23. juni 2021
Der lå slam i overfladen, da avisen fredag var ude at besigtige Faxe Å. Foto: Morten Chas Overgaard
gallery icon

Se billedserie

Der lå slam i overfladen, da avisen fredag var ude at besigtige Faxe Å. Foto: Morten Chas Overgaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forsyningsdirektør om slam i Faxe Å: - Det skal undersøges

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Forsyningsdirektør om slam i Faxe Å: - Det skal undersøges

Slam i vandoverfladen og alger, der dækker bunden, er i øjeblikket tilstanden i Faxe Å ved Blåbæk Mølle, men hos Faxe Forsyning vil man gerne have undersøgt årsagen, før man drager forhastede konklusioner.

Faxe - 05. maj 2021 kl. 13:57
Af Morten Chas Overgaard

I vandspejlet i Faxe Å kan man adskillige steder se store plamager af slam, der klumper sig sammen i sivene, og fiskenes gydebanker, der burde kunne ses som bunker af hvide småsten, er dækket af sorte alger, der drukner lyset fra solen ude.

arrow Læs også: Alarm på rensningsanlægget

Den ørredyngel, der burde være i hele åen, er også væk, og Søren Jensen, der er formand i foreningen Pionerer i Vandløbspleje, er ikke i tvivl om, hvorfor.

- Overløb fra rensningsanlægget og fra overløbsbygværk gør, at der løber urenset spildevand direkte ud i åen, når der kommer et stort regnskyl, og det dræber biodiversiteten i åen, fortæller han.

Søren Jensen peger på, at Faxe Forsyning sidste år målte vandkvaliteten i åen og ikke kunne påvise nogen tydelig negativ påvirkning på livet i Faxe Å, men at overløb fra rensningsanlægget sagtens kan ødelægge biodiversiteten i åen efter måletidspunktet.

Vil kende årsagen

Hos Faxe Forsyning mener man ikke, at man kan udelukke, at forureningen kommer andre steder fra, og det skal undersøges, inden der bliver iværksat dyre løsninger.

- Vi kan ikke vide, hvad det kommer af, og der kan være mange årsager til, at et vandløb ikke har det godt. Men det er i sidste ende borgernes penge, vi forvalter, og vi bliver nødt til at kende årsagen, inden vi bruger millioner af borgernes penge på at løse problemet, siger Marianne Almindsø Andersen, der er direktør i Faxe Forsyning.

Søren Jensen mener, at både slam og alger er en konsekvens af overløb fra rensningsanlægget og overløbsbygværker. Foto: Morten Chas Overgaard

Hun understreger, at Faxe Forsyning faktisk gør rigtig meget for at undersøge deres påvirkning af vandkvaliteten, så de ikke skader vandløbet til dagligt.

- Miljøstyrelsen foretager de her målinger højest hvert femte år og kun på udvalgte stationer, men vi har påtaget os at måle vandkvaliteten en gang om året, så vi ved, hvad vi taler om. Dermed er det ikke sagt, at vi kan udelukke en påvirkning af åen, men vi bliver nødt til at være sikre på årsagen, inden vi sætter millionprojekter i gang, siger hun

Kan ikke følge med

Faxe Forsyning er dog klar over, at der sker overløb fra rensningsanlægget både i Faxe og i Haslev, men Marianne Almindsø Andersen peger på, at løsningen på problemet er dyr - meget dyr endda.

- Som det ser ud nu, har vi store områder i både Faxe og Haslev By, hvor der er fælleskloakeret, og de vandmængder, der kommer fra de to byer, er alt for store til, at vi kan håndtere det på et rensningsanlæg. Vi har arbejdet med at separatkloakere i Karise, Dalby og Faxe Ladeplads, og vi er kommet ret langt, men udfordringen er, at separatkloakering i Faxe og Haslev er et projekt til flere hundrede millioner, siger hun.

Det er man også klar over i byrådet, og i fremtiden skal der også kigges på en permanent løsning i de to byer.

- Det er absolut noget, vi er opmærksomme på. Rensningsanlægget i Faxe kører i perioder på mere end 100 procent af den officielle kapacitet, og på den lange bane skal der ses på muligheden for aflastning, siger formand for Teknik- og Miljøudvalget, Eli Jacobi Nielsen (DF), der dog ikke vil sætte et årstal på.

Han er nemlig godt klar over, at separatkloakering er en politisk varm kartoffel, for der er kun et sted at hente pengene til at udvide kloaknettet - og det er hos borgerne.

Der skal helst ikke være skum på vandet, for det kan indikere, at den biologiske næring i spildevandet er i gang med at blive nedbrudt. Foto: Morten Chas Overgaard

- Nu er der jo ingen grund til at skræmme folk, men hvis man i øjeblikket har en ejendom, der er tilsluttet fælleskloakering, så kan man godt forberede sig på, at man på et eller andet tidspunkt vil blive mødt af planer om separatkloakering, og det kommer til at kræve noget betaling, siger han.

Vil gerne i dialog

Tilbage i Faxe Å står Søren Jensen og kigger langt efter den fiskeyngel, der ligger ham så meget på sinde. Eli Jacobi Nielsen forstår godt hans ærgrelse, og han peger på, at hvis vandløbspioneren har nogle idéer til løsninger på udfordringerne i åen, så vil der være interesse fra byrådet.

- Vi er privilegerede, at vi har en ildsjæl som Søren, og det er mit indtryk at han arbejder godt sammen med kommunens folk. Men hvis han har nogle konkrete forslag til, hvordan man kan forbedre vandkvaliteten og biodiversiteten i åen, så er jeg sikker på, at de vil møde politisk opbakning, siger han.

Marianne Almindsø Andersen er åben for at arrangere akutmøder ude i området, hvis der opstår situationer, hvor der pludselig er sket et udslip, men det skal udspringe af en dialog.

- Vi vil meget gerne have en dialog med Søren, hvis han ser, at der er problemer i åen. Han er ekspert på sit område, ligesom vi har nogle rigtig dygtige medarbejdere, og hvis vi kan slå kompetencerne sammen og løse det, så vil vi rigtig gerne det, men det kræver, at han kommer til os, siger hun.

Faxe Forsyning har netop taget faunaprøver efter Miljøstyrelsens anvisninger i Faxe Å, men de kender endnu ikke resultaterne af prøverne.

Marianne Almindsø Andersen fortæller desuden, at Faxe Forsyning lige nu er i gang med en større planlægning af den fremtidige rensestruktur i Faxe Kommune. Planen vil danne grundlag for kommunens arbejde med spildevandsplanen, og i planen har Faxe Forsyning valgt at lade forholdene i vandløbene have betydning for valget af fremtidige løsninger.

arrow Ingen fisk i åen: - Det gør rigtig ondt
02. maj 2021 kl. 08:42 Opdateret: kl. 08:43
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk