14. december 2017
Kvinder er i langt højere grad tilbøjelige til at hjælpe flygtninge end mænd viser undersøgelse.
Kvinder er i langt højere grad tilbøjelige til at hjælpe flygtninge end mænd viser undersøgelse.
Foto: BULENT KILIC/Scanpix Denmark
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flere danske kvinder end mænd vil hjælpe flygtninge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere danske kvinder end mænd vil hjælpe flygtninge
Opdateret 20. september 2015 kl. 08:39
Flygtningekrisen - 20. september 2015 kl. 08:33
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Om billeder af mennesker på flugt fra krig giver dig lyst til at hjælpe flygtninge, afhænger i høj grad af dit køn. Langt flere kvinder end mænd ønsker at gøre en personlig indsats for at hjælpe. Det viser en undersøgelse foretaget for Avisen.dk af Analyse Danmark.

Mens hver tredje kvinde har lyst til at hjælpe flygtninge med tøj og udstyr, gælder det samme kun for hver femte mand.

Samme forskel mellem kønnene gør sig gældende for dem, der ønsker at yde en praktisk hjælp. Det kunne for eksempel være som frivillig på et flygtningecenter.

At det i højere grad er kvinder frem for mænd, der ønsker at hjælpe, kan skyldes, at de kampagner, der har kørt i medierne, er rettet mod kvinder. Det vurderer kønsforsker fra Roskilde Universitet Lene Bull Christiansen.

- Mange af de kampagner, som vi har set i Danmark, har ved at fokusere på børn været rettet mod kvinder, siger Lene Bull Christiansen til Avisen.dk.

Hun forklarer, at kvinder i højere grad end mænd bliver følelsesmæssigt påvirket.

- Det er ikke fordi, mænd er ligeglade med børn, men billeder af lidende børn rammer specielt kvinder, der selv er mødre, meget hårdere, siger Lene Bull Christiansen.

For mens kvinder bliver ramt af medfølelse, fungerer mange mænd anderledes. Det vurderer mandeforsker Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitet.

- På mange måder kan vel godt sige, at mænd er mindre empatiske end kvinder, siger Kenneth Reinicke til Avisen.dk.

Så når mænd ser billeder af flygtninge, er deres første tanke ikke nødvendigvis, hvordan de kan hjælpe de mennesker, de ser. For dem handler problemet om andet end lidende børn. Ifølge Kenneth Reinicke handler det måske oftest om større politiske perspektiver, når mænd snakker med eksempelvis deres kolleger om flygtningekrisen.

Søndag aften kulminerer TV2 og DRs store akutindsamling til flygtninge fra Syrien i et stort anlagt indsamlingsshow på TV. Her skal arrangørerne ikke tabe håbet til mændene. For når det kommer til økonomisk hjælp, er der ingen forskel mellem kønnene. Både hver femte mand og kvinde har lyst til at yde økonomisk støtte.

Det skyldes ifølge Kenneth Reinicke, at det kan ses som mere maskulint at hive tegnedrengen frem for at hjælpe.

Undersøgelsen blev foretaget mellem 10. og 14. september 2015 af Analyse Danmark for Avisen.dk. I alt har 1.094 deltaget i undersøgelsen