21. juni 2021
Der er stor forskel, hvad man har i indtægt i Danmark. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har helt ned på sogneniveau lavet en gennemgang af den gennemsnitlige indkomst for danskere i beskæftigelse. Indtægten er næsten fem gange så stor i det rigeste sogn i forhold til det fattigste.
gallery icon

Se billedserie

Der er stor forskel, hvad man har i indtægt i Danmark. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har helt ned på sogneniveau lavet en gennemgang af den gennemsnitlige indkomst for danskere i beskæftigelse. Indtægten er næsten fem gange så stor i det rigeste sogn i forhold til det fattigste.
Foto: Created with Datawrapper
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se her om du bor i et rigt eller fattigt område

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se her om du bor i et rigt eller fattigt område
Opdateret 09. april 2021 kl. 08:14
Forbrug - 07. april 2021 kl. 14:48
Af Søren Arildsen

Fortæl mig hvor du bor, og jeg skal sige dig, hvor meget du tjener....
At danskerne er skævt fordelt rent økonomisk og indtægtsmæssigt er ikke noget nyt. Bor du på Lolland er du en fattigrøv, men bor du i Nordsjælland er du garanteret så rig, at du har en kæmpe luksus villa på Strandvejen. Sådan er opfattelsen. Det er der ikke noget nyt i. Og den opfattelse holder fortsat stik. I hvert fald hvis man ser på den kortlægning af danskernes indkomst, som Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd har foretaget.

Det nye er at erhvervsrådet har lavet en kortlægning af danskernes indkomst, som går helt ned på sogne-niveau. Og at økonomisk ulighed sagtens kan eksistere klods op af hinanden - fra sogn til sogn. Opgørelsen dækker 2000 sogne i Danmark. Kun sogne med under 200 indbyggere er udeladt af oversigten.

I det store geografiske område, som sn.dk dækker når man begge yderpunkter. Vi har de laveste indkomster - og de højeste.

Nummer 5 fra bunden

En af de laveste gennemsnitsindkomster finder man i Sejerø Sogn i Kalundborg kommune. På den lille ø ud for Havnsø i Nordvestsjælland er gennemsnitsindkomsten for folk med arbejde 340.895 kr. årligt. Dermed indtager Sejerø Sogn en position som nummer fem fra neden over indtjening. Mere end 160.000 kroner skiller dermed Sejerø fra mere rige dele af kommunen. Raklev Sogn ligger i top og kan fremvise en årlig indkomst på 508.180 kr.

Helt i bund på landsplan ligger Vollsmose Sogn i Odense, hvor den gennemsnitlige indkomst for folk i beskæftigelse er 324.542 kr. årligt.

Artiklen fortsætter under billedet

Halvanden million om året

I den anden ende af skalaen finder vi Vedbæk Sogn i den nordsjællandske Rudersdal Kommune, hvor man i gennemsnit tjener 1.580.532 kr. om året. Det passer meget godt med sognekortet generelt, som viser at den rigeste tiendedel af danskerne typisk bor i små, nordsjællandske enklaver.
Faktisk tjener man næsten fem gange så meget i Vedbæk som man gør i Vollsmose.

Men også I Nordsjælland er der store lokale forskelle. I Nærum Sogn i Rudersdal kommune, der støder lige op til Vedbæk Sogn, er den årlige indtægt f.eks. under det halve. 600.780 kroner tjener man i gennemsnit om året.

Du kan selv klikke ind på kortene og se, hvordan der ser ud i lige netop dit sogn og i din kommune.

Artiklen fortsætter under billedet

Ser man på de rigeste sogne i Danmark, som er der kun et jysk sogn - Risskov nord for Aarhus -, som kan presse sig ind top 20, der ellers helt er domineret af sogne i Gentofte, Rudersdal, Hørsholm, Lyngby-Taarbæk kommuner.

Opgørelsen er præget af Gentofte Kommune, som har hele syv sogne placeret blandt de 20, hvor indtjeningen er størst. Rudersdal har fire sogne placeret i top 20, mens Lyngby-Taarbæk har to.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?