21. september 2020
cykel
Foto: Pressefoto: ABUS
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sådan færdes du sikkert på cyklen i de mørke måneder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sådan færdes du sikkert på cyklen i de mørke måneder
Forbrug - 23. september 2019 kl. 12:20
Af Johanne Wainø
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mange danskere stopper ikke med at cykle til og fra arbejde, selvom de mørke måneder melder deres ankomst.

Men når det bliver mørkt, vådt og glat, er det endnu vigtigere at have sikkerheden i orden. Det skriver ABUS i en pressemeddelelse.

Her giver Anders Holgaard, der er sikkerhedsekspert i ABUS, tre simple råd til, hvordan du som cyklist kan gebærde dig sikkert i trafikken.

Få styr på loven
  • Det er ikke noget nyt, at du ifølge loven, skal bruge cykellygter efter mørkes frembrud og indtil solen står op. De fleste af os ved også, at forlygten skal lyse med et hvidt lys, og at baglygten skal lyse rødt. Men vidste du eksempelvis, at det er lovpligtigt at have reflekser på pedalerne og i hjulenes eger? Faktisk kan manglende reflekser koste dig en bøde på 700 kroner. Dine lygter skal desuden kunne ses på mindst 300 meters afstand.
  • Synlighed og sikkerhed er alfa omega: Foruden de lovpligtige lys og reflekser, er det også altid en god idé, at du som cyklist ifører dig cykelhjelm med lys, refleksvest og andre effekter, der gør dig mere synlig på vejen. Det anbefales også, at du husker hjelmen. Ifølge Rådet for Sikker Trafik reducerer en cykelhjelm risiko for hovedskader med cirka 50 procent.
  • Kør forsvarligt: Med efteråret kommer glatte og smattede veje og stier. Sørg derfor for at sænke farten og bremse ned i god tid i skarpe sving. Du får også bedre balance og større kontrol over cyklen, hvis du placerer tunge tasker bag på cyklen. Hvis det er muligt, er det desuden en god idé at planlægge din rute, så du undgår uoplyste veje, skovområder, broer og lavtliggende veje, hvor der er større risiko for glat underlag.
Har debatten om sexisme taget overhånd?