24. juni 2021
Der var et ganske pænt fremmøde, da Thomas Priiskorn søndag holdt åbent bryggeri. Foto: Morten Chas Overgaard
gallery icon

Se billedserie

Der var et ganske pænt fremmøde, da Thomas Priiskorn søndag holdt åbent bryggeri. Foto: Morten Chas Overgaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mjødnørderi når det er allerbedst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Mjødnørderi når det er allerbedst

Mjød er måske ikke ligeså populært blandt den brede befolkning, som for eksempel vin er det, men dem der går op i det, er i hvert fald passionerede.

Faxe - 17. maj 2021 kl. 15:34
Af Morten Chas Overgaard

Thomas Priiskorn driver Mjødgård i Dalby, og udover at producere Mjød, som han sælger både til forhandlere og via sin webshop, holder han også smagninger og foredrag om de ædle dråber. Søndag havde han inviteret folk indenfor på bryggeriet, så de kunne se, hvordan han arbejder, og det var ikke helt uefne folk, der var mødt op for at høre om hans processer.

Det blev nemlig ret hurtigt tydeligt, at dem, der var mødt op, selv ved en ting eller to om mjødbrygning.

- Fodrer du nogensinde dine fade med sherry? lød det interesseret fra Frederik Bøge Hansen, da Thomas Priiskorn fortalte om, hvordan hans rene mjød er på vej til at blive flyttet på sherryfade, for at gøre den mere attraktiv for kunderne.

- Det har jeg ikke gjort endnu, men jeg kan da ikke udelukke, at jeg kommer til det, når jeg kommer længere hen i processen, fortalte Thomas Priiskorn, der havde disket på med både smagsprøver på mjød og lidt salt til ganen.

Frederik Bøge Hansen var dukket op sammen med sin kæreste Sidsel Kiel Anderberg, og han har i en del år været en del af Trelleborg Vikingelejr, hvor han begyndte at brygge mjød sammen med nogle venner. Siden da har han taget bryggeriet med hjem, og nu har det fundet et naturligt sted at bo.

- Jeg startede faktisk med at brygge oppe på mine forældres loft, og jeg har også brygget i garagen, men da jeg flyttede, fik bryggeriet plads ude i bryggerset, så man kan sige, at vi faktisk er nogle af de få mennesker, der har et bryggers, som bliver brugt til bryggers, griner han.

Frederik Bøge Hansen og Sidsel Kiel Anderberg er begge rimeligt velbevandrede indenfor mjødbryggeri. Foto: Morten Chas Overgaard

Selvom der måske er mange mænd, der brygger alkohol derhjemme, er det nok de færreste kærester, der deler den store passion for brygning, men Sidsel Kiel Anderberg er helt med på vognen. Hun er nemlig fascineret af nordisk mytologi, og så er kold mjød heller ikke det værste på en varm sommerdag.

- Vi er begge to udemennesker, og det er rigtig fedt at kunne tage ud en weekend og plukke ingredienser sammen, og så smager det jo bare dejligt, siger Sidsel Kiel Anderberg.

Hjælp udefra

Thomas Priiskorn fortalte både om processerne med at lave de forskellige typer mjød, men han forklarede også de fremmødte, hvordan han har brugt corona-krisen til at udvide sin forretning.

- Jeg har haft kontakt til en mulig forhandler i Sydkorea, og han skulle måske bruge fem gange så meget mjød, som jeg producerer nu. Problemet er, at det tager et år til halvandet at producere et parti, men hvis jeg skal ud at købe for 180.000 kroner honning, så vil banken helst ikke vente et år på et se deres penge igen, og det betyder, at man skal finde private investorer, fortæller han.

Heldigvis for Mjødbryggeren i Dalby har det betydet, at han har fundet en investor, der har skudt penge i Mjødgård til gengæld for 25 procent af virksomheden, og han står i dag med ansvaret for salg.

Thomas Priiskorn har også kontakt til en virksomhed, der har erfaring med at køre events, så de mjød-glade gæster til søndagens åbent bryggeri kan måske i fremtiden se frem til en endnu større udbredelse af den søde drik fra gamle dage.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk