

Se billedserie
Fiskeri, færre vådområder, blokering af vandløb, vandkraftværker, klimaforandringer og parasitter nævnes som nogle af årsagerne, og forskerne fastslår, at ålen er kritisk udrydningstruet, således at bestanden i dag angiveligt kun er mellem en og fem procent af, hvad den var før 1980.
Derfor blev EU-landenes fiskeriministre onsdag morgen enige om et midlertidigt stop for fiskeri af ål.
Det medfører i Danmark en tre måneders lukkeperiode for ålefiskeri, der formentlig fra 1. november 2019 rammer fiskeriet i Østersøen og de indre danske farvande katastrofalt hårdt.
- Det betyder, at vi stopper med at fange ål herfra Faxe Ladeplads Havn, når vi har rygtet de sidste to garn om få dage, siger fisker Claus Jensen, der i 33 år har levet af erhvervsfiskeriet med ålen som den primære fangst.
Og med mindre der sker et mirakel, har Claus Jensen om få dage landet sine sidste ål fra Faxe Bugt.
- Jeg har endnu ikke oplevet nogen restriktioner i fiskeriet, der har været midlertidige. Det bliver permanent og vil betyde en fangstnedgang på mellem 25 og 50 procent. Vi har garn og fangstredskab for 15 millioner kroner, og nyprisen på vores tre joller er omkring seks millioner kroner. Den investering er nu stort set tabt, konstaterede Claus Jensen, da han torsdag var kommet hjem med dagens fangst af levende ål i hyttefadet.
- I dag var der ål i garnet. Det er ikke hver dag, vi har fangst. Der kan gå op til 14 dage imellem, og så kan der være virkelig mange i nogle få uger. Det svinger meget, og derfor man heller ikke vide, hvor meget tre måneders stop om året vil gavne ålen. Vi er 70-80 ålefiskere i hele landet, og at de 12-15 ålefiskere i små joller i Rødvig, Mosede, København og Faxe Ladeplads ikke fisker, det flytter ikke noget, men det er jo nemmest at ramme os fremfor de 70.000 vælgere, der er iblandt fritidsfiskerne, mener Claus Jensen.
Fiskeriminister Karen Ellemann (V) siger til Ritzaus Bureau:
- Jeg er utroligt tilfreds med, at vi fik afværget det totale forbud mod ålefiskeri, som der var lagt op til. Når det er sagt, så vil det tremåneders stop, der er indført, selvfølgeligt også have konsekvenser for det danske fiskeri.
Og de konsekvenser skal drøftes på et krisemøde i dag klokken 13 hos Danmarks Fiskeriforening i Taulov, som Claus Jensen deltager i.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her