6. april 2020
Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Foto: Thomas Olsen
Foto: THOMAS OLSEN
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Video og billeder: Nu bygges Karise Permatopia

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Video og billeder: Nu bygges Karise Permatopia
Opdateret 16. december 2016 kl. 14:58
Faxe - 16. december 2016 kl. 09:02
Af Nikolaj Rasch Skou
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Så er det første spadestik taget til det selvforsynende og bæredygtige Karise Permatopia.

arrow Læs også: Video: Permatopia har nye venner

Flere hundrede forventningsfulde mennesker plantede i går et ungt lindetræ på marken syd for Karises bygrænse og tog dermed hul på det liv, der fremover skal forme sig for 140 voksne og 60 børn omkring den 29 hektar store økologiske gård Jørslevlyst, der nu hedder Karise Permatopia.

Permatopia er sammensat af ordene permakultur og utopia. Permakultur handler om at skabe kredsløbssystemer i naturen, der producerer mere energi end de forbruger og sammenbinde stofkredsløb lokalt, så ressourcerne forbliver i området. Og utopia er det perfekte samfund, som ikke findes.

Ikke endnu i hvert fald, men det bæredygtige bolig- og landbrugsfællesskab i Karise stræber derhen. Allerede om et par år producerer de selv al energi og alle fødevarer uden CO2-udledning og forurening.

- Rigtig hjerteligt velkommen til Faxe Kommune. I er ikke flyttet ind endnu, men vi kan næsten ikke vente med at åbne gaverne, sådan tænker vi om jer, der skal bo her i Karise Permatopia, der er et helt enestående og banebrygende koncept, som Faxe Kommune er med til at støtte efter de gældende regler for almennyttige boliger, sagde borgmester Knud Erik Hansen (S)

- Tiden er inde til, at vi begynder at leve i overensstemmelse med de ressourcer, der er. Vi har lagt rigtig mange kræfter i at skabe et intelligent og bæredygtigt system, hvor vi optimerer jorden og skaber rammerne for et godt liv. Permatopia er et moderne og bæredygtigt eksperiment, der rækker ud i verden med økologisk landbrug, eget forsyningsanlæg, renseanlæg og hele den sociale dimension. Alle de mennesker, der skal bo her, er vores kapital. Jeres viden, erfaringer og drømme skal bære det her projekt igennem sammen med al den professionelle rådgivning, vi har fået i snart fem år. Og vi dybt taknemmelige over, at Faxe Kommune tager i mod os på den her måde, sagde Karise Permatopias formand Suzanne Darmer i sin tale inde i den flotte gamle trælade, hvor flere kæmpestore petroleumsdrevne blæselamper gav varme til kroppe, hænder og tæer.

arrow Se billederne: Fra forstadsvilla til økologisk bofællesskab
24. september 2018 kl. 11:43 Opdateret: kl. 12:03
arrow Se kortet: Økosamfund spirer op rundt omkring på Sjælland
24. september 2018 kl. 09:57 Opdateret: kl. 09:57
arrow Billeder og video: Fra 0 til 46 meter på tre timer
02. august 2018 kl. 17:54 Opdateret: kl. 17:54

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk