25. marts 2019
Foto: Cecilie Hänsch
gallery icon

Se billedserie

Foto: Cecilie Hänsch
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: De holder strømmens historier i live

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De holder strømmens historier i live
Faxe - 12. juli 2018 kl. 11:27
Af Tekst og foto: Cecilie Hänsch
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Svend Erik Myrup - der fylder 90 til august - gik på pension fra Seas i 1992.

Det var samme år som elmuseet flyttede fra en lille lejlighed på Tingvej til de nuværende lokaler i kælderen under Seas-NVE's administrationsbygning på Energivej.

- Tidligere var der undervisning hernede. I hvordan man bruger et elektrisk komfur, en vaskemaskine og moderne ovne, fortæller Svend Erik Myrup.

Hver tirsdag morgen mødes han med Flemming Hansen, Erik »Stoffer« Christoffersen, Peter Sten Jensen og Charles »Chris« Christensen for at åbne elmuseet for offentligheden.

De har alle fem været ansat på Seas; Sydøstsjællands Elektricitets Aktieselskab.

- Men tænk engang, hvor store omvæltninger, vi har været vidne til, funderer Charles »Chris« Christensen.

- Bare tag telefonerne eller skrivemaskinerne som eksempel, tilføjer han.

En stor del af de mellem 3- og 4.000 besøgende hvert år er skoleklasser.

De kan undre sig over store gamle bagemaskiner eller billeder af telefonmaster, hvor man kan tælle sig frem til antallet af tilsluttede telefoner.

- Men sådan noget som fjernsynet her fra B&O eller radioen med kassette-båndoptager. De er jo ikke gamle, hvis vi taler om år, men børnene ved simpelthen ikke, hvad et kassettebånd er, siger Erik »Stoffer« Christoffersen«.

Han er museets stifter og initiativtager C.C. Pedersen taknemmelig for at han allerede tilbage i 1970'erne kunne se, at der var værdi i at gemme noget af det kasserede udstyr for eftertiden.

Og så går d'herrer ellers i gang med at fortælle om forsøgs-møllerne, om årene, hvor Seas var pionér inden for vindkraft - blandt andet.

- For mit vedkommende skulle det bare have været et par år på Seas, men det blev til 32. Simpelthen fordi der hele tiden var nye og spændende projekter, siger Erik »Stoffer« Christoffersen.

- Det halmfyrede kraftværk inde ved siden af var det første af sin slags i verden dengang i slutningen af 80'erne. Der var et ønske om at være med til at udvikle energisektoren, forklarer Erik »Stoffer« Christoffersen.

Ildsjælene bag elmuseet hos Seas-NVE er sikre på at udviklingen fortsætter - og de har tænkt sig at blive ved med at holde strømmens historier i live.

Net-artiklen her er en forkortet version af en artikel, der blev bragt i Sjællandske Næstved, Dagbladet Ringsted og Dagbladet Køge onsdag 11. juli.

Du kan købe adgang til at læse hele artiklen - og resten af dagens avis - på linket her: www.sn.dk/kobeavis

Det koster en 20'er for en dags-adgang

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk