25. september 2021
Det nye træflisfyrende varmeværk skal bygges ved siden af det eksisterende, som skal rives ned. 	Foto: Haslev Fjernvarme
Det nye træflisfyrende varmeværk skal bygges ved siden af det eksisterende, som skal rives ned. Foto: Haslev Fjernvarme
Foto: Jesper Larsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Haslevs nye fjernvarmeværk kan blive dyrere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Haslevs nye fjernvarmeværk kan blive dyrere
Faxe - 19. august 2020 kl. 06:05
Af Nikolaj Rasch Skou

Haslev Fjernvarmes skifte fra halm til træflis kan blive dyrere, men varmeprisen vil stadig falde.

Som tidligere fortalt her i avisen vil Haslev Fjernvarme skrotte det mere end 30 år gamle halmfyrede kraftvarmeværk og bygge et helt nyt, der fyrer med træflis fra skovene på Bregentved Gods.

Prisen blev på et borgermøde i november 2019 sat til 70 millioner kroner, der skulle tilbagebetales over 20 år af de cirka 2.100 forbrugere, som ejer Haslev Fjernvarme.

Under de dengang kendte forudsætninger forventes det, at fjernvarmeprisen straks ville falde, fordi virkningsgraden i det træflisfyrede værk vil være 35 procent højere - blandet andet ved hjælp af en varmepumpe og udnyttelse af varmen i skorstensrøgen.

På økonomiudvalgets møde for en uge siden godkendte de lokale politikere en garantistillelse på hele 85 millioner kroner, som give Haslev Fjernvarme mulighed for at låne op til 85 millioner kroner i 20 år hos Kommunekredit til en årlig rente på 0,41 procent.

- En låneramme på 85 millioner kroner giver os mulighed for at tage et større lån, hvis vi får behov for det. Det er slet ikke sikkert, at vi skal låne mere end de 70 millioner kroner. Det ved vi først efter licitationen, når vi har fået tilbudet hjem fra dem, der skal bygge for os, siger Haslev Fjernvarmes driftsleder Allan Pedersen.

- Vores arkitekt og rådgiver er ved at få prækvalificeret de firmaer, der skal byde på opgaven med at bygge det nye varmeværk, som får et spændende design, og selvom prisen kan ende med at stige, så vil fjernvarmeprisen under alle omstændigheder falde ude hos forbrugerne, lover Allan Pedersen.

Udover en lavere varmepris og langt færre sodpartikler i skorstensrøgen vil overgangen fra halm til træflis få den store lokale trafikale fordel, at der fremover kun vil køre 1.000 i stedet for de nuværende 2.000 årlige lastbiler til varmeværket for enden af Energivej.

Byrådet skal torsdag aften godkende lånegarantien endeligt.

Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk