14. juni 2021
SørenV
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Alle bør have en aktiesparekonto

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Alle bør have en aktiesparekonto

Ved årsskiftet blev det muligt at oprette en aktiesparekonto i din bank. Det er en skattelet og nem måde langsigtet at spare op på.

Forbrug - 02. oktober 2019 kl. 11:34
Af Søren Verup, HD(F), formuerådgiver, Finanshuset i Fredensborg

Det kan være svært løbende at få sparet op på en struktureret måde, især hvis dine månedlige overskud bare står og samler støv på lønkontoen. Problemet er, at du får nul procent i rente, og at du desuden nemt bliver fristet til at bruge pengene utilsigtet på ferier eller fornøjelser.

Benyt i stedet den gode gamle cigarkassemetode, hvor du sætter beløb til side hver måned. Læg en plan og spar fast et beløb op i frie midler, ud over den opsparing du ellers har gennem dine afdrag i huset, lejligheden, sommerhuset eller pensionsopsparingen.

arrow Læs også: 3 alternativer til en børneopsparing
Reservekonto

Vælger du på den måde at få orden og disciplin med din opsparing og skabe en fast struktur, anbefaler jeg, at du opretter to konti. Den ene konto skal være din kortsigtede reservekonto. Det er her, du har opsparing stående kontant til f.eks. ferie eller større anskaffelser og som langsigtet likviditetsreserve. Placeringshorisonten er her cirka 3-5 år. Vil du have lidt rente på kontoen, så opret kontoen hos enten Norwegian eller Santander Consumer Bank, der begge er omfattet af indskydergarantien og aktuelt giver 0,7 % i rente.

Aktiesparekonto

Din langsigtede opsparing kan du med fordel vælge at placere på en aktiesparekonto. Med langsigtet, så anbefaler Finanshuset en investeringshorisont på mindst 7 år og gerne 10 år. Du får ingen rente på en aktiesparekonto og pengene skal derfor placeres i aktier, aktiebaserede investeringsfonde eller ETF’ere for at give et afkast.

Kontoformen blev åbnet ved årsskiftet, og indtil videre kan du indbetale 50.000 kr. Fordelen er, at afkastet kun beskattes med 17 % i form af en såkaldt lagerskat, der trækkes hvert år medio januar. Beskatningen sker af årets værdistigning inklusive udbytter – det vil sige, uanset om du har realiseret gevinster eller ej. Eventuelt tab fremføres til modregning i fremtidige gevinster.

Der kan maksimalt indskydes 50.000 kr. pr. Person. Et ægtepar kan dermed have en konto hver. Indskudsreglen betyder, at hvis du begynder med at indskyde f.eks. 30.000 kr. og de værdipapirer, du har købt, stiger til f.eks. 32.000 kr., så kan du kun indbetale yderligere 18.000 kr. Modsat er det sådan, at hvis aktierne er faldet til f.eks 28.000 kr., så kan du dog kun indbetale yderligere 20.000 kr. Det vil sige, at den maksimale indskudsgrænse på 50.000 kr. skal være opfyldt, på det tidspunkt, hvor du sætter penge ind. Hvis du kommer til at indskyde for meget, er der en strafafgift på 3 %, - udover at det for meget indbetalte skal tages ud af kontoen. Du kan frit hæve på din aktiesparekonto.

Når din aktiesparekonto er fyldt op, kan du vælge at fortsætte med at spare op i værdipapirer på normal vis via et åbent depot i din bank.

Lavere skat med aktiesparekontoen

Hvis du investerer i aktier eller aktiebaserede investeringsfonde for frie midler – altså uden for en aktiesparekonto, så er aktieindkomstskatten 27 % op til progressionsgrænsen på 54.000 kr. (2019) pr. person – og det dobbelte for ægtefæller under et.

Er aktieindkomsten over progressionsgrænsen, så er skatten 42 % for den del af indkomst, der ligger over de 54.000 kr. (2019). Aktieindkomstskatten er en realisationsskat. Det betyder, at der først skal betales skat, når gevinsten eller tabet reelt realiseres ved salg samt af udbetalte udbytter.

Hvis du skal sammenligne aktieindkomstskatten på 27 % med lagerskatten på 17 % på en aktiesparekonto, så betyder denne tidsmæssige forskydning af beskatningstidspunktet, at de 17 % reelt bliver til cirka 23 %. Konklusionen er, at det alt andet lige stadig er bedst at spare først op i aktier på en aktiesparekonto og derefter på normal vis.

Fordel for pensionister

Yderligere er der den fordel for pensionister, der få tillæg til folkepensionen, at afkastet inde i en aktiesparekonto IKKE bliver modregnet i tillægget til folkepensionen.

Investering

Du kan investere individuelt i aktier – og udenlandske aktier på aktiesparekontoen, men du kan også investere i investeringsfonde og ETF’ere. Dog skal du passe på omkostningerne.

Bankerne tager en hel del i depotgebyrer for udenlandske aktier og fonde og ETF’er plus forhøjede kurtager ved handel. Finanshuset vil derfor omkostningsmæssigt råde til, at du enten køber udvalgte danske aktier eller danske indeksfonde.

Læg mærke til, at ved et gennemsnitligt årligt afkast på 5 % før omkostninger – giver en sparet årlig omkostning på ½ % over 20 år en formue, der er cirka 10 % større.

arrow De 10 bedste råd om konvertering
15. august 2019 kl. 13:46 Opdateret: kl. 13:47
arrow Få det bedste boliglån
17. juli 2019 kl. 13:55 Opdateret: kl. 13:55
arrow Få mest muligt ud af din folkepension
18. juni 2019 kl. 13:55 Opdateret: kl. 13:55
Hvor langt tror du Danmark når ved EM