23. juni 2021
Der er meget nyt at skulle holde styr på med afstandskrav, forsamlingsloft og krav om mundbind og coronapas, men Jesper Larsen, der forpagter Haslev Bio, som han sidder i de røde sæder i, glæder sig til at kunne byde indenfor igen. Foto: Kathrine Harvey
Der er meget nyt at skulle holde styr på med afstandskrav, forsamlingsloft og krav om mundbind og coronapas, men Jesper Larsen, der forpagter Haslev Bio, som han sidder i de røde sæder i, glæder sig til at kunne byde indenfor igen. Foto: Kathrine Harvey
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Biografejer: - Det er nye tider

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Biografejer: - Det er nye tider
Faxe - 06. maj 2021 kl. 11:58
Af Kathrine Harvey

Haslev / Faxe: Biografen Kanten og Haslev bio glæder sig til at tage imod gæster igen. De har været helt lukkede fra 9. december og åbner først igen nu i dag. Under overskriften »Biografturen fra på torsdag« skriver Biografen Kanten følgende på sin Facebook-side om genåbningen:

»Det kommer til at minde meget om forholdene vi husker fra december. Hvis du ligesom os står på spring for at planlægge din næste filmoplevelse i biografmørket, så læs her hvad du bør vide på forhånd: Medbring gyldigt coronapas (læs evt. mere om coronapas på vores hjemmeside). Husk mundbind (må tages af når du sidder i caféen/i biografsædet). Der vil være et tomt sæde mellem grupper/husstande i salen. Vores kapacitet er stadig begrænset, så vi kan sikre god plads i foyerarealerne og holder god afstand i kø til kiosk og sale. Vi glæder os til at byde dig velkommen i biografen, lige om lidt!«

Biografen Kantens og Haslev Bios program for åbningsdagen forefindes under tid og sted på den foregående side.

Avisen satte Jesper Larsen, der forpagter Haslev bio, ejer og driver Biografen Kanten i Faxe og er ansat til at drive Bio Næstved, i stævne i Haslev Bio dagen før den store genåbningsdag for at høre nærmere om hans tanker om og forventninger til genåbningen torsdag.

- Som du kan se på plakaten dér, så skulle filmen have haft premiere i februar, det står dér nederst. Det fik den jo ikke. De nye plakater vi får for filmene har helt undladt at skrive dato på, for det har jo været ret uvist, hvornår vi har kunnet få lov at vise film igen, fortæller han.

Stadig usikker fremtid
Hvad får man tiden til at gå med, når man driver 3 biografer, der holder lukket i næsten fem måneder?

- Ja vi har spist for 100.000 kroner udløbet slik, to mennesker. Og så har vi haft lidt små renoveringsprojekter, men vi har ikke turde give os i kast med noget stort, fordi fremtiden var så usikker. Vi overtog forpagtningen af Haslev Bio 7. december og nåede lige at have åbent den 8. også, og så var det, at vi blev tvangslukket den 9. Så for andet år skal vi nu igen inde i lavsæsonen uden det overskud, vi plejer at have fra om vinteren. Vi kan så kun håbe, at vores publikum har savnet os nok til at besøge os - og at vejret bliver lige som i dag hele sommeren, siger Jesper Larsen og peger ud på vandpytten foran hovedindgangen.

Hjælpepakker har hjulpet
De tre biografer har til en vis grad fået hjælp af hjælpepakkerne, fortæller han.

- Bio Næstved har hele tiden givet underskud, men det er klausuleret i hjælpepakkerne, at man ikke må tjene penge på dem, og det vil sige at underskuddet, som vi plejer at have, skal trækkes fra de penge, vi kan få i støtte. Vi plejer at have en god overskudforretning i Faxe, så der har vi kunne få dækket vores faste udgifter 100 procent, og så har vi skullet betale 25 procent af lønnen til vores medarbejdere, mens vi har fået 75 procent i lønkompensation. Vi skyndte os at lave et cvr.-nummer, da vi overtog forpagtningen af Haslev Bio, men da det er for ungt, så dækker hjælpepakkerne ikke. Til gengæld har vi fået en forpagtningsaftale, der stille os lidt bedre i forhold til usædvanlige forhold, force majeure, som en nedlukning jo er, fortæller Jesper Larsen.

Mange forudbestillinger
Han fortæller, at biografernes gæster kan glæde sig til en række gode film. Og så har BiografKlub Danmark-medlemmer en del, der skal indhentes, for resten af sæsonens film skal indhentes inden årsskiftet, og det betyder en ny film ca. hver 14. dag frem til nytår. Og så er der blandt andre premieren på Jussi Adler Olsens film Marco effekten, den danske komedie Centervagten og en ny og ret forsinket premiere på endnu en James Bond-film på tapetet i den kommende tid.

Og fremtiden tegner lys.
- Vi har faktisk fået overraskende mange forudbestillinger. Vores åbningsfilm er guldbrylupsdramaet Lille Sommerfugl med Jesper Christensen og så har vi også stadig Oscar-filmen Druk med på plakaten i weekenden. Det er stadig den film de fleste vil se, kan vi se på bestillingerne, siger Jesper Larsen.

Rammerne i orden
Der er taget bestik af coronasituationen i alle tre biografer, så gæsterne trygt kan møde op. forsikrer Jesper Larsen.

- Vi har dog stadig ikke fået nogle endelige retningslinjer fra Kulturministeriet, men de fik jo også først at vide i går (tirsdag red.), hvad aftalen blev. Men som udgangspunkt har vi sørget for ekstra personale i døren til at tjekke coronapas. En kollega regnede ud, at hvis vi brugte 30 sekunder på at tjekke coronapas og havde 100 besøgende, så ville dét alene tage os en time, så der måtte ekstra hænder til. Jeg er spændt på, hvordan det går med at alle skal have tjekket coronapas samtidig - det får man jo gjort én ad gangen hos frisøren fx, så det er lidt en generalprøve. Og så regner vi med, at der skal være fire kvadratmeter pr. gæst i foyeren - det er ca 2,5 gæst i foyeren i Haslev - og så to kvadratmeter pr. gæst i biografsalen. I Bio Næstved har vi elektriske stole, der kan ligges ned, så der er naturlig den afstand, der skal være, men i Faxes store sal har vi 170 pladser, men kan bruge de 110 og i Haslev vil vi kunne bruge omkring 60 pladser, siger Jesper Larsen, og tilføjer:

- Vi skal i det hele taget gøre os nogle erfaringer, de kommende dage, så vi får en idé om, hvordan resten af sæsonen kan hænge sammen. Det er nye tider, siger Jesper Larsen.

Tager man et kig rundt på Facebook, så er der også glæde at spore hos både de to lokale svømmehaller, og nogle af de lokale fitnescentre. Alle steder står der, at der selvfølgelig tages de fornødne foranstaltninger der skal til, for at åbne igen.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk