17. september 2021
Geomuseum Faxe ligger på kanten af Danmarks største menneskeskabte hul i jorden, Faxe Kalkbrud, der er cirka 50 meter dybt. Det består af den 76 meter høje Faxe Banke, som er en stor kalkknude, der er skabt af de døde dyr og planter i det tropiske hav, som fandtes nede omkring Milano for 63 millioner år siden. Det er de tektoniske pladers forskydning, som med tiden har skubbet materialet langt mod nord. 	Foto: Faxe Turistbureau
Geomuseum Faxe ligger på kanten af Danmarks største menneskeskabte hul i jorden, Faxe Kalkbrud, der er cirka 50 meter dybt. Det består af den 76 meter høje Faxe Banke, som er en stor kalkknude, der er skabt af de døde dyr og planter i det tropiske hav, som fandtes nede omkring Milano for 63 millioner år siden. Det er de tektoniske pladers forskydning, som med tiden har skubbet materialet langt mod nord. Foto: Faxe Turistbureau
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Millioner til geomuseet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Millioner til geomuseet
Faxe - 29. juli 2021 kl. 07:07
Af Nikolaj Rasch Skou

Den kommende permanente udstilling på Geomuseum Faxe støttes af danske fonde med 3,2 millioner kroner.

- Den nye udstilling på Geomuseum Faxe er nu fuldt finansieret, og vi er utroligt taknemmelige for den store støtte, vi har fået, siger Peter Gravlund Nielsen, der er direktør for Østsjællands Museum, som Geomuseum Faxe er en del af.

Der er tale om donationer på i alt 3,2 millioner kroner, hvoraf de 1.230.070 kroner kommer fra Den A.P. Møllerske Støttefond. Augustinus Fonden og Knud Højgaards Fond har hver bidraget med en million kroner, og dertil kommer 357.805 kroner fra LAG Sydsjælland.

- Det er dejligt mange penge, som gør, at vi kan åbne vores nye permanente udstilling, Danmarks Fossile Koralrev, i vinterferien. Den handler om det levende urhav med koraller, havskildpadder, hajer, krabber og søstjerner, som fandtes for 63 millioner år siden. Vi har fundet forsteninger af over 500 arter, og vi finder stadig flere nye, fortæller museumsdirektøren.

- Hvad skal pengene bruges til?

- Vi vil gerne anskueliggøre, hvordan det levende hav så ud. Derfor har vi fået udviklet er en stor skæm, der skal tage vores gæster med på en dykkertur ned i havet. Animationen er lavet af Truemax Copenhagen Academy, som uddanner elever til film- og computerspilbranchen. De har blandt andet arbejdet for Pixar Film, og vi har indgået et samarbejde med en halv årgang, der har lavet animationen i et tæt samarbejde med vores egen ekspert, palæontologen Jesper Milàn, fortæller Peter Gravlund Nielsen.

Jesper Milàn og hans kollegaer publicerer hvert år otte til ni videnskabelige artikler om de mange fund, der gøres i Faxe Kalkbrud. Ikke kun af dem, der er ansat under Østsjællands Museum, men også udenlandske forskere, og ikke mindst de mange turister og amatører, som kommer for at prøve lykken med en stenhakke.

- Og der mener jeg amatører i ordets bedste betydning. Mange af de entusiastiske mennesker, der kommer nede i kalkbruddet, finder også jævnligt Danekræ, som er fossiler, der er så spændende, at vi beholder dem. Ellers kan du frit tage alt det med hjem, som du finder på vores guidede fossiljagter, siger Peter Gravlund Nielsen.

Meget højt fagligt niveau

Han tilføjer, at den nye permanente udstilling tager meget lang tid at forberede, hvorfor der nu i to sæsoner har været låneudstillinger. Først om dinosaurerne og lige nu er der udstillingen »Kæmpe Monstre - fra før dinosaurernes tid«.

- Vi er det første museum, der viser udstillingen, som handler om de fantastiske store, spændende dyr, der levede før dinosaurerne, indtil de uddøde næsten alle sammen på grund af nogle gigantiske vulkanfelter i Sibirien, som ødelagde jordens klima ved permtidens afslutning for 200 millioner år siden. Vi er ret stolte af, at vi har fået den udstilling. Vi er godt nok et statsanerkendt museum, men vi er også et lokalt museum, som har et meget højt fagligt niveau, og det kan så absolut lade sig gøre, også uden for København og Aarhus, siger museumsdirektøren.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk