19. juni 2021
Otte naboer til solcelleparken på marken i Haslev deltog i borgermødet, hvor politikerene Knud Erik Hansen (S) og René Tuekær (L) også var med. Foto: Nikolaj Rasch Skou
Otte naboer til solcelleparken på marken i Haslev deltog i borgermødet, hvor politikerene Knud Erik Hansen (S) og René Tuekær (L) også var med. Foto: Nikolaj Rasch Skou
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Uønsket solcellepark er stærkt på vej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Uønsket solcellepark er stærkt på vej
Faxe - 22. november 2020 kl. 10:39
Af Nikolaj Rasch Skou

Andel fik modvind, men også tilstrækkelig medvind på borgermødet om solcelleparken klods op ad et boligkvarter.

Lisa Dietrich, Susanne Søhuus, Knud Saltbæk, Aage Rokkedahl, Lise og Brian Fabian og Rikke og Erik Kamper bor på Parcelvej, Ahornvej og Egevej.

De bliver snart naboer til et fire hektar stort solcelleanlæg, der skal rejses af Andel (det tidligere Seas-NVE) på den mark, som flertallet af dem i dag har udsigt til fra deres hjem.

- Jeg har udsigt fra mine vinduer til mange rådyr ude på marken, så mens det levende hegn omkring solcellerne vokser op, så skal I nok indhegne det med et trådhegn, sagde Susanne Søhuus på borgermødet torsdag aften i rådhusets kantine.

- Vi kan se 30 rådyr nogle gange, og hvorfor kører I ikke hegnet helt ned til mig, spurgte Aage Rokkedal, der bor på Egevej i anden række, men med en fin udsigt til marken.

- Vi vil også tydeligt kunne se solcellerne. Det er vores hus, der ligger til venstre på billedet, og vi bor halvanden til to meter højere oppe end dem nede på Egevej, så det levende hegn skal være højere hos os, for at vi ikke kan se marken længere nede, sagde Brian Fabian fra Ahornvej.

- Jo højere beplantning I får, jo mindre udsigt vil I have, anførte Lars Elmegaard fra Andel.

- Vi har et ønske om at få et hegn, der ikke er højere, end at vi kan beholde udsigten, og vi vil hellere have solceller end nye bygninger på op til 8,5 meters højde, som lokalplanen tillader, svarede Brian Fabian.

- I skal fortsætte det levende hegn op, for jeg vil ikke kunne se ind på solcellerne, sagde Lisa Dietrich.

Blomster og ingen støj
Lars Elmegaard fra Andel fortalte i sin præsentation af projektet, at det højst vil rejse sig 2,5 meter over marken, og der skal være »Vild med vilje«, som betyder, at det græs, de vilde blomster og de urter, som kan vokse i solcellernes skygge, vil få lov til det.

- Solcelleprojektet i Haslev er sat i søen med penge fra Globalenergi-produktets klimafond. Klimafonden betalte for fem år siden for vindmøllen ved Store Røttinge, som var det første projekt. Det giver god mening, at den el, der produceres i Haslev om dagen, kan aftages med det samme af byen.

- I Haslev havde vi jorden til rådighed, og derfor kan det økonomisk hænge sammen at etablere et solcelleanlæg på rent kommercielle vilkår, sagde Lars Elmegaard.

Og den eksterne projektkonsulent Bjarne Rasmussen fra BJRS-solceller forklarede, at de svagt brummende transformatorer vil blive placeret øst for solcellerne, ligesom de invertere der er under solcellerne, heller ikke vil kunne høres mere end 10 til 15 meter væk.

- Susanne Søhuus spurgte, om skovbyggelinjen ikke har nogen betydning, og hvorfor solcellerne må stå bare 30 meter fra de nærmeste naboer, når der i Næstved Kommune opereres med en afstand på hele 100 meter.

Både Faxe Kommunes planlægger Mikael S. Nielsen og hans chef Tine Jeppesen svarede, at projektet i Haslev vil være omfattet af skovbyggelinjen, men at det ikke er ualmindeligt, at man dispenserer fra den.

Kan strømmen afsættes?
De to tidligere borgmestre, Knud Erik Hansen (S) og René Tuekær (L), deltog i borgermødet som medlemmer af plan- og kulturudvalget.

Susanne Søhuus spurgte dem, om de ikke havde mod og mandshjerte nok til at afvise solcelleprojektet, eftersom udvalget har meldt ud, at man ikke vil tillade flere solceller, fordi energien ikke kan afsættes.

- Det er rigtigt, at vi har haft besøg af Energinet i udvalget, og de svarede, at en del af strømmen til nogle af de store anlæg, der er ansøgt om, ikke kan afsættes. Det er ikke udfordringen i Haslev, men der bygges ikke flere store solcelleparker hos Bregentved, fordi der mangler kabler og aftagere. Og der vil vi godt vide, om der kan gå 10 eller 15 år, før det er på plads. Ellers giver ikke nogen mening, at vi giver tilladelserne, svarede Knud Erik Hansen.

- Vi har faktisk både mod og mandshjerte, for vi har sagt, at vi ikke laver flere nye lokalplaner om solceller før den nye kommuneplan er færdig, men det gælder ikke planen i Haslev, der er igangsat. Danmark har nu en procent energidækning med solceller, og man forventer, at vi ikke stopper, før vi er over 10 procent. Så vil nogle borgere her i nærheden sige: Så lav dem dog et andet sted, men hvor skal de placeres i København og Frederiksberg kommuner, svarede René Tuekær.

Ikke på tagene
Og han henviste til et svar 6. oktober i år fra klimaminister Dan Jørgensen til Faxe Kommunes borgmester om solceller i kommunale selskaber:

- Borgerne spørger os, og vi kunne også godt tænke os, at nogle af de store tagarealer på skoler og haller blev brugt til solceller, men Dan Jørgensen skriver, at det vil koste statskassen 1,8 milliarder kroner i tabte energiafgifter frem mod 2030, hvis vi får lov, og derfor sætter vi ikke flere op, sagde René Tuekær.

- Man kan godt få lov at gøre det ved energirenoveringer, sagde Bjarne Rasmussen, der har medvirket til opførelse af flere hundrede solcelleanlæg for offentlige og private virksomheder og boligselskaber i Danmark og i udlandet.

- Kommunerne må gerne lave kommercielle anlæg som det i Haslev, men så får de kun 25 til 30 ører for en kilowatt-time, og de skal samtidig købe al den strøm, kommunen bruger. Det kan et tagbaseret anlæg ikke tjene sig ind ved. Der bør være bedre muligheder, for vores stigende elforbrug giver hele tiden mere i el-afgift til staten, og der ligger masser projekter i skufferne og venter på bedre tider. Det er efter min mening ufornuftigt, sagde Bjarne Rasmussen til avisen efter mødet.

200.000 kr. til kommuen
Og Susanne Søhuus sagde efter mødet:

- Jeg vil foreslå Andel, at man opsætter et bord- og bænkearrangement ved bækken i den nordlige ende, det kan blandt andre dagplejere og deres børn i kvarteret have glæde af. Vi kan jo lige så godt få det bedste ud af det.

Hertil svarer Lars Elmegaard:
- Når der rejses et solcelleanlæg, så skal vi indbetale til en grøn pulje i kommunen. 30.000 kroner pr. installerede megawatt. Det er fastsat i loven til fremme af vedvarende energi fra foråret 2020, og der vil være cirka 200.000 kroner som en engangsbetaling til Faxe Kommune. Penge, der er tænkt til at fremme ting i nærområdet. Så de kunne godt bruges på borde og bænke, hvor man kan spise sin madpakke. Der er masser af muligheder.

Solcellerne i Haslev vil kunne el-forsyne op imod 1.300 husstande, og hvis man vil komme med bemærkninger til projektet, der nu er i forhøring, så skal det skal på e-mailen plan2@faxekommune.dk senest 25. november.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk