21. juni 2021
Det begyndte med et eksperiment med blade fra tempeltræ i gin - og endte med at blive små »batches« a 100 flasker tempeltræ-gin fra Hesede Hovedgård, destilleret hos Radius Distillery ved Præstø. Foto: Kit Kjølhede
gallery icon

Se billedserie

Det begyndte med et eksperiment med blade fra tempeltræ i gin - og endte med at blive små »batches« a 100 flasker tempeltræ-gin fra Hesede Hovedgård, destilleret hos Radius Distillery ved Præstø. Foto: Kit Kjølhede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flaskens indhold har 200 år gamle rødder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Flaskens indhold har 200 år gamle rødder
Faxe - 19. januar 2021 kl. 19:27
Af Cecilie Hänsch

De står ikke så mange steder, de store tempeltræer. Men der stod et på Frederiksberg tæt på lejligheden, hvor Kit Kjølhede og Claus Krüger boede indtil for to år siden. Og der står også ét i den parklignende have ved Hesede Hovedgård.

- Jeg kan huske, at jeg lagde mærke til det, da vi var hernede for at se på hovedgården allerførste gang. Netop fordi det er så specielt, fortæller Kit Kjølhede.

Nu er de fleste af træerne i Hesede Hovedgårds have godt nok specielle. Plantet ud i haven fra Paradishaven, hvor Gisselfelds gartnere havde samlet et utal af særlige træer.

- Vi ved ikke præcis hvor gammelt træet er, men et godt bud er, at det er knap 200 år gammelt, siger Kit Kjølhede.

De seneste to år har hun og Claus Krüger kunnet kalde træet for deres. Og mens de har været værtspar for møder og konferencer, inviteret gæster på hjemmelavet morgenmad og redt senge, så har de kigget på det høje træ i haven.

- Jeg fik en bog om urter og andet fra naturen, man kan bruge, og der læste jeg om ginkgo biloba, som tempeltræet også hedder, fortæller Kit Kjølhede.

- Så jeg lavede nogle eksperimenter i løbet af sommeren 2019 med at putte blade fra træet direkte ned i en flaske gin og så se, hvordan det artede sig, tilføjer hun.

Eksperimenterne tog hun med til Radius Distillery, der holder til ved Oremandsgaard ved Præstø.

- Og de blev hverken skræmt af tanken eller af smagen på det, jeg havde med til dem, så da tempeltræet sprang ud i juni, sendte jeg Claus op på den høje stige for at plukke blade til gin'en, fortæller Kit KJølhede.

Ginkgo Biloba bruges som kost-tilskud og skulle angiveligt hjælpe på hukommelsesbesvær og kolde fingre. Men ellers er tempeltræet på disse breddegrader ikke kendt som hverken urt, grøntsag eller smags-giver.

- Derfor var det jo også lidt svært for mig at sige om det smagte, som det skulle, da vi havde tilsat bladene til gin'en. Men vi har fået overvældende positiv respons, siger Kit Kjølhede.

Nu er der faktisk så lav beholdning på lageret, at der er blevet taget nogle flasker fra, sådan at gæster på Hesede Hovedgård er sikret muligheden for at få en drink med husets helt egen gin.

- Vi fik produceret 100 flasker i første omgang. Og da træet så satte nye blade i juli, fik vi plukket endnu en omgang - og produceret endnu 100 flasker, fortæller Kit Kjølhede.

Flaskerne er blevet solgt til gæster på Hesede Hovedgård og fra Paradehuset ved Gisselfeld - og også på Rønnede Kro er gin'en blevet serveret for gæsterne.

- Nu har vi sørget for at tage et par flasker fra, så vi i hvert fald kan byde vores egne gæster, konstaterer Kit Kjølhede med et grin.

- Men ellers må vi jo væbne os med tålmodighed, for træet springer ikke ud igen før til juni. Og lige med den her gin, så skal det altså være blade fra vores helt eget træ. Så man kan sidde her på terrassen og nyde sin drink og kigge på netop det træ, der har givet smagen, siger Kit Kjølhede.

Da hun og Claus Krüger flyttede ind på Hesede Hovedgård var det med masser af idéer - og en pæn sjat nervøsitet over, om drømmene nu kunne bære. Der blev indrettet galleri, butik, mødelokale, renoveret lokaler til bed & breakfast og fyldt op på hylderne i vinkælderen.

- Forbløffende mange af vores idéer fik liv, enkelte er vi gået væk fra igen. Og selvom det var noget af en rutsjebanetur med corona, så gik vores sommer 2020 over al forventning. Vi havde utroligt mange gæster i vores bed & breakfast, fortæller Kit Kjølhede.

Og sådan håber hun og Claus Krüger naturligvis også, det bliver til sommer. Når solen skinner og corona er noget vi drikker. Eventuelt sammen med en gin fra Hesede Hovedgård. På terrassen med ryggen til huset og udsigt direkte hen på det høje, gamle tempeltræ.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk