17. juni 2021
Grafik: Anders Petri
Grafik: Anders Petri
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fremtiden er grå i Faxe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Fremtiden er grå i Faxe
Faxe - 20. februar 2021 kl. 18:03
Af Anders Petri

Den er faretruende tung i toppen, figuren over denne artikel. Egentlig kaldes det en befolkningspyramide, og det viser, hvordan en udvalgt befolkning fordeler sig aldersmæssigt.

Befolkningspyramiden herunder er for Faxe Kommune, og den fortæller om en sydsjællandsk kommune, der kan se frem til et stort antal pensionister de næste mange år.

- Overordnet sker der en forskydning af i retning af, at der bliver flere ældre og omvendt færre skolebørn og færre i den erhvervsaktive alder, forklarer Kurt Houlberg, professor i kommunal- økonomi hos Det Nationale Forskningscenter for Velfærd - også kendt som VIVE.

Og den udvikling rummer nogle udfordringer for kommunen, siger han.

- Det kommer til at sætte sit præg på kommunen. Når der bliver flere ældre og flere pensionerede, vil der på et eller andet tidspunkt være flere som får brug for pleje og omsorg, og det betyder, at der kommer mere pres på kommunens økonomi. Dem, der bidrager mest til at finansiere kommunens udgifter, bliver der omvendt relativt færre af, siger han.

Grå guld

Samme analyse kommer fra Torben Magnus Andersen. Han er professor ved institut for økonomi på Aarhus Universitet med fokus på blandt andet offentlig økonomi og demografi.

Han fortæller, at de ældre, der vil sætte præg på Faxe Kommune i fremtiden, ikke er som ældre i dag.

- De fleste pensionister vil være økonomisk anderledes polstret, jo længere vi kommer frem i tiden. De har større opsparinger og en bedre pension. Man vil have et stort antal, der er passeret 65-70 år, som er relativt fit for fight, og som har økonomiske muligheder. Så er der en gruppe af ældre, hvor de her gennemsnitsbetragtninger ikke gælder med dårligere helbred og ikke lige så god økonomi, siger han.

Det er især i kommunerne, man vil mærke, at der kommer flere ældre og færre børn.

- Det betyder noget for kommunens prioritering af forskellige serviceydelser. Der vil skulle prioriteres flere penge til ældre og for eksempel færre midler til skoleområdet. Det betyder noget for det liv, der er i kommunen. Der er forskel på, hvad skoleelever efterspørger, og hvad ældre efterspørger. Det er der også masser af nuancer i, for de ældre er ikke en homogen masse med ens interesser, siger Kurt Houlberg fra VIVE.

På baggrund af værktøjer som befolkningspyramider og befolkningsfremskrivninger kan man til en hvis grad forudse hvornår og hvor mange borgere, der lader sig pensionere - og på den måde planlægge sig ud af problemerne.

- I det helt store billede er der gennemført reformer, så vi samlet set kan håndtere, at der bliver flere ældre. Der er råd til det, siger Torben Magnus Andersen.

Der er bare mange

Der er flere årsager til, at Faxe Kommune får et stort antal ældre udenfor arbejdsmarkedet det næste årti. Først og fremmest af der mange i den generation.

- De mange børn født for 70-75 år siden er en væsentlig forklaring på at der kommer mange ældre nu. Den anden forklaring - og det er jo lykkeligt - er, at vi generelt lever længere, siger Kurt Houlberg.

Torben Magnus Andersen supplerer med flere årsager.

- Der er en lang trend, som har noget at gøre med materiel velstand, så folk kan få den ernæring, de behøver. Der er også sket store forbedringer i sundhedsvæsenet. Der er også nogle effekter af, at arbejdslivet har ændret sig. Der er få, der har hårdt fysisk arbejde, som man havde for en generation eller to siden.

- Vi ved, der er en sammenhæng mellem et højt uddannelsesniveau og forventet levetid. Det er også en faktor, der spiller ind, siger han.

Urbaniseringen

Udfordringerne for Faxe Kommune er ikke unikke. De deles af langt de fleste kommuner udenfor de store universitetsbyer.

- En del af forklaringen er, at der sker en urbanisering, og at dem, der flytter til byerne, er de unge. Og dem, der er oppe i årene bliver boende, siger Torben Magnus Andersen fra Aarhus Universitet.

Gør flere ældre på landet så, at endnu færre af landets »unge« ønsker at flytte til kommuner som Faxe?

- Det kan ikke udelukkes, at der kan være en selvforstærkende effekt. Det er et spørgsmål om den tendens - at unge søger mod de større universitetsbyer - kan blive forstærket, når kommunerne udenfor bycentrene får flere og flere ældre, siger Kurt Houlberg. Han fortsætter:

- På tværs af alle kommuner bliver befolkningspyramiderne tungere i toppen. Vi ser dog også, at nogle unge mennesker, nå de er færdige med uddannelsen, får børn og stifter familie, vælger at flytte længere ud igen, fordi der er mere luft og ikke mindst billigere huspriser.

Et kig rund på befolkningspyramiderne omkring denne artikel afslører også, at urbaniseringen hos de unge også sker helt lokalt. I flere af de især små sogne er der et meget stort antal ældre borgere i forhold til de yngre indbyggere.

- Unge flytter oftere end ældre, og ofte flytter de til steder, hvor de kan få uddannelse og arbejde, og hvor deres venner og andre unge mennesker er. Det gælder også internt i de mindre kommuner - de unge flytter fra landområderne til bycentrene i kommunen, siger Kurt Houlberg.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk