18. juni 2021
En del af SF?s kandidatliste samlet i solskin forleden. Fra venstre er det Anita Skov, Stig Herold Nielsen, spidskandidat Michelle Frese, Charlotte Poulsen, Bente Ovesen, Mona Pedersen, Johnny Hougaard Sørensen og David Særkjær Christensen. Foto: Michael Graakjær
gallery icon

Se billedserie

En del af SF?s kandidatliste samlet i solskin forleden. Fra venstre er det Anita Skov, Stig Herold Nielsen, spidskandidat Michelle Frese, Charlotte Poulsen, Bente Ovesen, Mona Pedersen, Johnny Hougaard Sørensen og David Særkjær Christensen. Foto: Michael Graakjær
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: SF har sat en joker på holdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

SF har sat en joker på holdet
Faxe - 12. maj 2021 kl. 13:55
Af Cecilie Hänsch

Det er efterhånden længe siden, Michelle Freses navn blev sat øverst på SF's kandidatliste. Det er hende, der skal løfte den politiske arv efter Henrik Friis, der efter fire år som byrådspolitiker har valgt ikke at genopstille.

Men hvad så med resten af listen? SF er lokalt kendt for at stille med mange kandidater. I 2017 talte listen 15 kandidater - otte kvinder og syv mænd.

Og det bliver præcis samme fordeling ved kommunalvalget 16. november.

Med mindst én bemærkelsesværdig forskel, nemlig at spidskandidaten er en kvinde. Det har det ikke været i den tid KMD har stået for at samle data om de danske kommunalvalg. I 2005, 2009 og 2013 hed spidskandidaten Mogens Stilhoff - og i 2017 hed han så Henrik Friis.

- Jeg tror, jeg har en fordel i mit køn, men jeg håber, vælgerne vil stemme med hjertet, siger Michelle Frese.

Men det er nu ikke Michelle Freses køn, der er jokeren på SF's kandidatliste. Det er i stedet listens nummer tre: Mogens Stilhoff.

Efter 28 år i byrådet - med indlagte pauser efter et rotations-princip - så har han lovet at stå på listen. For at hjælpe.

- Vi har to helt nye i toppen af listen. Dem satser jeg klart på at vi får valgt. Jeg vil gerne stille mig til rådighed som første-suppleant, og jeg vil rigtigt gerne støtte dem i deres arbejde, siger Mogens Stilhoff.

+550 til en sprængning

Da SF's vælgerforening forleden holdt virtuelt opstillingsmøde, ønskede han selv netop placeringen som nummer tre på listen.

- Jeg er ikke på listen for at sprænge den. Michelle og David skal have de to mandater, som jeg er overbevist om, at vi kan trække ved valget. Og jeg skal støtte dem med alt, hvad jeg kan byde på, også mine personlige stemmer, siger Mogens Stilhoff.

SF har som ét af de få partier såkaldt partiliste. Altså at stemmerne på partiet bliver fordelt fra toppen og nedefter.

Kun hvis man får virkeligt mange personlige stemmer, kan man »sprænge listen« og komme ind i f.eks. byrådet foran kammerater, der står højere på listen.

I tilfældet Mogens Stilhoff ser regnestykket - plus minus - således ud:

Hvis et mandat i byrådet »koster« 800 personlige stemmer, og SF for eksempel opnår 1700 stemmer, så vil det kræve 567 personlige stemmer på Mogens Stilhoff, hvis han skal have partiets andet mandat foran den nye kandidat David Særkjær Christensen.

Og så mange personlige stemmer har han endnu ikke præsteret at få, spidskandidatur eller ej.

Østbanen og ramperne

Til hverdag er spidskandidat Michelle Frese faglig konsulent i Malernes Fagforening, og rent politisk, så er det især sådan noget som Østbanens tilstand, etablering af de nordvendte ramper ved Ulse og så erhvervslivets vilkår, der står øverst på hendes liste.

- Men vi er jo heldigvis et parti, der favner bredt. Og blandt os på kandidatlisten er der en bred palet af kompetencer, siger Michelle Frese.

Nummer to på listen, David Særkjær Christensen, er helt ny i kandidatsammenhæng i Faxe.

Han er til hverdag lærer på Haslev Idrætsefterskole. Politisk kommer hans fokus til at ligge på skole- og fritidslivet.

- Det er her, jeg har min største viden og erfaring, siger David Særkjær Christensen, der synger i kor, spiller volley og teater i sin fritid.

- Eneste anke er måske, at både David og jeg er i 40'erne. Men jeg bor langt ude på landet ved Karise, David bor i Haslev, siger Michelle Frese.

- Jeg synes virkelig, vi dækker bredt med vores kandidatliste, tilføjer hun.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk