14. august 2020
Glasmontren er  klar til at blive fyldt med amatørjægernes fossiler. Foto: Nadia Pedersen
gallery icon

Se billedserie

Glasmontren er klar til at blive fyldt med amatørjægernes fossiler. Foto: Nadia Pedersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Museum udstiller dine fossiler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Museum udstiller dine fossiler

I en ny glasmontre på Østsjællands Museum, kan fossiljægere nu få udstillet deres pæleontologiske fund fra kalkbruddet.

Faxe - 25. juli 2020 kl. 06:00
Af Nadia Pedersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Vi ville ikke have den samme samling, hvis vi ikke havde amatørfossiljægernes fund. Med montren vil vi gerne hylde amatørsamlerne, fortæller direktør for Østsjællands Museum Peter Gravlund Nielsen, om den nye glasmontre, som er blevet sat op i fossiludstillingen på Østsjællands Museum. Montren skal huse borgernes fossile fund fra Faxe kalkbrud og Stevns Klint.

- Det sker virkelig tit, at vores gæster finder nogle spændende ting i kalkgraven, forklarer han om baggrunden for glasmontren.

Der er allerede flere besøgende, der har taget imod tilbuddet. Et fossil fundet af Nicklas på 11 år, kan blandt andet ses i glasburet.

- Han har fundet et fint krabbeskjold, der nu pryder udstillingen, fortæller direktøren.

Museet har ikke selv ressourcer til at grave i kalkbruddet på daglig basis. Og uden bidragene fra amatørsamlerne ville udstillingen være noget mindre. Derfor er der også to plancher i udstillingen, der forklarer om to af de største amatørsamlere.

- Med udstillingen hylder vi også Alice Rasmussen, der er død nu, og Peter Bernicke der stadig samler i sin fritid for os. Det er deres bedste fund selve udstillingen indeholder, siger han.

Små fossiler er også gode

Alle kan dog få deres fossiler udstillet uanset størrelse.

- De små fossiler er nogle gange de allermest interessante, og de kan være sværere at finde, siger han og peger på et fossil af en anden sjælden krabbe som en af guiderne på museet har fundet.

- Den bliver måske til et såkaldt danekræ, fortæller han, og uddyber:

- Det er ligesom et danefæ, hvis du finder en guldskat, så har staten ret til den. Så bliver fundet indlemmet i en videnskabelig samling, også får du en erkendtlighed svarende til handelsværdien. Så undgår man at fossilerne bliver solgt på det sorte marked, forklarer han.

Direktøren understreger, at folk ikke behøver at have fundet fossilerne på de guidede ture, som museet afholder for, at de kan blive udstillet i montren.

- De bare komme med deres fund til os, så fortæller vi, hvad det er. Også kan vi tilbyde at udstille det, hvis de gerne vil have det, forklarer han.

Selve fossiludstillingen plejer at være inde på Geomuseum Faxe, der også er en del af Midtsjællands Museum, men resten af sæsonen er fossilerne udstillet i museet på Rådhusvej - udstillingen »Dinoliv«, har nemlig indtaget fossilernes normale plads.

- Vi har mange fossilinteressede gæster, som ville blive skuffede, hvis de ikke kan se fossiludstillingen, forklarer Peter Gravlund Nielsen om valget af at opstille en midlertidig udstilling.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk