21. september 2021
Der sidder typisk 20 til 50 skarver på den sunkne fiskekutter udfor Strandhusene. Foto: Iben Buhl
gallery icon

Se billedserie

Der sidder typisk 20 til 50 skarver på den sunkne fiskekutter udfor Strandhusene. Foto: Iben Buhl
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skarv og tørke truer fiskene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Skarv og tørke truer fiskene
Faxe - 03. august 2019 kl. 07:25
Af Nikolaj Rasch Skou

De seneste dages kraftige regn gavner å-fiskene, men skarven truer ude i Præstø Fjord, hvor den nu må jages.

Foreningen Pionerer i Vandløbspleje, PIV, satte torsdag aften store rovfugledrager op ved Herredsbækkens udløb i Strandhuse og Rødlersbækkens udløb ved Sjolte Strandhuse.

Og snart kommer der også en drage op ved Krobækkens udløb i Præstø Fjord. For det er her, skarven henter sit bytte i form af 400 til 600 gram fisk dagligt.

- Problemet er, at der ikke er nok fisk længere ud på havet, så derfor dykker skarven ned i fjordens lave vand og henter maden. Vi håber, at kunne skræmme dem væk ved at ved at sætte dragerne op, der i vinden bevæger sig ligesom større dykkende rovfugle, siger Iben Buhl fra PIVs bestyrelse.

- Men dragerne har kun effekt tre-fire dage ad gangen. For skarven er intelligent som en papegøje, og den finder hurtigt ud af, at de kunstige rovfugle ikke er så farlige, siger PIVs formand Søren Jensen og fortæller, hvordan skarven nede i Pakistan dresseres og bruges som fiskefugl med en elastik om halsen, der gør, at den ikke kan sluge byttet. Hver ottende eller 10. gang får fuglen så lov til selv at sluge byttet.

- Skarven er fredet og den har sin biologiske berettigelse i vores natur, men de seneste år er dens udbredelse blevet en trussel imod fiskeynglen. Derfor har vi fået lov til at regulere den (skyde den, red.). Her er cirka 130 individer, som fortærer rigtig mange fisk, siger Søren Jensen, der søndag vil indlede jagten på skarven sammen med Kim Husted fra PIVs bestyrelse.

Reguleringstilladelsen, som indtil videre er uden loft, gives af Naturstyrelsen og gælder frem til 31. december 2019 helt op til Faxe Å og Vivede Mølleå.

- Vi vil forsøge os fra båd på sandrevlen ved Krobæk og ved den sunkne blå kutter nord for Sjolte, hvor der sider 20 til 50 skarver og raster. Det bliver nogle få stykker, vi får ram på. Så den største effekt vil være at skræmme dem væk. En eller to døde skarver på en pind oppe på båden har stor effekt, siger Søren Jensen, der gerne ville have reguleret fra begyndelsen af året, før fiskeynglen blev udklækket i april og maj.

- Indsatsen nytter ikke så meget nu. Naturstyrelsen bør fjerne æg i de mange store kolonier, så skarven kommer ned på et bæredygtigt niveau. Menneskets overfiskning i Østersøen af tobis, sild og brisling gør, at der ikke er det antal trawlfiskere længere, som skarven har specialiseret sig i at følge og spise bagefter, siger Søren Jensen.

Et andet væsentligt problem for fiskeynglen er udtørrede vandløb.

- Det har regnet i et par dage, men der er slet ikke kommet vand nok. Herredsbækken var nærmest tørlagt, så fiskene nogle få steder var strandet i huller med nogle få meters vanddybde, siger Iben Buhl.

- Der er ikke kommet sne, og heller ikke regn nok. Så reserverne er væk, og vandløbene lider meget. Herredsbækken rummer 125 gydebanker, der normalt giver 500 levedygtige laksefisk og geder. Og det er omkring fire procent, der overlever og udvandrer. Vi har under normale forhold nogle fantastiske gydesteder, også opstrøms Faxe Rensningsanlæg, hvor 70 procent af ynglen i Faxe Å udklækkes. Nedstrøms påvirkes den desværre voldsomt af spildevandsudledninger. Det har vi dokumenteret, og Faxe Kommune skal gøre mere for at løse problemet. For gode fiskevande er godt for turismen, påpeger Søren Jensen, der heller ikke er begejstret for sandpumpningen ved Faxe Ladeplads:

- Man har i mange år dumpet sandet fra havn og sejlrende få sømil fra kysten, og herfra vandrer det ned og lagres på det lave vand ved Troldhøjen og Strandegård Dyrehave. Sandflugten ødelægger biodiversiteten i hele Faxe Bugt, og den nye strand ved Faxe Å's udløb gør det kun værre. Lad dog naturen råde. Der er mange andre steder at bade, mener Søren Jensen.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk