22. oktober 2018
Den nye sluseport, som Faxesmeden har fremstillet specielt til slusen ved Faxe Å, bestod testen, med lidt småjusteringer. Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Den nye sluseport, som Faxesmeden har fremstillet specielt til slusen ved Faxe Å, bestod testen, med lidt småjusteringer. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Video: Ny sluseport klarede test: Nu kan vandet bare komme an!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Video: Ny sluseport klarede test: Nu kan vandet bare komme an!
Opdateret 16. november 2017 kl. 12:51
Faxe - 15. november 2017 kl. 20:47
Af Kathrine Harvey
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Beredskabet fra Midt- og Sydsjællands Brand og Redning og Faxe Kommunes Park og Vej-afdeling føler sig godt rustet, hvis der skulle komme en ny stormflod med oversvømmelse på Strandvejen i Faxe Ladeplads.

Det var konklusionen efter en storstilet oversvømmelsesøvelse ved slusen, der sikrer gennemløb mellem Faxe Å/Lillea og Faxe Bugt, onsdag eftermiddag.

Her skulle beredskabet teste de nye stålsluseporte, som er specialfremstillet af Faxesmeden, der kan tages i brug og lukke af for sluseløbet ved voldsomme stigninger i vandstanden i Faxe Bugt.

Mange, især beboere i Faxe Ladeplads husker nok, hvordan beredskabet - flere af de samme folk deltog i oversvømmelsesøvelsen onsdag - kæmpede Davids kamp mod Goliat, da stormfloden ramte 4. januar i år.

Halmballer og bigbags med grus, samt pumper og store slanger kunne dengang ikke holde vandmasserne stangen. Derfor investerede kommunen i to stålsluseporte, som kan sænkes på bugt-siden af åen, når vandet stiger.

- Der er monteret skinner på broen, som stigeportene sænkes ned i. Det er efter samme opskrift, som man for eksempel kan se det gjort for at regulere vandstanden i søerne ved Villa Gallina. Det her er dog i meget større skala, forklarer centerchef Jørgen Veisig, Center for Ejendomme i Faxe Kommune, hvor Park og Vej-afdelingen hører under.

Der blev brugt fem pumper, ud over halmballer og bigbags, i forsøget på at få vandstanden til at falde på landsiden af åen, hvor vandet stod højt, tæt på de nærliggende huse 4. januar.

- Pumperne kunne jo ikke alene holde vandet ude, men med de nye porte, så vil vi sagtens kunne klare det. Alene med os i bilen har vi 1500 meter slanger, vi kan lægge ud, og rigtig mange pumper, som hver kan pumpe op til 2000 liter vand væk i minuttet, og så har vi lavet fem af den type pumpeenheder som den, vi bruger her i dag, med pumper og slanger, som hurtigt kan rulles ud, siger Søren Nielsen, beredskabsinspektør hos Midt- og Sydsjællands Brand og Redning.

Han og de øvrige tilstedeværende kunne konstatere, at vandet hævede sig cirka 10 centimeter, da porten blev skudt for.

- Selv om vejret ikke er ekstremt i dag, så er det en god indikator for os, som viser, at vi sagtens ville kunne følge med, med det udstyr, vi har til rådighed nu, siger Søren Nielsen.

Net-artiklen her er en forkortet version af en artikel, der bringes i Dagbladet Ringsted og Dagbladet Køge torsdag 16. november og i Sjællandske Næstved fredag 17. november.

Du kan købe adgang til at læse hele artiklen - og resten af dagens avis - på linket her: http://sn.dk/modules/sn/flow_page_buy?utm_source=FAXE&utm_medium=SN&utm_campaign=avislink

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk