26. oktober 2020
Der kører lige nu markant færre biler på Sydmotorvejen. Foto: Allan Grasberger
gallery icon

Se billedserie

Der kører lige nu markant færre biler på Sydmotorvejen. Foto: Allan Grasberger
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Langt færre biler på vejene har en begrænset effekt på klimaet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Langt færre biler på vejene har en begrænset effekt på klimaet
Faxe - 08. april 2020 kl. 10:07
Af Nadia Pedersen

Biltrafikken omkring Haslev er kun en tredjedel af, hvad den plejer at være i hverdagene. Klimaforsker Rikke Lybæk fra RUC, mener, at det i klimaregnskabet kun vil være et knæk i kurven.

Midt i coronakrisen er klimaagendaen trådt lidt i baggrunden, men siden Danmark blev lukket ned, er antallet af biler der kører på vejene faldet markant. Nye tal fra Vejdirektoratet, som avisen har indhentet, viser, at faldet i trafik i hverdagene er på 33,1 procent, hvis man sammenligner trafikken med mandag den 1. marts, inden nedlukningen, med trafikken mandag den 23 marts. I weekenderne er faldet endnu større, her er det kun hver anden bil der er på vejene. Trafikken er her faldet med 49,6 procent målt fra weekenden i uge 9 sammenlignet med weekenden i uge 12. Vejdirektoratet har målt trafikken ved afkørsel 35 Haslev på Sydmotorvejen.

Klimaforsker Rikke Lybæk der til dagligt er lektor på Roskilde Universitet på Institut for Mennesker og Teknologi, fortæller, at CO2-udledningen vil falde, når trafikken falder.

- Det er jo klart at CO2 emissionerne vil falde, når intensiteten af biltrafikken reduceres, men faldet i CO2-udledningen betyder ikke noget på kort sigt.

Hun peger dog på, at der kan være en sundhedsmæssig effekt.

- Reduktionen af farlige partikler i luften fra for eksempel dieselbiler falder, da trafikintensiteten jo er faldet. Det bliver derfor knap så farligt at bo i byerne, og færre vil dø af luftvejssygdomme.

Men dette vil også kun være kortvarigt.

- Så snart der lukkes op for samfundet igen, kommer der gang i hjulene påny og vi vil bevæge os imod situationen fra tidligere. På lang sigt vil det der er sket, kunne ses på Danmarks CO2 kurve som et lille knæk nedad, der hurtig kom op på niveauet fra tidligere igen. Det er afhængigt af, hvor hurtigt afskedigede folk kommer i arbejde, og hvor hurtigt industrien kommer i gang igen, siger hun.

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk