19. september 2018
Når markerne er høstet og nætterne bliver koldere, søger mus og rotter ind i carporte, sommerhuse og endda helårsbeboelser for at finde føde. De små mus ser søde ud, men de kan forvolde store skader indendørs, hvis de får lov at slå sig løs. Arkivfoto.
Når markerne er høstet og nætterne bliver koldere, søger mus og rotter ind i carporte, sommerhuse og endda helårsbeboelser for at finde føde. De små mus ser søde ud, men de kan forvolde store skader indendørs, hvis de får lov at slå sig løs. Arkivfoto.
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu pibler musene frem: Så farlige kan de være for din bolig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu pibler musene frem: Så farlige kan de være for din bolig
Forbrug - 29. september 2017 kl. 10:29
Af Fleur Sativa
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Du har nok bemærket det.

Dagene bliver kortere, og nætterne koldere.

Og det kan mus og rotter også mærke. Samtidig er markerne høstet, så de små uønskede gæster søger i stedet ind i huse for at finde føde.

Er man plaget af rotter, skal professionelle tage sig af opgaven. Derudover har man pligt til at informere kommunen, hvis der er rotter eller tegn på rotter i eller omkring boligen.

Har man i stedet besøg af mus, er det en anden sag. Her har man nemlig selv ansvaret for at skaffe sig af med dem. Og det bør man gøre, skriver OK Forsikring i en pressemeddelelse.

For selvom de kan se uskyldige ud, så kan selv en lille mus forvolde stor skade. Ved at gnave og bygge redde, kan en mus ødelægge mange typer materiale, advarer OK Forsikring.

Og derfor bør man tjekke op på, om ens forsikring dækker, hvis en mus er flyttet ind, og skaden pludselig sker, anbefaler de.

- Hvis man bor tæt ved åbne marker eller tidligere har oplevet at få rykind af mus i huset eller i sommerhuset, er det en god idé, at sikre sig forsikringsdækning for den skade, som mus kan gøre, siger Eva Grann, som er OK's produktchef for forsikringsområdet.

Ødelagte kabler, isolering og ledninger er nemlig ikke bare irriterende, det kan også være direkte farligt.

- Gnaveriet er i sig selv et problem for eksempel, når musene sætter tænderne i ledninger eller elektriske installationer i det hele taget. Det kan i værste fald føre til kortslutning og brand, forklarer Eva Grann.

Hvert år er der også tilfælde med mus, der bygger rede i biler. Her er det kaskoforsikringen, der vil dække skaden, men OK Forsikring anbefaler, at man tjekker policen, da en reparation af en museskadet bil kan løbe op.

arrow Læs også: Stress og angst: Sådan forbereder du din hund på nytårsaften
Problemet forsvinder ikke af sig selv

Har du først fået mus indenfor, så går de ikke igen af sig selv. For en husmus får i gennemsnit syv kuld af fem-seks unger på et år, og derfor vil bestanden hurtigt vokse.

Derfor er det sikreste at forsøge at holde musene helt ude af huset, forklarer OK Forsikring. Det kan dog være svært, for mus behøver bare en lille sprække for at kunne komme ind.

- Men det er en god idé at gå en runde om huset her i eftersommeren og tætne evt. sprækker, huller og revner og sætte trådnet i ventilationskanalerne, så musene ikke kan spadsere lige ind, forklarer Eva Grann.

Er musen allerede flyttet ind, må man i stedet sætter fælder op. Bruger man gift, kan man risikere, at en forgiftet mus vil lægge sig til at dø under gulvet for eksempel, hvilket vil resultere i en ubehagelig lugt.

Derfor anbefaler OK Forsikring, at man bruger enten smækfælder, som slår musen ihjel, eller en fælde, som spærrer musen inde.

Opdager man tegn på mus, skal fælderne hurtigt sættes op, så man undgår, at bestanden vokser.

Ofte vil mus flytte ind i køkkenet, fordi der vil være gode chancer for at finde madrester i skraldespanden eller krummer i en krog.

Opdager man derfor, at der er gnavet hul i skraldeposen, eller der ligger små bunker af sorte muselorte i bunden af skabet, er det et tegn på, at man har uanmeldt besøg af en mus.

Er man i tvivl, om man har mus eller rotter på besøg, kan man placere enten en skive smør eller margarine på en farvet serviet i nærheden af skraldespanden og strø mel om margarinen.

Næste dag vil gnavernes fodspor og tandmærker kunne afsløre, om man har besøg af en mus med små musefødder eller en rotte, der sætter op til tre centimeter lange fodaftryk.

Værd at vide om musefælder
  • Brug de store Klapfælder/smækfælder, der er beregnet til både rotter og mus. Især i sommerhuse kan de store halsbåndsmus dukke op, og man kan ikke være sikker på, at de bliver slået ihjel af den lille fælde.
  • Sæt smækfælden fast med et søm, så musen ikke kan løbe væk med den, hvis den mod forventning ikke bliver dræbt med det samme
  • Hvis du bruger fælder, der fanger musen levende, skal du mindst to kilometer væk fra huset, inden du slipper musen løs. Ellers mødes I snart igen i dit køkken.
  • Hvis du har mistanke om, at der er flere mus, så sæt flere fælder op. Tommelfingerreglen lyder: Hellere flere fælder i få dage, end få fælder i mange dage.
  • Begge typer af fælder bør anbringes op ad noget lodret som fx et panel eller en væg, så er der størst chance for, at musen går i fælden
  • Mus er altædende, så du behøver ikke at lægge ost i fælderne. Kiks, brød eller rosiner virker fint. Du kan også købe specielle muselokkemidler.
  • Husk altid at kigge til fælderne hver dag (Kig gerne morgen og aften, hvis det er fælder med levende mus)

  • Kilde: OK Forsikring
arrow Prisen på kameraer og fotoudstyr manipuleret i årevis
04. december 2017 kl. 09:24 Opdateret: kl. 09:24
arrow Forbrugerråd håber små butikker beholder dankort
01. december 2017 kl. 10:45 Opdateret: kl. 10:46
arrow Nu begynder oprydningen i lygtepælene efter valget
30. november 2017 kl. 09:50 Opdateret: kl. 09:52