21. januar 2019
Sådan ser projekttegningen ud over Baltic Pipe.  	Illustration: Energinet.dk
gallery icon

Se billedserie

Sådan ser projekttegningen ud over Baltic Pipe. Illustration: Energinet.dk
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny gasledning igennem Faxe Kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny gasledning igennem Faxe Kommune
Opdateret 05. januar 2018 kl. 14:59
Faxe - 05. januar 2018 kl. 06:18
Af Nikolaj Rasch Skou
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Svarfristen er 22. januar, og derfor vil Faxe Byråd på deres møde 18. januar beslutte at sende et svar til Energinet.dk om den lokale politiske holdning til den kommende gasrørledning, Baltic Pipe, fra den norske del af Nordsøen til Polen.

arrow Læs også: K: Debat om gasledning er gået helt grassat

Den i alt 600 kilometer lange gasrørledning skal kunne transportere 10 milliarder kubikmeter gas om året, hvilket er væsentligt mere end det samlede danske gasforbrug, der i 2016 var omkring 2,6 milliarder kubikmeter.

Rørledningen skal ilandføres ved Blåbjerg Klitplantage på den jyske vestkyst og fortsætte henover Fyn og Storebælt, hvor der på dele af strækningen - eksempelvis over Storebælt - er kapacitet nok i de eksisterende rør til 10 milliarder kubikmeter gas, men fra Korsør skal der lægges helt nye rør, der vil gå gennem Gimlinge og Ladby, nord om Næstved og videre mod sydøst tæt forbi Stavnstrup, Leestrup, Vindbyholt og Store Elmue inden rørledningen fortsætter ud i Østersøen tæt på Strandegård Dyrehave.

- Vi kan ikke nå at behandle sagen i teknik- og miljøudvalget, så det tages op i byrådet som en hastesag, siger den nye udvalgsformand Eli Jacobi Nielsen (DF).

- Projektet handler om, at minimere afhængigheden af russisk naturgas for Polen, og der vil også kunne ske forsyning af danske forbrugere, siger han og opfordrer alle lodsejere, der er blevet orienteret, til at give deres holdning tilkende inden 22. januar.

- Det er vigtigt, så der senere er mulighed for at lave indsigelser. Projektet er nødvendigt, ligesom da Danmark blev plastret til i 1980erne med rør til naturgassen fra Nordsøen, under forudsætning af, at der laves et grundigt VVM-arbejde, så der ikke kommer utilsigtede påvirkninger af miljø eller infrastruktur. Man skal som grundejer gå efter en rimelig pris, der kompenserer de gener, projektet vil medføre i anlægsfasen, siger Eli Jacobi Nielsen.

Energinet vurderer, at Baltic Pipe vil medvirke til at holde en lav pris for transport i det danske gasnet.

Tidsplanen er, at der eksproprieres arealer fra sommeren 2019 til vinteren 2021, og rørledningen og dens ventilstationer anlægges fra 2020 til 2022.

Der holdes informationsmøder 8. januar i Sørbyhallen på Kirkerupvej 16, og 11. januar i Arena Næstved, Ved Stadion 11. Begge steder klokken 15 til 20.

I Næstved laves der tre på hinanden følgende præsentationer klokken 15.30, 17 og 18.30 af projektet og kompressorstationen ved Næstved, der skal el-forsynes fra transformerstationer ved Blangslev, Fensmark og Haslev.

arrow Voldsom kommunal kritik af gasledning
23. januar 2018 kl. 11:01 Opdateret: kl. 08:46
arrow Gas-projekt ikke hemmeligholdt
22. januar 2018 kl. 15:30 Opdateret: kl. 10:32
arrow Beboere i voldsom protest mod gigantisk gas-projekt
22. januar 2018 kl. 06:12 Opdateret: kl. 20:08

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk