge af, hvilken branche man har arbejdet i, og hvor tidligt man kom ud på arbejdsmarkedet. 27,4 procent mener, at alle bør have den samme pensionsalder. Det skriver Avisen.dk.

Både Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen og SF's formand, Pia Olsen Dyhr er åbne over for ideen om, at pensionsalderen skal afhænge af, hvor tidligt man kom ud på arbejdsmarkedet.

- Jeg kommer ikke med en løsning i dag, men det er noget, vi arbejder med. Det, jeg som formand for Socialdemokratiet kan se, er, at her er en uløst opgave. Nogle af de mennesker, der bliver bedt om at arbejde længere, kan ikke. Og de har aftjent deres værnepligt på arbejdsmarkedet, siger Mette Frederiksen til Avisen.dk.

Hun peger blandt andet på, at der er en række job, man ikke kan holde til, når man kommer op i årene. Et problem der vokser i takt med, at pensionsalderen stiger.

- Jeg har besøgt en del slagterier, så jeg har ved selvsyn konstateret, at det arbejde kan man ikke udføre, når man er 70, siger Mette Frederiksen.
SF's formand Pia Olsen Dyhr kan godt forstå, at mange lønmodtagere med hårde, nedslidende job er utilfredse med, at deres pensionsalder stiger.
- Derfor skal der tages meget mere hensyn til, at nogle er nedslidte før andre. Her er det oplagt at se på, hvilken type arbejde man har, og hvor længe man har været på arbejdsmarkedet, siger Pia Olsen Dyhr, formand for SF.

Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted går derimod ikke ind for en model, hvor pensionsalderen afgøres af, om man kommer tidligt ud på arbejdsmarkedet.

- Det lyder logisk, men det bliver simpelthen ikke til at styre. Jeg tror mere på en model, hvor vi fokuserer på de nedslidte. Om det så skal være gennem en forbedring af seniorførtidspensionen, ved jeg ikke i dag, siger Bent Bøgsted til Avisen.dk.

Og Venstres politiske ordfører Britt Bager ønsker heller ikke at lade folkepensionsalderen påvirke af, hvor længe man har været i arbejde:
- Folkepensionen får du, uanset hvor mange år du har arbejdet, og uanset om du har arbejdet som smed, folkeskolelærer eller kontorassistent. For det er mest fair, at danskerne kan se frem til at nyde nogenlunde det samme antal år på folkepension, siger Britt Bager til Avisen.dk.