6. august 2021
Peder Foged Pedersen (tv) fortæller om våbennedkastelser. Foto: Torkild Svane Kraft
gallery icon

Se billedserie

Peder Foged Pedersen (tv) fortæller om våbennedkastelser. Foto: Torkild Svane Kraft
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fantastiske rundvisninger på Kulturmuseum Øst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fantastiske rundvisninger på Kulturmuseum Øst
Faxe - 23. juni 2021 kl. 12:28
Af Torkild Svane Kraft

Faxe: Tre omgange måtte der til, men så havde tre hold af frivillige nørklere og besøgsvenner i Faxe Røde Kors, også fået nogle fantastiske rundvisninger i Kulturmuseum Øst på Rådhusvej 2 i Faxe.

,,Krigen og klimakrisen" hedder udstillingen, der trækker bånd fra besættelsestiden til nutidens kriser.

- Udstillingen var tilrettelagt inden corona lagde sin klamme hånd over hele verden, så var det i dag vi lavede udstillingen, ville den nok hedde ,,Krigen, klimakrisen og corona", sagde guide Peder Foged Pedersen, da han indledte sin spændende fortælling om udstillingen.

Efter indledningen gik de frivillige fra Faxe Røde Kors rundt i den lille, men meget interessante, udstilling hvor Peder Foged Pedersen beredvilligt fortalte om effekterne, der alle har tilknytning til museets område, hvilket vil sige Faxe og Stevns kommuner.

Der er altså helt lokale beretninger om besættelsestiden man kan lære om ved at besøge udstillingen. Man kan se beretninger om frihedskæmpere, nedkastninger af våben, som der var mange af her på egnen, men man kan også se hvordan en helt almindelig dagligdag var under krigen.

I Haslev var besættelsesmagten meget synlig, idet flere af byens skoler var besat af tyskerne, mens man i f.eks. Højerup kun så en enkelt tysk soldat i ny og næ.

En vinge fra et fly der styrtede ned i Store Heddinge kan man også se på udstillingen. Et førerløst fly cirklede rundt om byen inden det styrtede ned på en mark lige ved siden af sygehuset. Det stoppede lige inden det ramte sygehuset, og på mirakuløs vis kom ingen på jorden til skade.

Blandt de mange lokale udstillingsgenstande finder man også en brudekjole, der er lavet af stof fra en faldskærm, der blev brugt ved en våbennedkastelse her på egnen.

Efter rundvisning i udstillingen bød Kulturmuseum Østsjælland på kaffe og kage, ligesom der var lejlighed til opfølgende spørgsmål.

Vil du være besøgsven?

Gertrud Tramm, der, sammen med Leif Mistarz, står for Faxe Røde Kors besøgstjeneste, gør opmærksom på, at man mangler besøgsvenner, så kan du afse nogle timer en gang imellem, så hører de meget gerne fra dig.

Du kan kontakte Gertrud på tlf. 5671 8994 eller Leif Mistarz på tlf. 5671 2801.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk