13. juni 2021
Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: - I fællesskab har vi fordele

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

- I fællesskab har vi fordele
Faxe - 13. maj 2021 kl. 13:01
Af Cecilie Hänsch

»Havekataloget er lige kommet på gaden, så vi har rygende travlt lige for tiden. Kan vores aftale blive rykket til sidst på eftermiddagen?«

Det er ikke ,fordi Heidi Zethof har noget imod at fortælle om det indkøbs- og formidlings-samarbejde, hun og Frenderup Planteskole har været en del af lige siden første dag.

Det er bare fordi hun - heldigvis, kan man sige - hellere vil rådgive kunderne til at vælge de rigtige bærbuske, de rette stauder og de helt rigtige læhegn.

- Og selvom jeg har fået overtalt de andre planteskoler til, at vores katalog holder hele sæsonen, så er der altid ekstra tryk på lige nu, når det er landet i folks postkasser, siger Heidi Zethof.

Det er hende selv, der som formand står for kataloget. For tekst og billeder og for at vælge de helt rigtige planter ud.

- Det skal jo så helst være nogle, vi kan skaffe hele sæsonen, tilføjer Heidi Zethof.

- Så kunderne ikke kører skuffede herfra.

Det er 23 år, siden hun og ægtefællen John overtog planteskolen der lidt syd for Dalby, lige uden for Rode - i det, der foruden planteskolen groft sagt består af fem huse og hedder Frenderup.

Elsker konkurrence

Hun er selv vokset op i en tid, hvor planteskolerne lå tættere. Til gengæld ved hun i dag, at hun til hverdag konkurrerer både med de selvstændige kolleger, med planteskoler i kæder - og nok også med plantesalget i dagligvarebutikkerne.

- Jeg elsker konkurrence. Det er med til at holde vores fokus på det, vi er bedst til. Vi kan yde en rådgivning, som du kun finder i planteskolerne. Vi kan skaffe planter, der er af den bedste kvalitet. Skulle du opleve, at din plante bliver syg, så kan vi ved hjælp af plantepasset spore leverandør og oprindelse, siger Heidi Zethof.

Til gengæld må du andre steder hen, hvis du vil have afskårne blomster. Dem sælger Heidi Zethof ikke.

- Men kommer du ind og spørger, så guider jeg dig meget gerne videre. Og det er sådan set uanset, om du leder efter en kop kaffe, en seværdighed eller en buket blomster.

Det er netop nu, planteskolen på landet begynder at ligne det - en planteskole. Stauderne grønnes, bordene under halvtaget er fyldt med sommerblomster, de første rhododendron springer ud.

- Vi åbner hvert år midt i marts. Men de første uger er det svært at lade sig friste af blomsterflor, for planterne står stort set alle sammen uden blade - ja, nogle af stauderne kan du jo slet ikke se, de er bare en potte med jord, konstaterer Heidi Zethof.

Robuste planter

Som kunde i planteskolen nyder man godt af de selvstændige planteskolers samarbejde i Grønne Danmark. For det er blandt andet gennem Grønne Danmark, der kan indkøbes stort ind til favorable priser - og i den bedst mulige kvalitet.

- Fællesskabet giver nogle fordele, vi aldrig kunne opnå, hvis vi stod alene, siger Heidi Zethof.

På den måde er Grønne Danmark også en robust plante.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk