7. august 2020
I april 2013 var der lockout af lærerne, der her demonstrerede på gaden i Haslev. Denne gang har KL varslet lockout for i omegnen af 250.000 kommunalt ansatte på landsplan, hvis overenskomstforhandlingerne ikke munder ud i en aftale. Foto: Kasper Nørgaard
I april 2013 var der lockout af lærerne, der her demonstrerede på gaden i Haslev. Denne gang har KL varslet lockout for i omegnen af 250.000 kommunalt ansatte på landsplan, hvis overenskomstforhandlingerne ikke munder ud i en aftale. Foto: Kasper Nørgaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Blok-krig om eventuelle konflikt-besparelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Blok-krig om eventuelle konflikt-besparelser
Opdateret 06. april 2018 kl. 17:57
Faxe - 06. april 2018 kl. 09:02
Af Kathrine Harvey
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vi er mange, der i disse dage venter i spænding på, om Danmark skal ud i en storkonflikt. Det sker, hvis de igangværende forhandlinger mellem arbejdsgivere og lønmodtagere hos forligskvinden ikke munder ud i en aftale.

Flere af landets kommuner er begyndt at forholde sig til en eventuelt kommende konflikt. En konflikt kan iværksættes af arbejdsgiver- eller af lønmodtagerparten. Iværksættes konflikten af arbejdsgiver, er der tale om en lockout, dvs. medarbejderne bliver sendt hjem. Iværksættes konflikten af medarbejderne, er der tale om en strejke.

Hvis en omfattende lockout bliver til virkelighed, sparer kommunen lønkroner til de lærere, pædagoger, SOSU-assistenter og andre offentligt ansatte, som er blevet sendt hjem.

Nogle kommuner, for eksempel København, Tårnby og Albertslund, har i den forbindelse allerede besluttet, at de penge, der spares, ikke skal ryge ned i den store kommunekasse, men i stedet øremærkes til præcis de områder, de oprindeligt var tiltænkt, viser en rundringning, som P4 København har lavet.

I Faxe Kommune deler spørgsmålet vandene politisk mellem rød og blå blok.

Onsdag aften fremsatte Enhedslisten med Nadia Bruun Thurø i spidsen et forslag på økonomiudvalgsmødet. Forslaget ligger i tråd med føromtalte hovedstadskommuners beslutninger om at eventuelle besparelser sikres tilbageført til de respektive områder, de bliver taget fra, hvis lockouten bryder ud.

- Jeg håber ikke, at vi kommer til at skulle bruge nogen besparelse, og jeg bliver selv ramt som lærer, hvis det kommer til en lockout, så jeg har tillid til den danske model og håber, at vi kan lande en aftale selv og dermed undgå et regeringsindgreb. Men nogle gange er man bare nødt til at være på forkant, og det mener jeg, at vi skal være i denne forbindelse. For mig er det vigtigt at sende et signal til medarbejdere og borgere om, at vi politisk har tænkt over, hvad vi skal bruge en eventuel besparelse ved lockout til, siger Nadia Bruun Thurø.

Enhedslistens forslag blev ikke vedtaget. Det gjorde i stedet V, DF og Borgerlistens »modforslag« om at afvente situationen omkring overenskomstforhandlingerne.

Net-artiklen her er en forkortet version af en artikel, der blev bringes i Dagbladet Ringsted, Dagbladet Køge og i Sjællandske Næstved fredag 6. april.

Du kan købe adgang til at læse hele artiklen - og resten af dagens avis - på linket her: http://sn.dk/modules/sn/flow_page_buy?utm_source=FAXE&utm_medium=SN&utm_campaign=avislink

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk