16. januar 2021
- Det er faktisk imponerende, at så mange mellem 40 og 50 år har meldt sig, siger Jørgen Egede Johannessen. Foto: Cecilie Hänsch
gallery icon

Se billedserie

- Det er faktisk imponerende, at så mange mellem 40 og 50 år har meldt sig, siger Jørgen Egede Johannessen. Foto: Cecilie Hänsch
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Listen er lukket: Dobbelt så mange vil være lægdommer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Listen er lukket: Dobbelt så mange vil være lægdommer
Faxe - 21. februar 2019 kl. 16:15
Af Cecilie Hänsch

Der var brug for 122 navne, men imponerende 192 personer har meldt sig til den såkaldte grundliste i Faxe Kommune. Nu skal 70 vælges fra inden listen sendes til Østre Landsret.

arrow Læs også: Jagten på lægdommere er en kæmpe succes

»Hvad skal vi gøre for at vi får ansøgere nok, der gerne vil være lægdommere?«

Sådan spurgte formanden for grundlisteudvalget i Faxe Kommune, Jørgen Egede Johannessen kort efter nytår kommunikations-medarbejder Allan Grasberger i Faxe Kommune.

Det er en bunden opgave: Alle kommuner i landet skal for hver 300 indbyggere stille med én, der vil stille sig til rådighed som lægdommer i byretten eller landsretten.

For Faxe Kommune betyder det, at der er brug for 122 personer.

- Og for at sikre, at hele flokken ikke er pensionister, så lød opgaven også på at få unge - helst under 40 - til at melde sig, fortæller Jørgen Egede Johannessen.

Han behøvede nu ikke bekymre sig, for ved deadline mandag 18. februar havde imponerende 192 personer meldt sig på det, der hedder grundlisten.

- Det er dobbelt så mange, som der meldte sig da vi sidst skulle forny listen for fire år siden, siger Jørgen Egede Johannessen.

For at komme i betragtning til at være lægdommer, skal man være dansk statsborger, kunne forstå dansk i skrift og tale, og er man præst eller advokat - blandt andet - er man udelukket.

- Men ellers er tanken jo, at lægdommerstanden skal afspejle det omgivende samfund, siger Jørgen Egede Johannessen.

Det svære valg
Et hurtigt kig ned over aldersfordelingen på de 192 ansøgere viser, at ønsket om flere unge ansøgere er blevet hørt.

- Det er faktisk imponerende at der er så mange mellem 40 og 50 år, der har meldt sig, konstaterer Jørgen Egede Johannessen.

Fem ansøgere er under 20, 10 er mellem 21 og 30, 19 ansøgere er mellem 31 og 40, 48 er mellem 41 og 50, 54 ansøgere er mellem 51 og 60 år, 40 ansøgere er mellem 61 og 70, og otte ansøgere er over 71 år.

Selvom ønsket er flere unge i lægdommer-standen, så er der som noget nyt ved denne ansøgningsrunde åbnet for ældre ansøgere end tidligere.

- Nu må du bare ikke fylde 80 inden perioden udløber 31. december 2023, forklarer Jørgen Egede Johannessen.

Nu venter det svære arbejde for ham og resten af grundlisteudvalget. De mødes tirsdag 5. marts og skal fjerne 70 navne fra brutto-listen, inden den endelige liste med 122 navne sendes til Østre Landsret.

- Det er da ikke spor sjovt, men det er vi jo nødt til, tilføjer Jørgen Egede Johannessen.

Får skriftligt tilsagn
Om det er opslagene på de to lys-tavler ved indkørslen til henholdsvis Haslev og Faxe, plakaterne på uddannelsesinstitutioner og sportshaller eller artikler i nærværende avis, der har været udslagsgivende for de mange ansøgninger til tjansen som lægdommer, ved hverken Allan Grasberger eller Jørgen Egede Johannessen.

I kommunerne rundt i landet er der meget forskellige erfaringer dels med grundlisten, dels med hverve-kampagner.

I Guldborgsund Kommune kan man melde sig indtil 1. marts, i Ringsted Kommune er fristen 7. marts - i Odense Kommune blev der lukket for ansøgninger 4. februar.

- Men selvom du så kommer på listen med de 122 navne, så er det stadig ikke sikkert, at du bliver brugt som lægdommer, minder Jørgen Egede Johannessen om.

- Men hvis du bliver udvalgt af Østre Landsret, så får du skriftligt besked i løbet af efteråret 2019, og har så borgerligt ombud som lægdommer fra 1. januar 2020 til og med 31. december 2023, forklarer han.

I Danmark bliver 10.000 borgere landet over hvert fjerde år udpeget til at være lægdommere

Lægdommerne dømmer på lige fod med juridiske dommere i retssager ved de danske domstole, dvs. byretterne og de to landsretter

I de konkrete retssager fungerer en lægdommer enten som domsmand eller nævning

En retssag tager normalt en dag, men der kan være sager, som varer flere dage eller uger

Man bliver indkaldt med minimum tre dages varsel, hvis man bliver udpeget som domsmand i en retssag og minimum med en uges varsel, hvis man skal være nævning i en sag

Man bliver aflønnet med 1.100 kr. pr. dag, man møder i retten

Som lægdommer vil du have mødepligt. Den type mødepligt kalder man for borgerligt ombud. Det betyder, at man skal have en særlig og tungtvejende grund for ikke at møde op Kilde: domstol.dk

arrow Livet som domsmand: Super spændende
17. februar 2019 kl. 14:01 Opdateret: kl. 14:20
arrow Gør som Torkild: Bliv lægdommer
12. februar 2019 kl. 13:10 Opdateret: kl. 11:32
arrow Kampagne virker - der er myldretid på dommerliste
28. januar 2019 kl. 13:15 Opdateret: kl. 13:16
I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk