23. juli 2019
Foto: KommuneTV
Foto: KommuneTV
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Faxe Kommune skal se på halal-tilbud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Faxe Kommune skal se på halal-tilbud
Opdateret 15. marts 2019 kl. 17:09
Faxe - 15. marts 2019 kl. 16:16
Af Morten Chas Overgaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Halal-certificering er blevet heftigt debatteret i Faxe Kommune den seneste uge, og til torsdagens byrådsmøde fortsatte debatten.

arrow Læs også: Debatindlæg: Halal er ikke en myte

Eli Jacobi Nielsen (DF) fremsatte nemlig et forslag om, at borgere skal kunne undgå at få serveret religiøst-certificerede fødevarer i kommunens institutioner. Venstre stillede et ændringsforslag, om at administrationen skal undersøge, om der bliver indkøbt halal-certificerede fødevarer, om man kan tilbyde borgerne at takke nej til dem, og om det overhovedet kan lade sig gøre rent økonomisk, og det var der mange forskellige meninger om.

- Det fremgår tydeligt i medierne, selvom det ikke fremgår af forslaget, at debatten handler udelukkende om ikke at indkøbe halal-certificeret kød, selvom det er pakket ind i en lidt overordnet retorik. Det betyder at kommunen må ud og spørge alle leverandører, da EU har bestemt, at de enkelte nationer ikke må indføre nationale regler på området. Jeg har også tænkt på, hvordan man skal forholde sig til alle de produkter, der kommer fra den jødiske stat Israel? Der er garanteret en masse af dem, der er produceret af religiøse organisationer der., lød det fra Knud Erik Hansen (S), der fortsatte:

- Det er endnu et eksempel på noget som paragraf 17 stykke fire-udvalget kunne have taget fat på. Jeg tør godt gætte på, at Thomas Eriksen vil komme tilbage og sige, at det her er håbløst at administrere, og at det vil koste meget arbejdstid. Jeg vil også spørge til, hvordan vi forestiller os, at borgerne skal kunne sige fra, og hvis de kan sige fra, hvilke vilkår skal de så kunne få andre produkter på, og hvem skal betale for dem, og så videre. Derfor synes vi ikke at vi skal lægge os i ly af Thomas Eriksens brede ryg, men at vi skal tage det politiske ansvar, som vi er valgt til.

Henrik Friis (SF) påpegede overfor Venstre, at han mener, at forslaget strider mod deres egne principper.

- Sidste måned blev der på byrådet vedtaget det, der i jeres konstitueringsgrundlag så flot lyder »et opgør med internt vedtagne arbejdsgange, der medfører et ressourcespild«. Jeg vil bede Venstre om at holde fast her, for hvis I ikke gør det, så er det altså helt til grin, sagde Henrik Friis, og poienterede samtidig, at han havde googlet sig frem til, at Toblerone-chokolade er halal-certificeret.

Mange af politikerne til byrådsmødet havde læst DAGBLADETs interview med pressechef i Danish Crown, Jens Hansen, der blandt andet fortæller, at intet af deres økologiske kød er halal-certificeret. Der iblandt Nadia Bruun Thurø (EL)

- Vi kunne jo begynde at bruge lokalproducerede, økologiske fødevarer, for jeg tror ikke, at der er nogen halal-slagterier lige her i lokalområdet, sagde hun.

Hun fik opbakning fra en lidt uventet front, da Steen Petersen (DF) tog ordet.

- Danish Crown fortæller, at langt det meste kød er kun halal, hvis det går til eksport. Der er så lidt, der ikke går til eksport, som bliver brugt her i landet, og så kan vi meget hurtigt sige, at hvis ikke vi finder bedre, så må det være der, vi køber det. Og løsningen med økologisk, det synes jeg er udmærket. Jeg vil under ingen omstændigheder have halal-certificeret kød, hvis jeg kan undgå det. Grunden til at vi er ude i det her problem, det er den her bogs skyld, sagde Steen Petersen, og holdt Koranen op foran de andre politikere.

Michael Christensen (K) henviste til Horsens Kommune, der indførte en lignende ordning fra årsskiftet.

- Jeg har hørt, at der blandt de kommunale institutionsledere er en bekymring om, hvorvidt de har budget nok til de økonomiske omkostninger, der skal til for at håndtere ordningen. Det bekymrer mig lidt, for jeg synes vi skal gøre livet billigere for vores borgere. Jeg ved ikke hvem der efterspørger det her udover Dansk Folkeparti. Er der borgere, der efterspørger det her?, spurgte han.

Lars Folmann (DF) påpegede, at debatten ikke handler om slagtemetode, men derimod om selve certificeringen.

- Da jeg var dreng, der blev alt halal-slagtet. Min bror og jeg blev hevet som fem-seksårige ud på gårdspladsen, hvor svinet fik en på panden med en fire-kilos mukkert, hvorefter den fik en kæde om bagkroppen og hevet op inde i vognporten og fik skåret halsen over. Det rører mig sådan set ikke, jeg er fuldstændig ligeglad med det.

- Certificering er en afgift, som vi betaler til nogle arabiske lande, og vi aner ikke, hvad de penge bliver brugt til. I stammeområderne i Waziristan mellem Pakistan og Afghanistan, der koster en AK47 120 dollars. Hvor mange rifler, der kan købes for de penge, som vi sender af sted, det ved jeg ikke, men det bekymrer en masse danske familier, når deres soldater er udsendt på missioner, og det er ret paradoksalt, at de kan risikere at blive ramt af et projektil fra en riffel, der er finansieret med halal-penge, sagde Lars Folmann.

Selve forslaget blev nedstemt, men med 14 stemmer fik Venstre, Dansk Folkeparti, Borgerlisten og Liberal Alliance stemt Venstres ændringsforslag igennem, og dermed skal administrationen nu i gang med at arbejde på sagen.

- Nu går vi i gang med at finde se på hvordan man kan løse opgaven. der er et par kommuner, hvor man har en lignende ordning, så nu sætter jeg et par medarbejdere til at tage kontakt til dem, og vi forventer at kunne lave en sagsfremstilling til næste møde i økonomiudvalget, siger kommunaldirektør, Thomas Eriksen.

arrow Danish Crown afliver halal-myter
09. marts 2019 kl. 10:09 Opdateret: kl. 17:34
arrow Faxe Byråd skal diskutere halal
08. marts 2019 kl. 17:28 Opdateret: kl. 17:28
Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / SJÆLLANDSKE / HASLEV-FAXE POSTEN
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 7.00 og 15. BREAKING-nyheder udsendes efter behov
* skal udfyldes
Ønsker at modtage: *
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk