21. januar 2019
Thomas Poulsen fra Faxe skal forsvare sin ph.d. om logistik i havvindmølleindustrien til august. PR-foto
gallery icon

Se billedserie

Thomas Poulsen fra Faxe skal forsvare sin ph.d. om logistik i havvindmølleindustrien til august. PR-foto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fagmand i en forskerverden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fagmand i en forskerverden
Faxe - 23. juli 2018 kl. 10:52
Af Morten Chas Overgaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Faxe: Den akademiske verden bliver ofte beskyldt for at befinde sig i et elfenbenstårn af fem-stavelsesord og snørklede formuleringer, og det kan der i nogle tilfælde måske også være noget om, men for Thomas Poulsen fra Faxe er virkeligheden en ganske anden. Til august skal han forsvare sin ph.d. men vejen dertil er ikke kun blevet tilbagelagt i læsesalen på et universitet.

I 1991 startede Thomas Poulsen nemlig sit 18 år lange udlandsophold, som shipping-ansat hos Mærsk i blandt andet Indonesien, Singapore og Kina. Udlandsopholdet fortsatte og sendte Thomas til USA som legetøjslogistikdirektør for Toys "R" Us, inden han i 2009 vendte tilbage til Danmark for at tage en MBA-uddannelse inden for shipping og logistik på CBS i København.

- Jeg havde allerede startet mit konsulentfirma, da jeg boede i USA, og det slog mig, at dem, der betalte regningerne for mine ydelser, var bedre uddannet end mig selv. Derfor besluttede jeg mig for at læse en MBA, og den uddannelse, som CBS udbyder, får man ikke bedre andre steder, fortæller Thomas Poulsen.

Kærligheden sejrede
Som MBA-studerende boede Thomas Poulsen i en lejlighed i København, men en middag hos en studiekammerat skulle snart ændre hans tilværelse drastisk. Studiekammeratens kone havde nemlig inviteret sin veninde Stine fra Faxe til samme middagsselskab, og der opstod hurtigt kemi mellem Thomas og Stine.

- Da vi kom, var der ikke styr på ret meget, og det endte med, at det var mig og Stine, der måtte lave maden. Vi snakkede rigtig godt i løbet af aftenen, og da jeg kom hjem, kunne jeg ikke få hende ud af hovedet, fortæller, Thomas Poulsen.

Efter en periode, hvor det nyforelskede par pendlede mellem Faxe og København, blev Thomas Poulsen opsagt i sin lejlighed, og efter en kort overvejelsesperiode, flyttede han til det sydsjællandske.

- Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle flytte på landet. Jeg havde jo boet i Hong Kong, New York og Dubai, og København var faktisk den mindste storby, jeg havde boet i de seneste 18 år, men Stine havde seks heste, og de kunne ikke rigtig flytte ind i min lejlighed, så kærligheden vandt over bylivet, fortæller Thomas Poulsen.

Praktisk baggrund
I Danmark fortsatte Thomas Poulsen med at arbejde som selvstændig konsulent og oprettede virksomheden »Renewable Energy Solutions«, der rådgiver nogle af de helt store virksomheder i logistikken omkring havvindmøller. Der ligger nemlig rigtig mange muligheder inden for havvindmølleindustrien, men mange virksomheder er ikke klar over, hvad de skal gøre for at have kompetencerne til at komme ind på markedet.

Renewable Energy Solutions har blandt andet lavet et projekt sammen med klynge-samarbejdet »Offshorecenter Bornholm«, der i dag er samarbejdspartner med Siemens Gamesa Renewable Energy i forbindelse med, at Rønne skal være udskibningshavn for vindmøllerne til Kriegers Flak.

- I havnen i Rønne reparerede man i forvejen Bornholmerfærgen og sørgede for logistikken, og Bornholm ligger rigtig centralt, så derfor kiggede vi på, hvad der skulle til for at klyngesamarbejdet kunne betjene de skibe, der skal bygge vindmøllerne, og det viste sig, at det godt kunne lade sig gøre, fortæller Thomas Poulsen.

Han har udover at drive sin virksomhed arbejdet på sin ph.d. siden 2014, og selvom der er holdninger til, hvordan det skal foregå, når man skriver en akademisk afhandling, så går Thomas Poulsen sine egne veje.

- Normalt skal man betale for at få adgang til videnskabelig artikler, men jeg har prøvet at gøre min forskning praktisk anvendelig og lagt mine artikler ud, så alle kan bruge dem gratis, fortæller han.

Kompliceret område
Undervejs i forløbet har Thomas Poulsen samarbejdet med en lang række virksomheder, som inkluderer blandt andre DHL, Siemens og Ørsted, og ligesom de har tilbudt sparring og praktisk erfaring inden for branchen, så har hans forskning hjulpet virksomhederne til bedre at forstå markedet.

Thomas Poulsens ph.d. har også givet en ny dimension til hans egen virksomhed, som fortsat ligger i Faxe.

- Jeg har brugt 30 år af mit liv til at blive rigtig dygtig til logistik, men havvindmøllebranchen er ekstremt kompliceret, fordi møllerne er så store, og jeg manglede noget erfaring på området. Der er ikke så meget forskning indenfor det felt, så jeg tænkte: »Hvordan får jeg bedst noget viden på området?«. En ph.d. giver mulighed for virkelig at undersøge området til bunds og samtidig giver det min virksomhed et ekstra ben at stå på, fortæller Thomas Poulsen, der skal forsvare sin afhandling den 21. august i Ørsteds hovedkvarter i Gentofte.

Når ph.d.'en er forsvaret kan Thomas Poulsen igen koncentrere sig om Renewable Energy Solutions, og selvom han nok i en eller anden udstrækning fortsætter sin forskning, så kan lokale virksomheder også komme til at nyde godt af hans arbejde i fremtiden. Virksomheden arbejder nemlig ikke udelukkende med logistik inden for vindenergi, så hvis man skal bruge hjælp til markeds- og konkurrenceanalyser, virksomhedsoverdragelser og logistik, så har Thomas Poulsen ekspertisen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk