18. juni 2021
Tanja Larsson har altid brugt naturen. Til at gå ture i, løbe i, stå på snowboard i og kite-surfe i. Med udsigt til lange dage i Folketinget satser hun på at få luft til hjerne ved at gå lange ture med hunden Louie. Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Tanja Larsson har altid brugt naturen. Til at gå ture i, løbe i, stå på snowboard i og kite-surfe i. Med udsigt til lange dage i Folketinget satser hun på at få luft til hjerne ved at gå lange ture med hunden Louie. Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Den store rutsjebanetur er slut: På tirsdag er Tanja i Folketinget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Den store rutsjebanetur er slut: På tirsdag er Tanja i Folketinget
Faxe - 27. september 2019 kl. 17:31
Af Cecilie Hänsch

I den kommende uge begynder arbejdet i Folketinget. For Tanja Larsson (S) er det som første skoledag. Hun har endnu ikke helt forstået, at én af de 179 pladser i salen om lidt er hendes.

arrow Læs også: I Folketinget på et afbud: Nu er Tanja trukket i arbejdstøjet

Tanja Larsson skal ud og kigge på møbler i en genbrugsbutik. Forleden fik hun for første gang sit kontor på Christiansborg at se, og »der manglede ligesom noget«.

- Jeg vil gerne have, at man skal kunne se, at det er mit kontor, og man må gerne kunne se, hvor jeg kommer fra. Så der skal også lidt kalk fra Faxe Kalkbrud og den slags ind på kontoret, siger Tanja Larsson.

- Og de møbler, jeg skal omgive mig med, behøver bestemt ikke være fancy, men de må gerne fortælle historier, tilføjer hun.

Hunden Louie trækker utålmodigt. Befinder man sig på en skovvej, så er det for at gå og snuse og strinte. Ikke for at stå stille og få taget billeder.

- Han er simpelthen den sødeste. Men jagthund bliver han aldrig, konstaterer Tanja Larsson.

En mindre flok agerhøns får da også lov til at være aldeles i fred. Louie lunter bare adstadigt videre uden tanke for fuglene.

- Jeg elsker bare skoven. Som barn var jeg overbevist om, at der boede en prinsesse i selve Villa Gallina, og at skoven her var befolket af små Troldepus-agtige væsner, fortæller Tanja Larsson.

Nu ved hun bedre, men hun ved også, at drømme kan gå i opfyldelse. At det faktisk kan virke, hvis man siger sine drømme højt, tør skrive dem ned og dele dem med andre.

- Jeg havde det rigtig svært der for et års tid siden, da vi gik i gang med kampagne-materialet. De andre foreslog »Stem Tanja i Folketinget« - det synes jeg var at love for meget; sætte mig selv for meget i spil. Men vi endte med netop det slogan - og nu gik det jo i opfyldelse: Jeg er faktisk snart medlem af Folketinget. Det har jeg stadig ikke helt fattet, tilstår Tanja Larsson.

Da partisekretæren ringede til hende onsdag 18. september klokken 11.53, var hun på vej ud for at lufte hunden. Og hun valgte simpelthen at slukke telefonen i en times tid bagefter.

- Jeg var lige nødt til at have lidt tid for mig selv. Jeg har jo været gennem hele rutsjebanen: Stolt og glad over et højt personligt stemmetal, skuffet over ikke at komme ind i Folketinget, erkendt at jeg skulle fokusere på studierne - og så kom jeg altså i Folketinget alligevel. Det var s'gu lidt uvirkeligt for mig, siger Tanja Larsson.

I onsdags, 25. september, fik hun anvist sit kontor, fik udleveret adgangskort og hilste på medarbejderne i den socialdemokratiske stab på Christiansborg.

- Kontoret er ikke ret stort - men det har repos og en super udsigt, fortæller Tanja Larsson.

Hun har også fået plads i otte udvalg: Udvalget for landdistrikter og øer, udvalget for sundhed og ældre, social- og indenrigs-udvalget, klima-, energi- og forsynings-udvalget, børne- og undervisnings-udvalget, ligestillings-udvalget, Europa-udvalget og Europarådet.

- Jeg er gået til valg på at jeg vil give området her en stemme. Derfor er jeg rigtigt glad for at jeg har fået plads i landdistrikts-udvalget. Og jeg synes, en del af udvalgene hænger sammen. Det giver god mening at du bærer viden fra det ene udvalg til det andet i sager, der hænger indbyrdes sammen, siger Tanja Larsson.

Det er én af de erfaringer, hun tager med sig fra halvandet år som medlem af Faxe Byråd.

Noget af det, Tanja Larsson kan tale varmt og længe om, er demografien som medspiller eller modspiller: Hvordan afstand til sygehuse gør folk syge, hvordan afstand til ungdomsuddannelser bremser unges uddannelses-grad.

- Vi skal ikke allesammen bo ovenpå hinanden, men vi skal allesammen have lige mulighed for at gå i skole og for at komme til lægen eller på sygehuset. Det er nogle af de ting, jeg vil fortsætte med at kæmpe for. Nu foregår kampen bare ikke i byrådssalen i Haslev, nu foregår den fra min plads i Folketinget, konstaterer Tanja Larsson.

Folketingsåret åbner tirsdag 1. oktober. Den dag sidder Tanja Larsson på tilhører-pladserne.

Senere samme dag skal Tanja Larsson skrive under på at hun vil overholde Grundloven.

Onsdag 2. oktober er »bare« en almindelig arbedjsdag i Folketinget - uden mødepligt og afstemninger.

Torsdag 3. oktober skal Folketinget godkende Henrik Sass Larsens ønske om at udtræde af Folketinget - og godkende at Tanja Larsson kan indtræde i hans sted.

Først når det er sket, har Tanja Larsson sådan helt formelt sæde i Folketinget.

- Tirsdag sidder jeg på tilhører-rækkerne, torsdag har jeg min egen plads i Folketingssalen. Jeg er altså stadig spændt.

Artiklen her bringes også i Sjællandske Næstved, Dagbladet Ringsted og Dagbladet Køge lørdag 28. september 2019

arrow Video: Borgen har fået et medlem, der aldrig giver op
01. oktober 2019 kl. 20:40 Opdateret: kl. 16:02
arrow Sass’ afløser har officielt skrevet sig ind i Folketinget
01. oktober 2019 kl. 15:26 Opdateret: kl. 15:26
arrow Glæde hos Inger Andersen (S)
20. september 2019 kl. 10:38 Opdateret: kl. 10:38
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk