17. maj 2021
Alle de nuværende partier i Faxe Byråd er med i budget 2018, der blev vedtaget sent mandag aften. Foto: Faxe Kommune
Alle de nuværende partier i Faxe Byråd er med i budget 2018, der blev vedtaget sent mandag aften. Foto: Faxe Kommune
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fælles fodslag om budgettet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fælles fodslag om budgettet
Opdateret 19. september 2017 kl. 14:32
Faxe - 19. september 2017 kl. 14:27
Af Nikolaj Rasch Skou

Faxe Kommune bruger i 2018 flere penge på børn, unge og ældre i en budgetaftale, hvor alle partier er med.

arrow Læs også: Alle 25 ombord i budget 2020

Der blev sent mandag indgået en budgetaftale i Faxe Kommune for 2018, der betyder »investeringer på et lavere niveau« som følge af »ekstraordinære gældsafviklinger«.

Alligevel er der grund til at være glade:

- Dansk Folkeparti er glad for forliget med deltagelse af alle partier. DF har haft lejlighed til at sætte et aftryk på et budget, som vil sikre en fortsat forbedring af både service og udvikling i kommunen på alle essentielle områder. Vi er overordentligt tilfredse med, at der nu kommer fokus på udskolingen og normeringen i daginstitutionerne. På anlægssiden er det godt, at der nu arbejdes målrettet mod nye halprojekter. Endelig er vi også glade for, at der kommer badebro i Faxe Ladeplads og opstart af tunnelprojekt i Karise, siger gruppeformand Eli Jacobi Nielsen, efter at DF i 2017 stod uden for budgetaftalen.

Badebroen til 250.000 kroner anlægges ved Flagstangen, og der gives 100.000 kroner i 2018 til forundersøgelse af en stitunnel under banen fra Møllevej til Solagervej, som bygges i 2019 og 2020 for i alt fire millioner kroner.

- Vi har rigtig mange frivillige i vores kommune, som gør en stor indsats med at lave arrangementer til alle os andre borgere. Derfor glæder det os meget, at vi kan forhøje kultur- og mødestedspuljen med 400.000 kroner årligt, så der nu er 1,6 millioner kroner at gøre godt med. Vi er også glade for, at vi kan afsætte penge til Haslev Festdage, og at vi nu skal til at se på sociale normeringer i vores daginstitutioner og sikre mere uddannet pædagogisk personale, siger viceborgmester Dorte Nybjerg (V).

Den kommunale støtte til Haslev Festdage øges konkret fra 200.000 til 250.000 kroner årligt fra 2018.

Der er afsat 900.000 kroner i både 2018 og 2019 til en målrettet indsats for ikke-uddannelsesparate elever i 8. klasse:

- Vi er særligt glade for, at der er afsat midler til ikke-uddannelsesparate unge, sociale normeringer og flere pædagoger, samt en styrket indsats til børn og unge med særlige behov, siger Anne Camilla Meyer (S) og tilføjer:

- Vi er tilfredse med, at budgettet er endt i balance. Vi har foretaget de effektiviseringstiltag, som vi er forpligtede til, altså den ene procent, som regeringen kræver af kommunerne. Vi har begrænset reduktionerne til et minimum, så vi har undgået negative konsekvenser og mange store forandringer. Bagsiden af den medalje er, at der så samtidig heller ikke har været råderum til at imødekomme mange nye ønsker.

Bogerlistens gruppeformand René Tuekær glæder sig over, at demografipuljen er øget med 28 millioner kroner:

- Det betyder, at vi kommer godt rundt i de forskellige aldersgrupper. Kulturhuset Kanten er tilgodeset med beløb i både 2018 og 2019, således at der kan skabes forbedringer i huset (i alt 2,2 millioner kroner, red.), og der arbejdes videre med Grøndalsskolens areal, hvor der skal ske borgerinddragelse, før en endelig beslutning for områdets fremtid, siger han.

Ivan Lilleng (K) glæder sig over, at færdiggørelsen af Østre Ringvej og vejunderføringen ved banen i Haslev fastholdes med 750.000 kroner til forundersøgelser i 2018 og 30 millioner kroner til udførelsen i 2018 og 2019.

- Jeg er også glad for, at vi fastholder Gefion-grunden og Grøndals-grunden til særlige projekter. Vi afsætter puljer til opsparing til nye haller og til en ny svømmehal i Haslev, det glæder mig, siger Ivan Lilleng med henvisning til, at der fra 2019 til 2021 skal opspares 10 millioner kroner årligt til svømmehallen.

Nadia Bruun Thurø (EL) fremhæver, at daginstitutionsområdet styrkes med 2,1 millioner kroner til uddannet pædagogisk personale.

- Jeg er også glad for, at vi har afsat penge til et ungehus, som skal tage afsæt i de unges eget initiativ og på de unges præmisser uden for megen kommunal indblanding. Og jeg er glad for, at der fortsat er fokus på sagsbehandlingen inden for det specialiserede område, siger hun.

Der er tale om en halv million kroner årligt til ungehuset.

- Det glæder mig, at det er blevet et fælles forlig, især set i lyset af en meget stram økonomi. Det vidner om ansvarsbevidsthed, at man går ind i et budgetforlig op til et valg, hvor der kan være stor risiko for, at nogle har behov for særlige markeringer, og derfor sætter sig uden for ansvar. På trods af den stramme ramme, fremgår det af forliget, at der på flere områder er skabt muligheder for udvidelser. Udvidelser der dog samtidig medfører reduktioner og effektiviseringer på andre områder, siger Mogens Stilhoff (SF) om et budget, der sikrer 4,5 millioner kroner mere til den stigende gruppe af ældre og et meget stort beløb på 23,5 millioner kroner til udsatte borgere.

arrow BUPL: Et budgetforlig, børnene kan mærke
19. september 2018 kl. 12:03 Opdateret: kl. 12:03
arrow - Hvorfor kom skatten så sent på bordet?
18. september 2018 kl. 14:39 Opdateret: kl. 15:45
Siden oktober sidste år har det været obligatorisk at bruge mundbind i blandt andet det offentlige rum og detailhandlen. Ønsker du, at mundbindet droppes hurtigst muligt?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk