25. juni 2021
LED-gadelamperne har en levetid på 25.000 brandtimer, hvilket er en flerdobling i forhold til den nuværende gadebelysning. Foto: Hans-Jørgen Johansen
LED-gadelamperne har en levetid på 25.000 brandtimer, hvilket er en flerdobling i forhold til den nuværende gadebelysning. Foto: Hans-Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Intelligent lys skal sikre nattero

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Intelligent lys skal sikre nattero
Faxe - 18. maj 2021 kl. 06:59
Af Cecilie Hänsch

Lys på rette sted, rette tid - og med den rette intensitet - skal sikre nattesøvn og spare kommunale kroner.

Befinder du dig nogle gange på en institution eller tilsvarende og får tændt for rengøringslyset, så mærker du tydeligt, at der kan være forskel på lysets intensitet.

Det skarpe lys, der skal sikre, at alle nullermænd kan spottes, skærer i øjnene, hvis man egentlig var ved t gøre klar til natten.

Faxe Kommune er - som én af 28 danske kommuner - med i et projekt, hvor lys på skoler og plejecentre udskiftet fra traditionelt til intelligent lys. Lyset kan altså indstilles, så det i videst muligt omfang forsøger at efterligne solens gang over himlen.

- Det har vist sig blandt andet at være vældig virksomt på plejecentre, hvor det hjælper især demente med at få styr på døgnrytmen, siger Henrik Rützou Aakast (V).

Han er medlem af teknik- og miljøudvalget, og han fremhæver belysnings-projektet som »endnu et af de områder, som vi har vedtaget i udvalget i bred enighed på tværs af partiskel.«

- Der vil helt sikkert komme nogle afledte udfordringer, som vi løser hen ad vejen. Sådan er det at være firstmover, altså at være blandt de første til at gøre noget nyt. Men vi vil også rigtigt gerne være med til at skubbe på udviklingen, siger Henrik Rützou Aakast.

På skolerne bliver belysningen også skiftet sådan at der dels skabes en »døgnrytme«, dels bliver der monteret følere, så lokaler og gang-arealer kun bliver oplyst, når der faktisk er personer til stede.

- Som kommune kan vi spare penge ved at de nye LED-armaturer forbruger mindre strøm, og ved at den intelligente lys-styring sikrer, at lampen kun lyser, når der er behov for det, siger Henrik Rützou Aakast.

Ude og inde

Den intelligente lys-styring indendørs er kun det ene ben i belysnings-projektet, der gennemføres sammen med virksomheden Lightning Metropolis.

Det andet ben i projektet handler om udendørs belysning - altså gadelamper.

Her er udskiftningen fra ældre armaturer til nye LED-armaturer allerede i fuld gang - blandt andet på Ny Strandvej i Faxe.

Også her er der tænkt på intelligente løsninger - altså ud over at energiforbruget per armatur er mindre end i »klassiske« lys-installationer.

- Der kommer natte-sænkning på lys-intensiteten, så lamperne ikke lyser så kraftigt om natten, forklarer Henrik Rützou Aakast.

Gør plads

Undervejs i udskiftningen af lyskilder skal der skiftes indsatser i godt 1.000 armaturer, og der bliver opsat andre godt 1.000 nye armaturer med LED-pærer.

- Nogle steder vil man opleve, at vi skifter armaturer, som ellers for nylig har fået LED installeret. Det er for at sikre et mere ensartet udtryk, så armaturerne på en strækning er ens, forklarer projektleder Jeanette Marker fra Faxe Kommune.

I den kommende tid fortsætter entreprenørerne arbejdet i Rønnede og i Haslev.

- Entreprenøren har behov for at komme til den lille luge, der sidder på lygtepælen, så det er vigtigt, at den er tilgængelig og for eksempel er klippet fri at hæk eller busk, tilføjer Jeanette Marker.

Længere levetid

Skruer vi tiden blot ti-femten år tilbage, så var vi som borgere vant til at se belysnings-folkene på arbejde i lygtepælene nærmest året rundt.

For en »almindelig« elpære har ganske begrænset levetid, og det samme gælder faktisk for halogen-pærerne.

Men de nye LED-dioder har en forventet levetid på mellem ti og femten år, så ud over den daglige besparelse ved det lavere strømforbrug, så ligger der også en langsigtet besparelse ved at selve lyskilden ikke skal skiftes nær så ofte som tidligere.

- Jeg synes det er spændende at være med til at bane vejen for en ny måde at tænke belysning på. Og jeg kan da sagtens komme i tanke om en masse andre idéer, der kunne være sjove at prøve af. Men lige nu glæder jeg mig over, at det lykkes os at være med helt fremme med den intelligente belysning i Danmark, siger Henrik Rützou Aakast.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk