15. juni 2021
Berømmelse, penge, 12-taller. Måske er det netop dér, glæden eller lykken ligger gemt for dig. Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Berømmelse, penge, 12-taller. Måske er det netop dér, glæden eller lykken ligger gemt for dig. Foto: Jørgen C. Jørgensen
Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: På den gamle hovedgård er glæden i fokus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

På den gamle hovedgård er glæden i fokus
Faxe - 26. april 2019 kl. 13:19
Af Cecilie Hänsch

»Du skal nyde før du kan yde«.
Ordene er broderet med guldtråd på sort stof, sat i ramme og hænger som det første du ser, når du træder ind af dobbeltdørene på Hesede Hovedgaard.

arrow Læs også: Udstilling med glimt i øjet

- Det er min mormor, der har broderet det, fortæller Kit Kjølhede.

- Ja, på bestilling fra mig. Der er noget med at ord må være vigtige og meget sande, hvis de bliver broderet. Du sætter dig jo ikke ned og bruger timevis på at brodere en tekst, der er fjollet, vel, spørger Kit Kjølhede retorisk.

Siden har hun selv lært sig at brodere, og i butikken på Hesede Hovedgaard kan man nu erhverve sig et indrammet broderi. En stor del af dem tager afsæt i emnefelterne i spam-mails.

- Det er som om ordene får en helt anden vægt og betydning, når de er blevet broderet. Det synes jeg er rigtigt spændende at arbejde med, siger Kit Kjølhede.

Hun er oprindeligt uddannet fra Handelshøjskolen og rejste i 15 år som eksport-medarbejder for Udenrigsministeriet. Boede i Frankrig, Polen, USA - blandt andet.

- Jeg havde ingen idé om at jeg skulle blive kunstner. Det er kommet med tiden, siger Kit Kjølhede og viser ind i atelieret.

Her arbejder hun selv, her udstilles værker - for tiden udpluk af én af hendes egne udstillinger.

- Den handler om jagten på lykken. Nogle jagter penge, nogle jagter berømmelse, nogle jagter 12-tallet, forklarer Kit Kjølhede.

På malerier har hun blandt andet gengivet let-genkendellige strofer fra titelsangen til tv-serien Fame.

For nogle år siden udstillede hun på metro-hegnet i København. Hendes tema var komplimenter.

- Det var lidt vildt at stå på Kongens Nytorv lige ved D'Angleterre og så se »You look great« i to meter høje bogstaver, du kunne spejle dig i, siger Claus Krüger.

Han er IT-arkitekt og arbejder stadig i København tre dage om ugen. Han har med egne ord været med til at digitalisere det meste af Danmark. Tinglysning, Rejseplanen - blandt andet.

- Det, vi laver her, er noget helt andet. Jeg er vinhandlerens søn, og jeg har forelsket mig i sydafrikanske vine. Her kan jeg få lov til at dele min passion for vin med andre, tilføjer han.

I det nordøst-vendte rum i kælderen under Hesede Hovedgaard er hylderne fyldt med netop sydafrikanske vine. Ikke de biligste - men dog kun nogle få flasker i den dyre ende.

- Nogle af de her vinbønder har ganske få hektar med vinstokke. Samtidig har de allesammen underskrevet et kodeks om at deres medarbejdere skal kunne forsørge en familie af lønnen, forklarer Claus Krüger.

- Og i tilgift, så er alle vinene økologiske, men det er faktisk ikke det vigtigste her. Det er smagen, tilføjer han.

Kit Kjølhede og Claus Krüger var egentlig på udkig efter et atelier på Frederiksberg, da de blev gjort opmærksomme på Hesede Hovedgaard.

- Du ved, 60 kvadratmeter. Noget i den størrelsesorden. Men så havde Claus' bror hørt, at Hesede Hovedgaard var til leje. Vi talte med Jens Risom i knap et år inden vi underskrev kontrakten - og i december fik vi nøglerne, fortæller Claus Krüger.

Med i kontrakten med Gisselfeld er, at det er godset, der står for parken. Og gårdspladsen, ikke mindst.

- Der har lige været én for at styne lindetræerne på gårdspladsen, han måtte give op halvvejs, fordi træerne er så høje, fortæller Kit Kjølhede.

- Vi havde et idé-katalog med inden vi flyttede herud, og det vokser bare for hver gang, vi har gæster, for alle kan se potentialer i huset og parken, tilføjer hun.

Lige i dag sidder de i den lune forårssol og spiser jordbærtærte og drikker kaffe på terrassen med udsigt til søen.

- Her er fasaner og rådyr. Åben himmel og skov i baghaven. Det er noget, vi kun troede, vi kunne drømme om. Nu er det vores, og vi har lovet os selv, at én af vores opgaver er at sikre, at der er liv i huset. At andre kan nyde huset og alt det, der er i det, siger Claus Krüger.

Kit Kjølhede og Claus Krüger overtog hovedbygningen på Hesede Hovedgaard 4. december.

Under navnet Hesede Hovedgaard sætter de fokus på de gode ting i livet.

Glæde, vin, kunst, mad og mennesker - blandt andet.

Der er åbent i butikken og atelieret på Hesede Hovedgaard alle weekender fra klokken 12 til 16.

Hesede Hovedgaard kan også bookes til seminarer og ophold, og der er planer om mad- og vin-arrangementer som f.eks. winemakers dinner.

Den nuværende Hesede Hovedgaard blev bygget i 1827.

Gården er ejet af Gisselfeld, og er opdelt i flere lejemål.

Indtil for ganske nylig har Isabella Smith lejet en del af Hesede Hovedgaard.

Artiklen her blev også bragt i Dagbladet Ringsted og Dagbladet Køge onsdag 24. april og i Sjællandske Næstved torsdag 25. april.

arrow Taffel på Heesede Hovedgård
09. august 2019 kl. 10:36 Opdateret: kl. 10:36
arrow Her kan du krybe i ly
31. juli 2019 kl. 14:42 Opdateret: kl. 15:44
arrow Veras Verden åbner lørdag på Hesede Hovedgård
05. juli 2019 kl. 15:46 Opdateret: kl. 10:20
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk