20. juni 2021
Sækkeløbet kaldte de store smil frem. Og det var svært at gennemføre uden at falde. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Sækkeløbet kaldte de store smil frem. Og det var svært at gennemføre uden at falde. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Den norske nationaldag var en fest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Den norske nationaldag var en fest
Faxe - 18. maj 2021 kl. 09:36
Af Nikolaj Rasch Skou

Norske flag og folkedragter prydede Hesede Hovedgård på Norges nationaldag, der i år var flyttet fra København.

Normalt fejres den norske nationaldag i København, men på grund af coronaen var den i går for første gang flyttet til pladsen foran Hesede Hovedgård.

- Normalt samles vi inde ved sømandskirken på Amager, der ligesom den norske ambassade er et samlingspunkt for os norske i Danmark ved højtiden, siger Thomas Flugeim, der er den ene halvdel af kafferisteriet på Hesede Hovedgård, som også drives af hans kone Maria Eriksson.

- Norges nationaldag er det største, man kan opleve. Den er større end juleaften. Det er en fridag, hvor kongen vinker til folket. Alle børn er ude og marcherer i optog i gaderne. Det er én stor fest, fortæller Thomas Flugeim, der havde fået nogle gamle venner i nord til at sponsorere norske pølser, norsk ketchup og sennep, Solobrus og norske kartoffelpandekager til de 50 fremmødte, som blev serviceret ude i det fantastiske eftermiddagsvejr.

Kaffe-parret bor i Nielstrup, og efter to et halvt års skolegang i Danmark taler deres børn dansk, som om de var født her.

Underviste Laudrup

Man kan ikke sige helt det samme om Inger Johanne Jensen fra Freerslev, der nu har boet i Danmark i mere end 50 år - efter at hun på et efteruddannelsesophold i Danmark blev forelsket i Svend Arne Jensen, som har undervist på Haslev Seminarium.

- Jeg har været lærer i 38 år. Jeg var på Brøndbyvester Skole, hvor jeg havde Michael og Brian Laudrup til dræt. De drenge ville spille fodbold hele tiden. Også i alle frikvarterer og fritimer, fortæller Inger Johanne Jensen og gratulerer med nationaldagen på syngende norsk.

Efter at der var spist varme pølser og lækre norske vafler, der efter Thomas Flugeims mening er langt bedre end de svenske, så var det tid til at afvikle det traditionelle kartoffelløb, hvor man i hold skulle løbe stafet med en kartoffel balancerende på en spiseske.

Blev kartoflen tabt, så tabte man tid, og der var kamp til stregen.

Bagefter blev der dystet i sækkeløb - i kaffesække naturligvis.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk