10. juli 2020
Der skal tages adskillige forskellige antibiotikapiller i seks måneder, når man får konstateret tuberkulose. 	Foto: Bettina Strøm Eriksen
Der skal tages adskillige forskellige antibiotikapiller i seks måneder, når man får konstateret tuberkulose. Foto: Bettina Strøm Eriksen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tuberkulose-udbrud på skole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tuberkulose-udbrud på skole
Faxe - 11. januar 2019 kl. 05:59
Af Nikolaj Rasch Skou
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sjællandske Medier erfarer, at otte elever i niendeklasse på Sofiendalskolen i Haslev er blevet smittet med den farlige sygdom lungetuberkulose, som man tidligere døde af i stort antal.

arrow Læs også: Karakterløft lykkes: Ministeren var på arbejdsvisit

- Tilbage i efteråret blev det konstateret, at én elev i en af vores niendeklasser havde fået smitsom lungetuberkulose. Det orienterede vi forældrene til alle Midtskolens elever om, og vi har lige siden samarbejdet med medicinsk ambulatorium på Roskilde Sygehus, fortæller skoleleder Mette Løvbjerg.

Tuberkulose kan være en livstruende sygdom, og den smittede elev blev derfor holdt hjemme og blev medindiceret indtil smittefaren var ovre.

- Jeg kan ikke vide, om alle har gjort det, men vi opfordrede meget til, at alle elever i klassen og parralklassen, som de har idræt og linjefag sammen med, lod sig teste for tuberkulose i Roskilde, ligesom klassernes lærere er blevet testet, siger Mette Løvbjerg.

- Ingen af lærerne er testet positive for sygdommen, men efter juleferien har vi løbende fået tilbagemeldinger fra elevernes familier, og der er nu i alt otte elever, som er smittede med TB, siger hun.

- Man skal have været tæt på hinanden i en længere periode, og der går to-tre måneder, før man kan se, om du er smittet. Derfor vidste vi først efter juleferien, at flere elever var smittet, fordi de enkelte elevers familier er orienteret direkte af medicinsk ambulatorium, uden at skolen vidste det. De nye smittede har kun sygdommen i latent form, de er altså ikke syge, men de behandles med profylaktisk medicin, så de ikke kan smitte andre, siger Mette Løvbjerg.

Hun har ingen viden om, hvordan situationen er håndteret i familierne, men informationen fra medicinsk ambulatorium er videregivet til familierne.

Her står blandt andet, »at tuberkulosebakterierne spredes fra person til person med dråber, der opstår, når en person med tuberkulose hoster eller nyser. Tuberkulose er ikke særlig smitsom. De mest udsatte er personer, som er meget sammen med den syge i mange timer om dagen.«

Man er typisk tæt sammen med sin familie flere timer dagligt. Det er derfor nærliggende at tænke, at flere end de otte elever, nu er smittet med tuberkulose.

- Det er jeg ikke vidende om, men ved at vi har opgivet en smittekilde på vores skole til Roskilde Sygehus, så tænker jeg, at de tager sig bedst muligt af problemstillingen, så den er i trygge hænder hos dem, siger Mette Løvbjerg.

arrow Tesfaye sender klart nej til EU om omfordeling af migranter
07. oktober 2019 kl. 14:22 Opdateret: kl. 14:24
arrow Regeringen forbereder lempelser af udlændingepolitikken
14. september 2019 kl. 02:42 Opdateret: kl. 02:44
arrow S-borgmestre ønsker at minister skrotter håndtryks-lov
12. september 2019 kl. 07:28 Opdateret: kl. 07:30
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk