20. januar 2019
Det store maskineri fra Bregentved Gods har været på arbejde i Præstelunden ved Dalby Kirke.  Foto: Nikolaj Rasch Skou
gallery icon

Se billedserie

Det store maskineri fra Bregentved Gods har været på arbejde i Præstelunden ved Dalby Kirke. Foto: Nikolaj Rasch Skou
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Præstelunden viger for rågeplagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Præstelunden viger for rågeplagen
Faxe - 03. februar 2018 kl. 13:05
Af Nikolaj Rasch Skou
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sønder Dalby Kirkes naboer havde længe klaget over støjen fra rågefamilierne i de høje gamle træer i Præstelunden på arealet neden for kirken.

Derfor besluttede menighedsrådet, at de cirka 20 store træer skulle fældes, og det er nu sket med motorsave fra Bregentved Gods.

- Det gør mig meget ked af det. Jeg går ind for at bevare gamle, sunde og bevaringsværdige træer, der kunne have stået meget længere. Jeg ville have været stor modstander af fældningen, hvis jeg havde siddet i menighedsrådet, siger tidligere menighedsrådsmedlem og kirkeværge fra 2008 til 2015, Anne-Lise Martinsen, der mener, at informationsniveauet kunne have været bedre.

- Forslaget blev stillet i maj måned 2017, og derefter blev referatet slået op i kirkens våbenhus, som er låst, når der ikke er gudstjenester. Og jeg har ikke kunnet læse nogen referater herom siden, eller noget om det i kirkebladet. Jeg mener, at menighedsrådet bør orientere bredere i sognet ved at skrive i kirkebladet, når de gør noget så gennemgribende, ligesom dengang da de fældede thujaalleen på den anden side af Karisevej, og efterfølgende fjernede alle de lave hække foran gravstederne, siger Anne-Lise Martinsen.

- Tidligere fik vi rågerederne klippet ned og ungerne skudt af skytter. De råger har været der i mindst 40-50 år. At man ligefrem fælder en hel lund, syntes jeg er meget yderliggående. Det er en træfjendtlig politik, siger Anne-Lise Martinsen, der trådte ud af menighedsrådet et år før tid, fordi hun ikke kunne få forbedret vedligeholdelsen af kirkegåden og gravstederne.

På spørgsmålet om, hvorvidt der burde have været lavet en bedre orientering forud for træfældningen, svarer menighedsrådsformand Vilfred Steen Hansen:

- Det har jeg slet ikke skænket en tanke. Der er altid for og imod sådan en træfældning. Vi gør det alene fordi, vi ikke så anden mulighed, når rågerne larmer så meget.

Han fortæller, at menighedsrådet endnu ikke har taget stilling til, hvad der skal ske med Præstelunden. En mulighed er at genplante den med træer, en anden er at så græs på arealet, der nu har åbnet op for en ny udsigt fra kirkegården udover landskabet, hvilket samtidig giver mere blæst foran indgangen til kirken.

- Hvad er formålet med at fjerne de lave hække foran gravstederne?

- At gøre arbejdet nemmere for graveren. Jeg ved godt, at Anne-Lise Martinsen har en anden holdning, men der kommer ikke nye hække, svarer Vilfred Steen Hansen.

Han bekræfter endvidere, at det overvejes at sælge præstegården i forbindelse med sognepræst Kim Tesdorph Vinberg pensionering, hvorefter en almindelig villa skal købes og stilles til rådighed for den nye præst.

- Kim er allerede flyttet til Nykøbing Falster med biskoppens godkendelse. Det må han gøre et år før han stopper 1. december 2018 efter 33 års embede. Man kan fortsat træffe aftale med ham i præstegården i kontortiden, siger Vilfred Steen Hansen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk