27. juni 2019
Arkivfoto
Arkivfoto
Foto: Rita Sørensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En rose udleder et kilo CO2 på vej til din buket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En rose udleder et kilo CO2 på vej til din buket
Opdateret 09. februar 2019 kl. 08:57
Forbrug - 09. februar 2019 kl. 08:50
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ligesom jordbær i januar og tomater i december er afskårne blomster af mange forskellige sorter blevet et forbrugsgode, vi kan nyde uanset årstid. Det sker blandt andet til gavn for de største blomsterproducenter i Kenya, Etiopien og Equador, som på 10 år har øget eksporten til Europa med tilsammen 340 mio. euro (2,5 mia. kr.).

Blomsterne mellemlander typisk i Holland og kommer videre til Danmark, hvor de indgår i buketter hos blomsterhandlere og hos netbutikkerne. Men når varer skal flyves ind eller dyrkes i drivhuse, belaster det klimaet, siger Torben Chrintz, videnskabelig rådgiver med særligt fokus på fødevarer og landbrug hos klimatænketanken Concito. Det skriver Politiken lørdag.

"Blomster fylder meget i forhold til deres vægt og vil optage en del plads, når de skal transporteres med fly. Bliver de dyrket i drivhus, kræver de meget varme. Blomster på denne årstid er en luksusvare, så det er da værd at overveje, om man vil købe sommerblomster, uanset hvilken sæson det er", siger Torben Chrintz til Politiken.

En rose fra Kenya har et klimaaftryk på cirka 1 kilo CO2, når den bliver solgt i Europa, viser studier fra blandt andet Wageningen Universitet i Holland og National Center for Biotechnology Information. De roser, som vokser i et vinteropvarmet hollandsk drivhus, har en klimabelastning på 5 kilo CO2 per styk.

Vil man som forbruger gavne klimaet, er det altså bedre at købe varen, der kommer langvejsfra, end den, som er dyrket i et glashus i Europa.

Økoblomster spirer frem

I den danske blomsterbranche er der stort set ikke længere nogen avlere, der fremstiller afskårne blomster i drivhuse. I stedet satser man på blomster i potter, som har en længere levetid end de afskårne blomster.

Gartnerierne arbejder hele tiden på at skære ned på energiforbruget og desuden minimere forbruget af pesticider, oplyser Peter Larsen-Ledet fra brancheforeningen Flora Dania.