13. juli 2020
Velplejede græsplæner og store flisebelagte havearealer fremmer ikke biodiversiteten.
Velplejede græsplæner og store flisebelagte havearealer fremmer ikke biodiversiteten.
Foto: Arve Bettum/Colourbox
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sådan hjælper du naturen i din have

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sådan hjælper du naturen i din have
Forbrug - 25. marts 2020 kl. 14:09
Af Søren Arildsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er havesæson, men coronakrisen har lukket genbrugsstationen. Så nu står du med en større portion haveaffald fra afklippede grene, nyslået græs og halvformuldede efterårsblade.

Hvad pokker gør du med al det affald, som du normalt læsser af på genbrugspladsen?

Hvis man spørger i foreningen Haveselskabet, så skal du benytte dig af coronakrise-situationen til at omlægge nogle have-vaner, således at naturen får mere plads.

- Du behøver ikke give slip på hele din have eller sløjfe alle bede for at give plads til naturen. Bare et hjørne af haven, hvor de visne blade får lov at ligge og ukrudtet kan stå, er et stort skridt i den rigtige retning, fortæller faglig rådgiver i Haveselskabet Rie Birk Lauridsen.

arrow Læs også: 10 ting du kan gøre for naturen i din have
Nye havevaner vil hjælpe naturen

For hvis du og de knap to million andre danskere, som har adgang til have, ændrer bare lidt i deres have-vaner, vil vi kunne hjælpe naturen i Danmark rigtig godt på vej. Og det er der brug for i disse år, hvor klimakrisen kradser, og hvor naturen er sat under pres på grund vores ensartede måde at behandle den på.

- Biodiversiteten - altså variationen - i den danske natur er truet. Det er et faktum, vi bliver nødt til at se i øjnene, og en udvikling vi alle må tage ansvar for at hjælpe med at vende. Det siger Charlotte Garby, der er direktør i Haveselskabet.

Hun understreger, at du og andre haveejere ikke skal vende fuldstændig op og ned på livet udenfor terrassedøren. Faktisk skal der blot små ændringer til for at få store forandringer.

F.eks. ved at bruge lidt mindre areal af haven på fliser eller tætklippede græsplæner.


Når du nu ikke kan komme af med dit haveaffald var det måske en god idé at indrette et område af haven til visne grene og blade. Det vil på længere sigt være en hjælp til naturen. Foto: Silke Kitscha Frederiksen/Colourbox

På Haveselskabets hjemmeside findes et stort arkiv med inspiration og vejledninger til alt fra insektvenlige bedplaner og gode sommerfugleplanter til fuglevenlige buske og vildt dyreliv i haven. Gå på opdagelse på Haveselskabet.dk/dyreliv.

Kilde: Haveselskabet

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?