1. august 2021
Tegning over udvidelsesplanerne
gallery icon

Se billedserie

Tegning over udvidelsesplanerne
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nye planer om udvidelse af lystbådehavnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nye planer om udvidelse af lystbådehavnen
Faxe - 24. februar 2021 kl. 13:19
Af Torkild Svane Kraft

Bestyrelsen for Faxe Ladeplads Lystbådehavn har besluttet, at projektet med udvidelse af lystbådehavnen tages op af skuffen igen.

Faktisk er der tale om et færdigt projekt indeholdende 80 nye pladser til lystbåde m.v. og masser af aktiviteter, et par butikker med maritimt indhold for sejlere og andet godtfolk, eventuelt nye klublokaler efter behov.

I projektet er der taget højde for et nyt indvendigt slæbested og nye fremtidige bade- og toiletforhold og faciliteter til småbåde og kajakker. Et nyt bassin der opstår, vil være optimalt for Sejlklubbens ungdomsafdeling. De behøver ikke, når de er helt nye, at komme ud på åbent hav, men kan øve sig sikkert beskyttet af en ny mole.

Planen er ikke ny, men finanskrisen spændte ben for en udvidelse for år tilbage. Nu er situationen anderledes - trods corona. Eller måske netop på grund af corona.

- Coronaen har medvirket til beslutningen, fordi mange nye sejlere har været på markedet og købe båd, og har søgt forgæves efter en plads, næsten uanset hvor, bare båden kunne komme i vandet, lyder det fra lystbådehavnen.

Mange bådejere i Faxe Kommune ligger nu meget spredt ud over flere kommuner i Region Sjælland. Den lokale lystbådehavn har ikke kunnet efterkomme efterspørgslen, og de nærliggende havne er også under pres.

Giver penge i fælleskassen
- Dagligt kan vi notere 1 - 3 sejlere med båd, som søger plads, og der kommer henvendelser helt fra Rungsted og Vedbæk til meget store både, og mon ikke mange ville være interesseret i at komme til deres egen lystbådehavn i nærområdet, det tror vi på, siger formand Flemming Juel.

Ud over at mangle faste pladser til de mange interesserede købere, så mangler lystbådehavnen også gæstepladser - og kunne man få flere af dem, kommer det os alle tilgode. Foreningen af Lystbådehavne i Danmark, har nemlig lavet en undersøgelse, der viser at gæstesejlere i gennemsnit bruger 800 kr. pr. døgn i havnen og i lokale butikker.

HavneUdvidelsesUdvalg
Der blev for nogle år siden arbejdet intenst på udvidelse af lystbådehavnen i et udvalg kaldet HavneUdvidelsesUdvalget - i daglig tale HUU.

Når planen nu genoptages nedsættes udvalget igen, og der skal søges nye tilladelser hos myndighederne, ganske som i første omgang, men erfaringen fra dengang kan naturligvis genbruges - og desuden ligger der en allerede vedtaget lokalplan for området.

Den kommende tid
HUU skal nu i gang med at skaffe midler til udvidelsen. Flemming Juel fortæller, at en samlet pris ligger omkring 25 millioner, men at man i første omgang vil igangsætte udvidelser for 10 millioner.

Her tænkes det at flytte ,,Langelinie" - stenmolen - længere ud i bugten, lave en langskibsbro langs den nye ,,Langelinie" - bare på den anden side i det nye bassin, til gæstesejlere, så som skonnerter og større sejlskibe. Se tegningen, punkt 5.

Der kan etableres nogle gennemgange til den gamle ,,Langeliniekaj" - altså adgang til havnens nyrenoverede bade- og toiletfaciliteter som man etablerede i foråret 2020 og til Havnekontoret.

Bestyrelsen vil undersøge mulighederne for at gøre området attraktivt, både for sejlende, for gæster til fods, i bil og på cykel - og cykelruten Berlin-København, går jo lige forbi lystbådehavnen.

Ligeledes vil udvidelsen skaffe ca. 50 parkeringspladser til biler og ca. 15 pladser til Autocampere.

Stort turismepotentiale
- Vi mener der er et stort behov for dette tiltag, også taget i betragtning, at f.eks. Skovtårnet og Faxe Kalkbrud er turistmagneter, som også trækker sejlende turister til, og så må vi være klar til at tage imod i havnen, og sørge for, at sejlende turister kan nyde vores dejlige område omkring Faxe Ladeplads, og evt. tage bussen til de nævnte turistmagneter, siger Flemming Juel.

Til alle der mangler bådeplads i øjeblikket, gør bestyrelsen dog opmærksom på, at det er en længere proces, der ikke mindst kræver politisk velvilje til at se den betydning en udvidelse af havnen vil have for nærområdet og hele kommunen.

Overtage Fiskerihavnen?
Faxe Ladeplads Lystbådehavn har henvendt sig til borgmesteren og kommunaldirektøren for længe siden, men der har endnu ikke været afholdt møder. Det eneste man har hørt er fra en jurist i kommunen, der skriver, at fiskerihavnen arbejder på nogle planer for deres del af havnen.

Og på spørgsmålet om det ikke var en god idé at købe fiskerihavnen, da der jo ikke længere er fiskere i havnen, svarer Flemming Juel, at det da er en mulighed, men at det ikke ændrer på planerne om en udvidelse ud i Faxe Bugt.

Brug af fiskerihavnen vil ikke kunne dække behovet for antallet af bådepladser, siger han.

Haslev-Faxe Posten har talt med formanden for Faxe Ladeplads Fiskerihavn A.M.B.A. Claus Jensen, og han siger at lystbådehavnen rigtig nok har henvendt sig til dem, men at fiskerihavnen ikke fandt deres tilbud seriøst.

- De vil jo nærmest have vores havn forærende, siger han, og tilføjer, at Fiskerihavnen arbejder med planer for havnen, men at han ikke for nærværende vil afsløre, hvad disse planer går ud på.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk