23. juni 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: - Drop dog planerne om den vej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

- Drop dog planerne om den vej
Faxe - 06. maj 2021 kl. 06:15
Af Cecilie Hänsch

Der var stor tilslutning til det virtuelle borgermøde om »Masterplan for et område øst for Haslev« - men ikke stor tilslutning til planerne.

Et flertal i Faxe Byråd har i forbindelse med budget-aftalen i efteråret 2020 besluttet, at der skal etableres en omfartsvej øst om Haslev.

Frem til 12 maj er en såkaldt »Masterplan for et område øst for Haslev« sendt i høring - og tirsdag aften var der indbudt til virtuelt borgermøde.

Her var ordet i bogstaveligste forstand frit. Kommentarer, spørgsmål og konstateringer var velkomne, og kommunaldirektør Carsten Riis forsøgte sammen med medarbejdere fra Faxe Kommune at besvare i hvert fald spørgsmålene så fyldestgørende som muligt.

Det mest gennemgående spørgsmål kunne han dog ikke svare på. Nemlig »Hvorfor dropper I ikke bare planerne om den unødvendige vej?«.

For sådan er det med en politisk beslutning. Den skal kommunaldirektøren ikke tage stilling til. Han skal groft sagt sørge for, at den politiske beslutning bliver gennemført på bedste vis:

Altså at alle parter er hørt, at al lovgivning overholdes - og at den afsatte økonomi passer, når projektet er gennemført.

Tirsdag aften var det også Carsten Riis' opgave at forklare den indstilling, der ligger for området dér mellem Bregnevang-kvarteret og Bregnemade Skov.

Linjeføring til debat
For godt nok er det besluttet, at der skal etableres en vej. Men den eksakte linjeføring er endnu ikke besluttet.

- Vi har fremlagt tre forskellige forslag til vejføring, men vi vil stadig meget gerne have input, konstaterer Carsten Riis.

Og det kom der så på det virtuelle borgermøde.

For eksempel om at huske at lave ekstra stier under den kommende vej. Og om man i ét af forslagene ikke kunne ændre tilkørslen til Københavnsvej.

Men igen og igen lød det: Hvorfor dropper I ikke bare vejen. Hvorfor anlægger I ikke bare de nordvendte ramper ved Ulse. Hvorfor skal den vej partout anlægges dér mellem Bregnevang og skoven?

Herrer i eget hus
Med skiftende person bag mikrofonen på det kommunale kontor i Haslev blev spørgsmålene efter bedste evne besvaret.

- Vi har massive udfordringer med tung trafik gennem Haslev, især på Køgevej og Bråbyvej. Den trafik skal vi have flyttet ud af byen. For vi har desværre set alt for mange ulykker med børn på Bråbyvej. Ved at anlægge en østlig omfartsve vil vi tvinge især lastbilerne ad andre veje end Bråbyvej.

- Vi vil også rigtigt gerne anlægge de nordvendte ramper ved motorvejen ved Ulse, og vi har også afsat penge til at medfinansiere dem. Men lige dér er vi ikke herrer i eget hus. Det er alene Vejdirektoratet, der afgør, hvor og hvornår der kan bygges tilkørselsramper. Men vi har klart tilkendegivet, at vi gerne vil have dem.

- Hvis vi skal have trafikken til at flytte sig, så skal vi skabe en attraktiv omvej. Altså en omvej, der ikke er ret meget længere, og som har færre trafikale forhindringer. Derfor nytter det ikke at lægge vejen længere væk fra Haslev by, for så flytter den ikke den eksisterende trafik, lød svarene.

Visionært nok?
Der kom også spørgsmål, der ikke alene bundede i ønsket om at bevare status quo.

- Er I sikre på at planerne er visionære nok, spørger Johan van der Plaat.

- Vi kan jo se i dag, at Ny Ulsevej som ringvej ligger forkert; at byen har udviklet sig i stor stil på ydersiden af en ringvej, tilføjer han.

Han bakkes op af Allan Tirsgaard:

- Hvor vil vi gerne være om 15-20 år. Er der tænkt underføringer nok under vejen?

Svend Aage Hansen fra Karise mener nu i stedet, man skal være visionær i andre hjørner af Haslev.

- Drop den vej. Hold fokus på de nordvendte ramper - og sørg så i øvrigt for flere underkørsler ude ved Bråbyvej og Ny Ulsevej, erklærer han.

Not in my backyard
Tilbage står, at der ligger en politisk beslutning om at etablere en østlig omfartsvej. Og et ønske om at vejen skal have følge af nogle nye boligområder.

- Jeg vil bare gerne minde om, at socialdemokratiet ikke er med i den aftale. Den vej er - som man siger - ikke groet i vores baghave. Det er ikke et enigt byråd, der står bag planen, siger socialdemokraten Camilla Meyer.

Endnu er alle muligheder åbne i forhold til boligtyper og boligernes placering, ligesom intet er besluttet om placering eller udformning af støjskærme eller støjvolde, beplantninger eller terræn-ændringer i det store område.

- Det er netop alle disse emner, vi gerne vil have jeres input til, inden vi går i gang med at projektere noget, siger kommunaldirektør Carsten Riis.

- Og har man i øvrigt idéer og kommentarer til andre udviklings-potentialer, så er kommuneplanen også på vej i høring netop nu, så alle input er velkomne, siger Carsten Riis.

Forslaget til masterplan for et område øst for Haslev findes på Faxe Kommunes hjemmeside. Har man kommentarer, skal de - senest 12. maj - sendes til mailadressen plan2@faxekommune.dk

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk