11. december 2017
Specialisterne fra entreprenørfirmaet Østergaard trækker de nye plastikkloakrør på plads under Faxevej. Foto: Nikolaj Rasch Skou
gallery icon

Se billedserie

Specialisterne fra entreprenørfirmaet Østergaard trækker de nye plastikkloakrør på plads under Faxevej. Foto: Nikolaj Rasch Skou
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Smart, billigt gravearbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Smart, billigt gravearbejde
Faxe - 11. oktober 2017 kl. 07:06
Af Nikolaj Rasch Skou
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kloakrørene skydes og underbores på plads i Faxe Ladeplads ved præcisionsboring med pilotrør. Det er en metode, hvor man med en stor maskine fire en halv meter nede i hullet først presser et stålrør frem under vejen til det næste store hul, der skal graves i vejen, og bagefter trækker maskinen et 25 centimeter bredt plastikkloakrør tilbage til arbejdshullet.

- Vi undgår, at hele gaden skal graves op, og vi får lagt et nyt kloakrør ned med en meget stor nøjagtighed, forklarer Faxe Forsynings direktør Henrik Ellermann om det nye kloakrør til det såkaldte sorte spildevand fra toiletter og håndvaske, der lægges neden under det gamle 80 centimeter brede kloakrør i beton, der fremover kun vil flyde regnvand igennem.

- Præcisionsboring er billigere end traditionel opgravning af hele gaden, fordi vi sparer jordhåndteringen. Samtidig minimerer vi både de trafikale gener og risikoen for at beskadige kabler og rør til drikkevandvand og varme, siger han.

Underboringen kan laves i strækninger på op til 100 meter ad gangen, og det foregår ved at der laves et mindre hul med en slidske i, hvorfra det sammensvejsede plastikrør trækkes ned i undergrunden og hen til det store arbejdshul.

- Set fra borgernes side kan det godt virke helt tosset, at vi skal ned flere gange samme sted, men det er prisen for at undgå en total opgravning af alle gaderne. I den første del af Hovedgaden skulle vi dog grave hele strækningen, siger Henrik Ellermann om projektet, der er det største anlægsarbejde i Faxe Forsynings historie, som koster 50 millioner kroner, vil vare i fire år og først er færdigt i 2021.

Se en video fra arbejdet her:

http://sn.dk/tvsndk/?tagsid=2113&v=44617

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.
Like os på facebook

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk