21. september 2021
Joachim Moltke er også selv nabo til skydebanen, men bare fordi man har lov til at holde åbent seks dage om ugen inklusiv to aftener, er det ikke ens betydende med, at man har tænkt sig at gøre det.Foto: Morten Chas Overgaard
Joachim Moltke er også selv nabo til skydebanen, men bare fordi man har lov til at holde åbent seks dage om ugen inklusiv to aftener, er det ikke ens betydende med, at man har tænkt sig at gøre det.Foto: Morten Chas Overgaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Naboer frygter støj fra skud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Naboer frygter støj fra skud

Planerne om en skydebane ved Jomfruens Egede har fået godsets naboer til at gå sammen om at rette henvendelse til formand for plan- og kulturudvalget, René Tuekær (L) for at få minimeret åbningstiderne.

Faxe - 28. juli 2021 kl. 16:36
Af Morten Chas Overgaard

En kop aftenkaffe eller et glas køligt rosévin kan gøre en sommeraften i det sydsjællandske fuldstændig idyllisk.

Hvis lydtapetet består af brag fra haglgeværer hører oplevelsen dog nok til i den knapt så fredfyldte kategori, og det er det, som naboerne til Jomfruens Egede frygter, vil ske, når godset åbner den planlagte aktivitetspark i området.

Udover et køreteknisk anlæg, en undervisningsmark, adskillige offroadstier til både biler og mountainbikes, glampinghytter og udendørs overnatningsmuligheder til at fra foreninger til lejrskoler, har Jomfruens Egede nemlig også planer om at etablere en spritny jagtskydebane, der skal benyttes til både undervisning og til firmaaktiviteter.

Det er faldet en gruppe naboer for brystet, og de er især bekymrede over udsigten til larm i de fleste af dagtimerne samt nogle af aftentimerne og i weekenden.

»En del borgere var nervøse for den larm en skyde- og terrænbane vil afføde. Derfor blev der spurgt ind til åbningstiderne. Man kunne fortælle, at efter Lystrups (Lystrup og Jomfruens Egede Godser, red.) forslag, var der lagt op til, at åbningstiderne på skydebanen skulle være mandag til lørdag fra klokken 8 til 18 samt to hverdagsaftener fra 18 til 21, men i planforslaget vil der blive givet tilladelse til, at skydebanen kan benyttes mandag til lørdag fra 7 til 18 samt to aftener om ugen fra klokken 18 til 22, lyder det blandt andet i henvendelsen fra naboerne.«

Skræmmer gæster væk

Jeanett Koch er en af de naboer, der er bekymret over udsigten til støj fra en skydebane, for udover sin egen aftenro har hun også sin virksomhed at tænke på.

- Jeg driver en bed n' breakfast ved siden af Jomfruens Egede, og hvis mine gæster tager til Sydsjælland for at få noget ro og nyde naturen og ender med at skulle sidde i støjen fra en skydebane, så kan man nok godt gætte sig til, at så kommer de ikke igen, siger hun.

Ifølge planen kommer der lyddæmpende foranstaltninger, der skal skærme naboer fra lyden, men Jeanett Koch tvivler på, at naboerne slipper for støjgener af den grund.

- Min mand arbejder på Amager ved siden af politiets skydebaner, og det lyder altså virkelig højt, når de skyder derinde. Desuden kan vi allerede nu høre, når folk går på jagt i området, så der er ingen tvivl om, at det vil komme til at genere, siger hun.

Selvom Jeanett Koch håber på, at kommunen vil indskrænke åbningstiderne for den kommende skydebane, så er hun ikke modstander af planerne om en aktivitetspark ved Jomfruens Egede - tværtimod.

- Vi er rigtig glade for, at de gider at udvikle området, og vi er spændte på at se, hvor mange folk, det trækker til. 80 procent af vores gæster kommer for at se Skovtårnet, og så tager de måske også ud til Møns Klint eller Stevns Klint, inden de tager videre, så vi er ikke imod turisme - vi er bare bange for at en skydebane, der har åben to aftener om ugen og hver weekend, vil være med til at skræmme turister væk fra området, siger hun.

Er selv nabo

Joachim Moltke, der ejer Lystrup og Jomfruens Egede Godser, forstår udmærket bekymringen fra naboerne, men han understreger, at en hverdag med konstant larm fra skydebanen ikke kommer på tale.

- Folk må huske på, at jeg jo også selv er nabo, og jeg skal også kunne leve med det, så der kommer ikke til at være larm fra morgen til aften, siger han.

Ifølge Joachim Moltke er der nogle klare regler for, hvor meget man må have åbent, i forhold til hvor meget larm man forventer at generere. Han peger også på, at støjniveauet bliver vurderet ud fra, at alle skydeplatforme er i brug, men det kommer meget sjældent til at være tilfældet.

- Vi lægger os op af, hvad den generelle praksis er, men en ting er, hvad man må, noget andet er, hvad man gør, og der skal vi finde et leje. At der er 25 pladser, betyder ikke, at de skal være i brug alle sammen på én gang. Der skal selvfølgelig være rimelighed i tingene, men jeg tror aldrig, vi når dertil, hvor det bliver ulideligt for naboerne, siger han, og uddyber, at man ikke kan sammenligne planer ved Jomfruens Egede med skydebanerne på Amager.

- Det er Danmarks største skytteklub, og den er måske lidt voldsom at sammenligne sig med. På Amager er der jo både politiets egen skydebane, hærens riffelbane og lerdueskydning, og der fylder de jo anlægget op med folk, der skyder. Hos os er det målet, at folk skal have en fed oplevelse, og størstedelen af vores aktiviteter vil være en-til-en-undervisning, siger Joachim Moltke.

Han vil dog ikke afvise, at der kan være støj forbundet med skydebanerne, men det er nu en gang tilfældet, når man underviser i skydning.

- Danmark har lige fået den første OL-medalje i skeetskydning, og vi vil gerne være med til at uddanne bedre skytter, både til jagt og til konkurrence. Men det kræver altså, at vi kan undervise folk, siger han.

Projektet er i høring frem til 10. august, hvor man kan skrive til plan2@faxekommune.dk.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk