16. juli 2020
Det kan godt være, at geder bliver barberet, men får bliver  til gengæld klippet, og de har ikke mange frisurer at vælge imellem. Faktisk kun én. Mens de voksne i flokken blev klippet helt ned, fik lammene lov at beholde »børnelokkerne«, og senere bliver de solgt fra, så Faxe Kommunes bestand ikke vokser. Foto: Claus Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Det kan godt være, at geder bliver barberet, men får bliver til gengæld klippet, og de har ikke mange frisurer at vælge imellem. Faktisk kun én. Mens de voksne i flokken blev klippet helt ned, fik lammene lov at beholde »børnelokkerne«, og senere bliver de solgt fra, så Faxe Kommunes bestand ikke vokser. Foto: Claus Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Moden er kortklippet til uldløshed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Moden er kortklippet til uldløshed
Faxe - 28. maj 2020 kl. 11:14
Af Claus Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mange er stadig bagud med forårsklipningen på grund af coronakrisen, men tirsdag og onsdag fik Faxe Kommunes seks fåreflokke i hvert fald styr på sommerfrisuren.

- Vi har også trukket den lidt i år, men det er på grund af de lave nattemperaturer. Når vi først har hevet frakken af dem, er den jo ikke lige til at få på igen, siger Steen Hansen med et grin.

Den kommunale fårehyrde fra Park & Vej har det daglige tilsyn med de 70 moderdyr og et svingende antal lam, men det var dog ikke ham, der førte saksen i frilufssalonen.

Det job overlod han klogeligt til Mick Mulcahy fra New Zealand, der har klippet får i Danmark i 15 år med skarpslebent udstyr i de kyndige hænder.

Trods rutinen måtte han dog slås fysisk med flere utilfredse kunder, før de blev overtalt til den årligt tilbagende fårårsmode: Kortklippet til uldløshed.

Der er plads til to friskklippede uldfrakker i en affaldssæk, og det er netop der, det meste af ulden havner.

- Den bliver ikke rigtig brugt mere, og vi plejer at køre den på forbrændingen, siger Steen Hansen, der anslår at hvert får giver cirka fire kilo uld.

Altså var det blevet til næsten 300 kilo, da Fåreklipper Mick barberede den sidste hale fri onsdag ved middagstid. Men i år er det ikke hele høsten, der går til spilde.

- Vi har skrevet på Facebook, at man kunne komme og hente uld gratis, og vi er da kommet af med tre-fire sække. Og så har spejderne i Haslev også taget en del, som de ville bruge som isolering i nogle sheltere, de bygger, siger Steen Hansen.

Uldproduktion er da heller ikke hovedbeskæftigelsen for de 70 kommunale Dorset-får. I stedet er de ansat - og udsat - til at bekæmpe bjørneklo, der breder sig agressivt, hvis den ikke bliver bekæmpet.

Får har dog vist sig som et effektivt middel.

- De spiser den som salat, siger Steen Hansen, der til gengæld anbefaler mennesker at holde sig på afstand af den giftige plante.

- Man får vabler med væske under. Det er ligesom hvis man har brændt sig, og det vil ikke hele. Men fårene kan godt tåle det. De bliver bare lidt røde om mulen og om øjnene, siger Steen Hansen.

Samtidig med klipningen fik fårene ordnet negle, nogle fik en ormekur, og de senest tilkomne lam blev øremærket.

Så nu er flokken i det store hele klar til sommerens naturpleje ved Blåbæk Mølle, på Kildebakken og bag det gamle sygehus i Faxe, på Rørsangervej i Rønnede samt i Laguneanlægget og ved Vibeengskolen i Haslev.

- Vi tilser dem en gang i døgnet og sikrer os, at deres tilstand er i orden. Ellers går de stort set og passer sig selv, indtil vi samler dem i Haslev til vinter. Der har vi et sted, hvor der er sheltere til dem, siger Steen Hansen, der er uddannet landmand og hurtigt kan se, om dyrene har det godt.

Derfor holdt han da også lige øje med, at de glatbarberede får og lodne lam fandt sammen igen efter klipningen.

- De ser jo noget anderledes ud, når de er blevet klippet, så det er ikke dem allesammen, der lige kan kende hinanden bagefter. Så de skal lige snuse lidt for at finde ud af det, siger Steen Hansen.

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk