25. november 2020
Fordelen ved en livrente er, at du ved pensionering får udbetalinger resten af livet, uanset hvor længe du lever, på den måde svarer den til ATP og Folkepensionen.
Fordelen ved en livrente er, at du ved pensionering får udbetalinger resten af livet, uanset hvor længe du lever, på den måde svarer den til ATP og Folkepensionen.
Foto: Colourbox
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fordele og ulemper ved livrenten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fordele og ulemper ved livrenten

Der er både fordele og ulemper ved livrenten som pensionsopsparing. Du får en sikker livsvarig udbetaling. Men der er nogle ulemper, du bør kende.

Forbrug - 27. oktober 2020 kl. 11:49
Af formuerådgiver Søren Verup, HD(F), Finanshuset i Fredensborg

Sparer du op i en firmapension via din arbejdsgiver, betaler du sandsynligvis også til en livrente (også kendt som livsvarig pension). Sparer du mere end 57.200 kr. op om året efter omkostninger og forsikringspræmier (2020), går beløb herover som hovedregel ind på en livrente.

Du kan se et overblik over dine pensionsindbetalinger og -udbetalinger, samt om du betaler til en livrente på www.pensionsinfo.dk.

Fordelen ved en livrente er, at du ved pensionering får udbetalinger resten af livet, uanset hvor længe du lever, på den måde svarer den til ATP og Folkepensionen. Derfor bør du få din livrente udbetalt så tidligt som muligt, når du går på pension, så udbetalingsperioden bliver så lang som muligt. Så får du mest muligt ud af den, uanset hvor længe du lever.

Livrente er en forsikring

Ulempen ved en livrente er, at det er en forsikringsordning. Det vil sige, at din livrente bliver beregnet ud fra den forventede gennemsnitlige levetid for alle personer i en pulje i dit pensionsselskab. Lever du kortere end gennemsnittet, får du reelt mindre ud af din livrente, end du har betalt ind til den. Lever du længere end gennemsnittet får du mere ud end du har indbetalt. De, der lever kortere end gennemsnittet, betaler til dem, der lever længere end gennemsnittet.

Du kan, mod en lavere ydelse, tegne en ægtefælledækning, så din livrente fortsætter udbetalinger med et lavere beløb til din ægtefælle efter din død.
Skal du spare op i livrente?

Modregning i folkepensionens tillæg

En anden og væsentlig ulempe skyldes, at livrenten bør udbetales så tidligt som muligt. Dermed kan den ikke bruges til at optimere skat og indkomster til f.eks. at minimere modregning i folkepensionens pensionstillæg. Livrenten giver en fast stabil skattepligtig indtægt hele pensionstilværelsen, som kan give modregning i pensionstillægget.

Kombinér med andre pensionsopsparinger

Det er en fordel at kombinere din livrente med en ratepension, som kan udskydes og strækkes over op til 30 år. Det giver dig bedre muligheder for at optimere din økonomi. Der er god mulighed for, at du kan øge dit pensionstillæg ved at udskyde din ratepension.

En anden stor fordel ved ratepensionen er, at den pension, du ikke har fået udbetalt, minus en afgift på 40 % går til dine arvinger. Din opsparing forsvinder ikke, ligesom dine indbetalinger til livrente gør det, medmindre du har tegnet en ægtefælledækning.

Konklusionen er, at du bør have nogen opsparing i livrente – i bedste fald så meget at du netop undgår modregning i pensionstillægget, og dertil supplere op med ratepension og aldersopsparing (eller kapitalpension). En kombination af disse 3 pensioner giver dig god frihed til at indrettet din pensionsøkonomi bedst muligt.
Ratepension vs livrente

Styr selv dine investeringer

Når du indbetaler til en livrente via din pensionsordning, investeres pengene på samme måde som på en ratepension eller en aldersopsparing. I nogle selskaber, kan du selv bestemme, hvilke værdipapirer dine penge skal investeres i. Er det noget du vil, så spørg dit selskab, om dine muligheder.

Andre selskaber investerer dine penge efter forskellige risikoklasser som lav, middel og høj risiko. Er der mere end 10 år til du går på pension, bør du vælge middel eller høj risiko.

Har du en garanteret pensionsordning?

Har du en gammel livrente, kan det være en garanteret ordning, hvor dine penge er garanteret et bestemt afkast, i modsætning til et løbende afkast, der svinger i takt med de finansielle markeder.

Du kan i nogle tilfælde med fordel træde ud af en garanteret ordning. Gør du det, får du udbetalt din opsparing plus din del af de akkumulerede reserver, som du så selv kan investere med en passende risiko til et markedsafkast.
Tag fat i din uafhængige økonomiske rådgiver, og få en vurdering af, om det kan betale sig for dig at træde ud af en garanteret ordning.
En fordel og to ulemper ved livrente

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?